1515
Annons

Nya finansiella mål för Clas Ohlson

Clas Ohlson ska inte längre bara vara en hemmafixarkedja, utan framöver ska bolaget också erbjuda service i hemmet. 

Det avslöjade bolaget på sin kapitalmarknadsdag.

Lotta Lyrå, vd för Clas Ohlson.
Lotta Lyrå, vd för Clas Ohlson.Foto:Henrik Montgomery/TT

På onsdagen höll Clas Ohlson CLAS B -2,53% Dagens utveckling en kapitalmarknadsdag där nya finansiella mål redovisades ­– men det mest omvälvande var ändå strategiomläggningen som presenterades av vd:n Lotta Lyrå, som suttit på posten sedan juni 2017.

Tidigare har Clas Ohlson beskrivits som en hemmafixarkedja, men om Lotta Lyrås nya strategi genomförs fullt ut är det inte riktigt rättvisande i framtiden. Clas Ohlson ska nämligen också erbjuda ”problemlösning” och service för hemmet i framtiden.

Ett exempel kom redan torsdagen i och med nya konceptet Clas Fixare som ska rullas ut i höst i Stockholm i samarbete med Pegital Investment, som bland annat driver Veteranpoolen.

Clas Ohlson kommer via den tjänsten att erbjuda hantverkarhjälp för ”uppgifter som kanske är för små för att ta in traditionell hjälp, men lite för svåra eller jobbiga för kunden att fixa själv”, enligt bolaget.

Sedan tidigare har Clas Ohlson annonserat ett samarbete med matleverantören Mathem och man ska också utveckla en app för att bredda det digitala erbjudandet.

”Tidigare har vi framför allt sålt produkter, men framöver ska vi också erbjuda råd och full service för kundernas hem. Vi bedömer att vår nya adresserbara marknad uppgår till 105 miljarder kronor”, säger vd:n Lotta Lyrå om strategiförändringen.

Ett av Clas Ohlsons nya finansiella mål kommer att bli en nettoskuldsättning under två gånger rörelseresultatet före avskrivningar och amorteringar (ebitda), vilket betyder att bolaget avser att använda sina finansiella muskler rejält då man för närvarande har en nettokassa på 584 miljoner kronor.

Lotta Lyrå meddelade på kapitalmarknadsdagen att dörren för förvärv är öppen och att tjänster som breddar serviceerbjudandet i hemmet kan vara en möjlighet.

Det nya finansiella målet på en organisk tillväxt om i genomsnitt 5 procent kommande fem år är också en uppskruvning av tidigare tillväxtmålet.

”I våra analyser har vi sett att vi kan utnyttja vår befintliga kundbas bättre kommersiellt sett samtidigt som vi utvecklar kunderbjudandet”, säger Lotta Lyrå.

Hon pekar på att bolaget gått igenom 40 miljoner kvitton och att 40 procent av köpen endast innehöll en vara.

Den stora tillväxttakten väntas ske online där försäljningen ska fördubblas vartannat år. För närvarande utgör onlineförsäljningen 3,5 procent av bolagets intäkter.

Samtidigt skruvas lönsamhetsmålet ned något, från en rörelsemarginal på minst 10 procent till att rörelsemarginalen ska uppgå till 6-8 procent inom en femårsperiod. De första två åren ska drygt 1-2 procent av den underliggande rörelsemarginalen investeras i ”strategiska initiativ”.

Huruvida butiker ska stängas ville Clas Ohlson inte tala om, men bolaget meddelade det ska satsas mer på mindre butiker men också stora outlets med konkurrenskraftiga priser.


Innehåll från ISRAnnons

Nasalt vaccin i pulverform – gör dagens kylkedja för vaccin överflödig

ISR, Immune System Regulation, arbetar sedan 2012 på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar. Just nu är de i full färd med att utveckla ett covid-19-vaccin som bereds i pulverform för nasal administration. 

Under 2020 och 2021 har svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, fortsatt sitt arbete med att utveckla nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater för att bekämpa hiv, cancer, hepatit B – och även covid-19. I ett nytt projekt, som bland annat finansieras av Vinnova, har ISR:s arbete med utvecklande av vaccinationsplattform mot luftburna virus accelererats, med covid-19 som första vaccinkandidat. 

Nasal administrering

Idén bygger på att skapa ett första försvar som neutraliserar viruset och förhindrar att det fäster vid slemhinnan i lungan eller tarmen. Nu pågår arbetet med att komma fram till en optimal dosering och beredning av vaccinet, som ska ges i pulverform för inhalation via en inhalationsprodukt utvecklad av företaget Iconovo AB. Under 2021 har flera viktiga avtal slutits, i syfte att säkerställa storskalig produktion.

– Nu när det prekliniska programmet på slutberedningen är genomfört, förbereder vi oss för start av det kliniska prövningsprogrammet under 2022. Vi har kommit en god bit på vägen och tror starkt på vår kandidats potential – även för i dag förekommande och framtida mutationer, säger Ola Winqvist, CEO på ISR, och tillägger: 

– Då nästan alla andra vacciner måste hanteras i kylkedja, vid exakt rätt temperatur, begränsar logistiken av vaccin många aktörer i användandet – ISR:s nasala vaccin i pulverform eliminerar det problemet!

Utvecklar hiv-medicin

Parallellt med arbetet med att ta fram en ny vaccinkandidat, har ISR under 2021 inlett kliniska studier på två centra – i Berlin och München, om hiv-patienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen.

– Det är kliniker som är dedikerade för hiv och som inte berörs av pandemin på samma sätt som våra svenska kliniker. Vi hoppas kunna slutföra rekryteringen av 52 hiv-patienter under det första halvåret 2022 och därefter sker utläsningen av studien under sex månader, säger Ola Winqvist och tillägger: 

– Som patient blir du aldrig av med sjukdomen. Så fort du skulle ha ett uppehåll i medicineringen är viruset tillbaka inom tio dagar. Genom att använda hormonet GnRH som aktiverar viktiga delar av immunsystemet, hoppas vi kunna slå ut alla reservoarer av hiv-dna som finns i patientens arvsmassa.

Behandling mot hepatit B

I början av 2020 slöt ISR dessutom avtal med det kinesiska CRO-bolaget Shanghai Innostar Biotech, där målet med samarbetet är att utveckla ISR:s läkemedelskandidat för behandling av hepatit B. 

Arbete pågår nu intensivt med att fatta strategiska beslut kring den fortsatta kliniska utvecklingen.

– Anledningen till att vi arbetar med ett bolag från Kina är att det är det geografiska område där hepatit B är som mest utbrett, säger Ola Winqvist och avslutar:

– Vår utvecklingsportfölj har ett brett anslag, där immunsystemet alltid är i fokus. Nu ser vi fram emot ett spännande 2022 – där det finns en enorm marknad globalt.

Om ISR Immune System Regulation:
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. 

Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. 

Läs mer om ISR här 

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?