Nya europeiska regelverk för finanssektorn träder i kraft i dag

Efter år av förberedelser inom finanssektorn tas det omvälvande europeiska regelverket Mifid II i bruk på onsdagen. Allt från sådant som analys till dark pool-handel och allmänna handelsvolymer väntas påverkas.

Det rapporterar Bloomberg News.

Bild:TT

Sammantaget har branschen investerat omkring 2 miljarder dollar under förberedelsefasen. Tanken är att regelverket ytterligare ska öka transparensen på finansmarknaden och för bankkunder. Bland annat ökar rapporteringsplikten vid affärer på valuta- och räntemarknaden samt rapporteringskravet vid derivat- och råvaruaffärer utöver aktieaffärer.

Att Mifid står för "Markets in Financial Instruments Directive" tycker Financial Times påminner vad regleringen handlar om. Marknader är enligt tidningen "nyckelordet".

"Att skydda konsumenter är huvudmålet men den primära mekanismen för att uppnå det skyddet är genom mer effektiva marknader", skriver Financial Times i en krönika.

Ett par mäklare framhåller för Bloomberg News att handelsvolymer har minskat redan inför förändringarna. Särskilt handeln i sådant som obligationer, swappar och andra sorters instrument som normalt sett handlas utanför börser kan komma att påverkas, påpekar en medarbetare på mäklarmellanhanden TP Icap för den amerikanska nyhetsbyrån.

Mifid II påverkar även retail-instituts möjligheter till rådgivning och portföljförvaltning när kick backs från fondförvaltare till banker förbjuds.

"På längre sikt kan vinnarna och förlorarna till följd av dessa stora regleringsförändringar troligen tydligt att utskiljas. Det kan antas bli mer förlorare än vinnare", framhöll S&P i en analys på tisdagen som Bloomberg citerar.

Förändringarna i analysavgiftsmodellen, där banker måste separera avgiften för analys från exekveringen (kurtaget), kan förväntas leda till sämre analytikerbevakning av småfirmor. Detta kan i sin tur hämma småbolagsnoteringar.

"Om en bolagsmäklare endast marknadsför en firma till investerare som betalar för analys skulle det vara mycket mer utmanande att få in nytt kapital. Begränsad tillgång till kapital kommer att vara ett stort hinder för bolag som vill in på marknaden", sade Nick Burchett, aktiechef på Cavendish Asset Management, till Bloomberg News.

Enligt honom kan det på grund av de nya regleringarna bli svårare för småbolag att uppnå ägaspridning samt säkra ankarinvesterare i noteringsprocesser.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal? 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?