1515

Nya FN-sanktioner mot Nordkorea

FN:s säkerhetsråd har enhälligt röstat igenom nya sanktioner mot Nordkorea, sedan diktaturen genomfört sin sjätte kärnvapenprovsprängning.

Bild:AP/TT

Förslaget med sanktioner har tagits fram av USA. De förbjuder textilexport och begränsar importen av råolja.

"Vi har fått nog av att försöka få Nordkorea att göra det rätta, vi agerar nu för att hindra Nordkorea från att göra fel", säger USA:s FN-ambassadör Nikki Haley enligt Reuters

USA söker inte krig mot Nordkorea och Pyongyang, säger Haley, och säger att "vi har ännu inte passerat punkten där det inte finns någon återvändo".

Det var in i det sista oklart om Kina och Ryssland, som kan lägga veto, skulle stödja förslaget. Men mindre än ett dygn före omröstningen mjukade USA upp den ursprungliga texten.

"Det är väldigt bra att säkerhetsrådet så pass snabbt och så enigt kan reagera på det som är den senaste starka provokationen från Nordkorea i form av det här kärnvapenprovet. Det är en bra och balanserad och tydlig reaktion. Vi måste vara nöjda", säger Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog till TT på telefon från New York.

"Det fanns ett utgångsbud från amerikanerna som var väldigt tufft, som i stort sett var en blockad mot Nordkorea. Slutprodukten är mycket mer balanserad. Det är starka sanktioner, som kommer att försvåra betydligt för Nordkoreas ekonomi. Men de innehåller också väldigt tydliga uppmaningar om att försöken att nå en politisk och diplomatisk lösning måste intensifieras. Därför menar jag att det är en bra balans – tydligt fördömande och tydliga restriktiva ekonomiska effekter för Nordkorea, men också en uppmaning till politiska och diplomatiska lösningar."

Kinas FN-ambassadör säger att alla parter ska hålla huvudet kallt och undvika retorik eller agerande som kan trappa upp spänningarna. Parterna ska återuppta förhandlingar "snarast möjligt".

Inför omröstningen hotade Nordkorea USA att landet kommer att "orsaka USA den största smärta och det största lidande som landets någonsin genomlidit i hela dess historia", om nya FN-sanktionerna drivs igenom.

"Världen kommer att bevittna hur DPRK (Nordkorea) tämjer de amerikanska gangstrarna genom en serie åtgärder som är hårdare än de någonsin kunnat ana", hette det från utrikesdepartementet i ett uttalande från den statskontrollerade nyhetsbyrån KCNA.

Samtidigt kommer beskedet att Peru utvisar Nordkoreas ambassadör i landet i protest mot det nya kärnvapentestet, uppger landets utrikesdepartement enligt Reuters. Ambassadören, Kim Hak-Chol, har fem dagar på sig att lämna Peru. Förra veckan kom Mexiko med ett liknande besked.


Innehåll från Atos MedicalAnnons

Innovativa produkter från Hörby förbättrar livet för patienter över hela världen

Ulrik Berthelsen, Chief Commercialization & Innovation Officer, Diana Tieger, Development Manager och Martin Richardson, Senior Vice President Operations & Quality, på Atos Medical.
Ulrik Berthelsen, Chief Commercialization & Innovation Officer, Diana Tieger, Development Manager och Martin Richardson, Senior Vice President Operations & Quality, på Atos Medical.

Som internationell aktör, med rötterna fast förankrade i skånska Hörby, skapar Atos Medical innovativa produkter för personer som genomgått en canceroperation där struphuvudet har blivit borttaget vilket leder till att man måste andas genom ett hål i halsen, ett så kallat stoma. Produkterna tas fram i ett unikt och nära samarbete med användarna.

– Målet med vårt innovationsarbete är att hjälpa våra användare att gå tillbaka till hur livet var innan operation. Vi utvecklar våra produkter i nära samarbete med kliniker och användare, vilket är ganska unikt inom medtechbranschen. Användarna ger oss idéer, input och en bättre förståelse för hur vi ska utveckla våra produkter. Det ger oss kunskap, men skapar även en stolthet hos våra medarbetare när de ser vilken skillnad våra produkter gör, berättar Diana Tieger, Development Manager. 

Atos Medical är globalt marknadsledande med produkter som hjälper personer som andas genom ett stoma men utvecklingsarbetet sker i skånska Hörby. Där utvecklas produkter som möjliggör ett mer naturligt tal och en förbättrad lunghälsa anpassade till dygnets och vardagens olika tillfällen.  

– Vi har våra rötter här, och trots en stark tillväxt har vi lyckats behålla den nära och familjära känslan. Det är en viktig del i vår framgång. Vår närhet till Lund och Öresundsregionen gör också att vi har kunnat skapa en bra blandning av nya talanger och medarbetare med lång erfarenhet, säger Martin Richardson, Senior Vice President Operations & Quality.

Ett sätt att förbättra utvecklingsarbetet har varit att behålla kritiska produktionssteg i Hörby. 

– På så sätt har vi byggt upp en hög kompetens in-house, och en stor förståelse för hur vi ska kunna utveckla våra produkter. Med forskning och utveckling nära produktionen kan vi snabbt justera och utveckla våra produktionsprocesser, förklarar Diana Tieger. 

Det har också lett till att Atos Medical gått från en väldigt tekniskt driven utveckling till en mer användarcentrisk. 

– Internationellt ser vi fortfarande förvånansvärt många personer med ett stoma som inte har tillgång till hjälp och det är en stor drivkraft för oss. Vi ska driva vår tillväxt genom utveckling av befintliga produktområden, men även genom expansion till nya där vi kan göra skillnad för fler människor, avslutar Ulrik Berthelsen, Chief Commercialization & Innovation Officer.

Om Atos Medical
I skånska Hörby utvecklar och producerar Atos Medical sedan 1986 produkter för människor som lever med ett stoma. Bolaget är verksamt i 75 länder med direktförsäljning i 25 länder och har cirka 880 anställda, varav cirka 200 i Sverige. Huvudkontoret finns sedan 2015 i Hyllie. I slutet av 2020 lanserades Provox® Life™, en helt ny generation produkter. 

www.atosmedical.com

Läs mer om Atos Medical och vår nya generation produkter, Provox® Life™ 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Atos Medical och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?