Postutredningen föreslår att Posten ska få tre i stället för två dagar på sig att dela ut brev.
”Sverige blir ändå bäst och billigast i Norden”, säger utredaren Britt Bohlin.
TT
Text
En ny utredning föreslår att posten bara ska delas ut var tredje dag.
Sedan år 2000 har den totala brevvolymen på den svenska marknaden minskat med 47 procent. Den utvecklingen väntas fortsätta.
”Portointäkterna kommer inte vara tillräckliga om några år för att finansiera postverksamheten”, säger civilminister Erik Slottner (KD).
Därför tillsatte den förra regeringen en utredning för att se hur postverksamheten i landet ska finansieras. På måndagen lämnade utredaren Britt Bohlin över sitt betänkande till nuvarande regering.
Utredningen föreslår att dagens krav på att dela ut post inom två dagar ändras till tre dagar.
”Det innebär att det tar lite längre tid för ett brev att komma fram”, säger Bohlin.
”Det där sparar vi mycket pengar på.”
Hon uppger att utredningen varit i kontakt med en rad myndigheter, organisationer och företag.
”De allra flesta svarar att det är okej med lite längre tid. Det viktiga är att man vet att posten kommer i tid”, säger Bohlin.
Förslaget innebär att 95 procent av posten måste komma fram inom tre dagar.
Tredagarsutdelning är dock problematiskt för till exempel de som får sina tidningar via brevbäraren. Därför föreslås en särskild lösning för att tidningarna ska kunna distribueras.
Enligt Bohlin skulle förslagen innebära att Sverige kommer att ha en bra postverksamhet.
”Sverige kommer att ha den bästa och billigaste posttjänsten av alla nordiska länder”, säger hon.
Bohlin pekar på att Norge och Danmark både har dyrare frimärken och längre postutdelningstider.
Samtidigt som utredningen lämnade över sitt betänkande till regeringen, så fick den nya direktiv av civilminister Slottner.
Han vill att utredningen ska föreslå en skyldighet för myndigheter att använda digital post. Slottner påpekar att varje digitalt brev, innebär en besparing på tre kronor jämfört med ett pappersbrev.
”Vi vill att fler ska använda digital post”, säger han.
Innehåll från EKNAnnons
Skånska exportsuccén förbättrar swingen med en liten elstöt
Laszlo Varga är vd på DeWiz Golf AB.
Genom att under samma tak erbjuda såväl fordon som banktjänster kan Nordens näst största bank sänka kundernas kostnader – och hjälpa dem att bli grönare.
– Vi har samma mål: att vara en drivande kraft i den gröna omställningen. Det gör oss till en perfect match, säger Pernilla Alkell, försäljningschef på Autolease Sverige.
– När du sätter DeWiz runt handleden mäter den din golfswing i detalj – hastighet, vinkel, drivning, lutning, tid, var din bakswing slutar och mycket mer. Den mäter allt detta i realtid så att du kan träna medvetet varje gång du slår ett slag, förklarar Laszlo Varga som är vd på det skånska wearable tech-bolaget.
Sedan tidigare finns det teknik för att mäta bollbanan och allt som händer efter slaget. Laszlo Varga förklarar att hans bolag nu kan bidra med själva ”indatan”, det vill säga vad som egentligen leder till ett visst resultat.
Att kunna mäta golfswingen är en sak, men alla golfare vet att det inte alltid räcker att veta var felet ligger. Man måste också arbeta bort den dåliga vanan. Därför har DeWiz ännu en pedagogisk egenskap – nämligen den lätta elstöten du får när du inte swingar som du borde.
– Det är egentligen snarare en lätt elektrisk impuls som signalerar att du gjorde något fel. Det här handlar om betingning – det lilla obehaget du känner får hjärnan att över tid undvika just det misstaget och i stället ändra beteende mot de swingar som inte resulterar i obehag.
Sålde slut på allt
Kombinationen av realtidsanalys och modifiering av golfswingen har lett till en formidabel exportsuccé. Efter mindre än två år säljs DeWiz i 53 länder och exportandelen är 96 procent.
– Vi tänkte export från start givet att de allra flesta av världens 70 miljoner golfare finns utomlands. Och vi tänkte rätt, så rätt att vi i slutet av förra året hade sålt slut på hela produktionen. Det var ett angenämt problem, men likväl ett problem – och det var då vi tog kontakt med EKN.
Laszlo Varga insåg att DeWiz behövde en injektion av kapital för att kunna fortsätta växa. Marknadsföring kostar pengar och samtidigt krävde produktionen resurser. En rad komponenter hade lång leveranstid och skulle dessutom betalas i förskott, vilket skulle låsa upp kapital under en period. Och att ta in mer pengar via investerare skulle späda ut aktiekapitalet.
EKN kan täcka 75 procent av bankens risk
– Ett banklån var därför rätt väg att gå. Jag hade hört talas om statliga EKN och visste att de kunde vara med och dela bankens risk när exportbolag behöver låna pengar. När jag kontaktade EKN fick jag också veta att de numera också kan hjälpa nyetablerade tillväxtbolag och täcka upp till 75 procent av bankens risk. Det gör det så klart mycket lättare för banken att säga ja.
Tack vare samarbetet med EKN, Exportkreditnämnden så sa banken mycket riktigt ja. Enligt Laszlo Varga var stödet avgörande för tillväxtresan.
– Utan EKN hade vi behövt välja mellan att satsa på försäljningen eller att låsa fast kapitalet i komponenter som levereras om ett år. Men vi behöver så klart göra både och. Med EKN och vår bank i ryggen slipper vi välja och kan tänka tillväxt både på kort och lång sikt.