Nya EU-regler om aktieägares rättigheter

Efter år av förhandlingar är ändringarna i EU:s regler om aktieägares rättigheter färdiga. Nu har Europaparlamentet klubbat nya regler som bland annat ska tvinga banker som förvaltar värdepapperskonton att berätta vilka ägarna är.

Frågan om när bolag ska tvingas redovisa verksamheten i varje land dröjer dock.

Bild:TT

På tisdagen röstade Europaparlamentet igenom ändringar i EU:s direktiv om aktieägares rättigheter.

”Med ökad öppenhet och andra åtgärder som främjar aktieägarengagemanget underlättar man för aktieägarna att utöva inflytande”, säger Olle Ludvigsson, socialdemokratisk parlamentsledamot som suttit med i förhandlingarna med Europeiska rådet och EU-kommissionen.

Han säger att han inte är ”själaglad” men nöjd med att förändringarna är i hamn efter flera år av förhandlingar. Först när frågan om land-för-land-rapportering, alltså att vissa företag ska redovisa siffror för varje marknad de är verksamma i öppet, lyftes ur lossnade det.

”Det har varit en av frågorna som fördröjt hela processen i närmare två år. När vi väl lyfte ur den kom man ju framåt”, säger Olle Ludvigsson.

De förändringar som nu klubbats igenom lär inte ge svenska företag stora skälvan. Här röstar till exempel aktieägare redan om ersättningarna till personer i ledande befattningar, en av de fem tyngsta punkterna.

”Jag vet inte om det innebär så stora förändringar för Sverige – tittar du på svenska aktiebolag redovisar de väldigt mycket. Men alla aktieägare finns inte i Sverige”, säger Olle Ludvigsson.

På samma sätt finns inte alla svenska aktieinnehav i Sverige. De svenska aktieägarna kan nu se fram emot att intermediärer, alltså till exempel banker som förvaltar värdepapperskonton åt sina kunder, måste redovisa vem som äger aktierna oavsett vilket EU-land bolaget är registrerat i.

En bestämmelse gäller företag som erbjuder rådgivning inför omröstningar på bolagsstämmor. De ska nu redovisa de underlag som de byggt rekommendationerna till institutionella investerare och andra aktieägare.

Andra punkter ska öka transparensen hos just de institutionella investerarna, som enligt ändringarna nu måste förklara hur de har röstat på enskilda bolagsstämmor. Frågorna hänger ihop då storägarna har stort inflytande och ofta går samman.

"Det har jag sett innan när jag har deltagit på bolagsstämmor, att de institutionella ägarna på förhand har diskuterat hur de ska rösta", säger han.

Ändringarna reglerar också vilka transaktioner mellan bolagen och närståede som måste publiceras och när ägarna ska få godkänna sådana transaktioner.

Arbetet med land-för-land-rapportering går nu vidare på egen hand. Frågan är inte död men har stött på patrull från bland annat Irland. Så sent som i slutet av februari kritiserade landets finansminister Michael Noonan EU-kommissionen för att gå för hårt fram och underminera EU-medlemmarnas konkurrenskraft genom sina förslag om offentliga land-för-land-rapport.

Samtidigt lade Europaparlamentets utskott för ekonomi och valutafrågor fram ett förslag om att sänka tröskeln för multinationella företag som måste lämna in den här sortens rapport från en koncernomsättning på drygt 7,1 miljarder kronor till 381 miljoner kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MedicagoAnnons

De tillverkar lektiner i kampen mot covid-19

Anton Edling, delägare och utvecklingschef på Medicago.
Anton Edling, delägare och utvecklingschef på Medicago.

Uppsalabaserade Medicagos tillverkning av lektin åt läkemedelsindustrin går just nu på högvarv. ”Vi expanderar både vår maskinpark och våra lokaler för att kunna möta vaccinbolagens efterfrågan”, säger Anton Edling, delägare och utvecklingschef. 

När Medicago, som är ett familjeägt bolag verksamt inom bio- och medicinteknik, grundades 1995 var bolagets huvudverksamhet tillverkning av lektiner. Lektiner är kolhydratbindande proteiner med egenskaper som gör att de kan fästa till glykosylerade proteiner, till exempel från virus. En av bolagets produkter, ett lektin framrenat från linser, har visat sig fästa till covid-19-viruset och är därför mycket eftertraktat av vaccinbolag idag. 

– Vi är en mindre aktör med cirka 50 anställda vilket bidrar till att vi också kan fatta beslut med väldigt kort varsel. Nu har vi till exempel snabbt ställt om vår produktion av lektiner för att kunna möta pandemins utmaningar. Detta eftersom flera stora vaccinbolag runt om i världen använder en teknik där våra lektiner är en del i processen för att framställa vaccin, säger Anton Edling och tillägger: 

– Våra lektiner har tidigare använts vid till exempel tillverkning av ebola- och SARS-vaccin, men vi har inte haft tillverkning i sådan här stor skala tidigare. Nu utökar vi produktionen och befinner oss i en uppskalningsfas där vi expanderar vår maskinpark och våra lokaler och är i behov av att anställa ny kompetent personal. 

Bidrar i arbetet med att bekämpa pandemin 

Under årens lopp har produktportföljen utökats och i dag tillverkar Medicago även torra buffertar i tablett- och pulverform samt diagnostiska kit. Anton Edling berättar att även dessa produkter är bidragande i arbetet med att bekämpa pandemin. Medicagos buffertar används vid diagnostik av covid-19, och inom kontraktstillverkning – som är bolagets andra ben – har flera kunder valt att förlägga sin frystorkning av komponenter relaterade till covid-19 hos Medicago.

– Det är såklart oerhört motiverande att kunna vara en del i arbetet med att bekämpa pandemin. Jag känner en sådan anda genom hela företaget – att vi arbetar mot ett och samma mål som alla våra anställda kan ställa sig bakom, avslutar Anton Edling. 

Fakta

Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. 

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?