1515

Nya EU-krav ger fart på affärerna

Ur en konkurs 2012 reste sig Hammarstedts Kyl & Inneklimat. Nu växer bolaget genom att hjälpa livsmedelsindustrin att ställa om mot hållbara köldmedier.

Till 2020 ska många av de köldmedier som i dag används i kylar och frysar hos livsmedelsbutiker fasas ut i linje med nya EU-regler och bytas ut mot mer miljövänliga alternativ. En jätteomställning mot klockan och en viktig ny marknad för Kalmarbolaget Hammarstedts Kyl & Inneklimat.

”Det blir ett win-win-win. Fastighetsägarna och handlarna säkrar upp driften och sänker energikostnaderna, vi ökar vår verksamhet och ytterst är det bra för miljön som är den stora vinnaren”, säger vd:n Thomas Norberg.

Avtalen med en stor mataffär i Kalmartrakten har gett ett nytt ben att stå på under 2018, men den starka tillväxten beror framför allt på en bra position inom entreprenad och service av ventilation mot bostadsbolag, enligt Thomas Norberg.

”Vi har så gott som enbart företagskunder. Tanken var först att vara ett rent servicebolag, men efterfrågan på entreprenader ökade och vi ville möta kraven från stora kunder att även kunna utföra större installationer”, säger han.

Bolaget är sprunget ur VVS-firman Hammarstedts konkurs 2012. Den plötsliga konkursen lämnade ett hundratal personer arbetslösa, men resulterade i att tre nya bolag bildades och flera kunde återanställas. Thomas Norberg arbetade innan som ansvarig för ventilationsverksamheten på Hammarstedts.

”Konkursen tog oss på sängen, men ganska snart började både anställda och kunder att ringa och fråga om vi inte hade något på gång. Vi insåg att vi hade både personal och efterfrågan och kände att det kanske fanns en möjlighet att starta på nytt i liten skala”, säger han.

Att plocka upp ventilationsdelen i ett nytt bolag visade sig vara en lyckad affär. Omsättningen har vuxit kraftigt under de senaste åren och Thomas Norberg ser fortsatt goda utsikter även på kyltekniksidan.

”När omställningen är klar kommer eftermarknaden med jobb att ta hand om anläggningarna. Det ger en trygghet både för oss och handlarna att teckna långsiktiga serviceavtal”, säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?