ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Nya frågor väcks hos Danske Bank kring penningtvättskandal

  • Foto: Stian Lysberg Solum

Nya uppgifter visar att 30 miljarder dollar, motsvarande 273 miljarder kronor, har flödat genom Danske Banks kritiserade filial i Estland. Nu väcks frågor i den penningtvättskandal som plågat storbanken i månader.

"Vi tar mycket seriöst på det här", säger storbankens ordförande Ole Andersen till Financial Times.

Danske Bank fick i våras kritik riktad mot sig kring brister i arbetet mot penningtvätt i storbankens estniska verksamhet. Då gällde det bristande regelefterlevnad på banken.

"Flera dokument visar hur ledningen i Köpenhamn inte integrerat den estniska filialen i bankens riskhanterings- och kontrollsystem. Istället fick filialen operera med väsentligt annorlunda risktaganden och filialen kontrollerade sig själv i hög grad", skrev den danska finansinspektionen.

I rapporten framkom bland annat mejl från april 2014 där det stod klart att den estniska verksamheten skulle undantas den ordinarie riskstyrningen.

En förundersökning om misstänkt penningtvättbrott har inletts.

Nu har Financial Times tagit del av en rapport som visar att drygt 270 miljarder kronor av ryska och ex-sovjetiska valörer ska har flödat genom den estniska filialen under 2013.

Rapporten är framtagen av regleringskonsulten Promontory Financial och enligt en person med insyn är det  ”häpnandsväckande att en sådan summa ska kunna släppas igenom via en sådan filial utan att några frågor ställs”, skriver Finacial Times.

”Vi tar mycket seriöst på det här och omfattande utredningar har inletts”, säger Ole Andersen, ordförande i Danske Bank till tidningen.

”Vi ska nu ta del av hela bilden och tror att det är i allas inresse att slutsatserna grundas  i verifierad fakta och inte fragmenterade uppigifter som tas ur sitt sammanhang”, fortsätter han.

Danske Banks vd Thomas Borgen var ansvarig för den estländska verksamheten  mellan 2009 och 2012. Nu väcks frågor huruvida han visste om de stora pengaflödena i den estniska grenen och hur tillsynen såg ut.

När kritiken kring verksamheten i Estland kom i våras var han ångerfull:

"Det råder ingen tvekan om att vi borde ha förstått vidden av problemen i Estland bättre och snabbare än vi gjorde", sa han enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Financial Times skriver att Danske Bank kommer att offentligöra två rapporter i penningtvättskandalen den här månaden. En fokuserad på detaljerna kring den misstänkta transaktionen och en annan som rör syrelsen.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies