Annons

Nya förslag för statligt järnvägsunderhåll

Trafikverket kan på försök ta över en tiondel av basunderhållet för järnvägen i egen statlig regi, enligt en utredning.

För att bygga upp pilotverksamheten behöver Trafikverket rekrytera och utbilda 100 till 200 personer med kompetenser som i dag inte finns i myndigheten, alltifrån bantekniker till spårsvetsare. Dessutom kommer maskiner och lokaler krävas, konstaterar myndigheten, som i somras fick i uppdrag att utreda hur staten ska kunna ta ett samlat ansvar för järnvägsunderhållet — någonting som regeringen och Vänsterpartiet är överens om.

Utredningen har nu lämnats till regeringen. Den nya underhållsenheten beräknas kunna stå redo om två år och försöken skulle behöva pågå i två till fyra områden i minst tio år för att kunna jämföras ordentligt med underhållet i konkurrensutsatta områden.

Ett alternativt förslag är att Trafikverket i stället för ett tidsbegränsat pilotprojekt tar över underhållet tills vidare i några områden, något som skulle ge en långsiktig trygghet för marknaden, enligt utredningen.

Vi tycker att det kunde vara en bättre lösning att permanent inrätta en regiverksamhet. Annars är risken att leverantörsmarknaden blir oroad av piloten eftersom den inte vet vad den leder till, säger Bo Vikström, senior rådgivare på Trafikverket, till TT.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?