1515

Nya dödsoffer i protester i Elfenbenskusten

Minst två personer har dödats i nya våldsamheter som bröt ut i Elfenbenskusten efter att den sittande presidenten Alassane Ouattara meddelat att han ställer upp för en tredje mandatperiod i höstens val. Unga oppositionsanhängare rasar över beskedet att presidentens parti tagit steget att nominera honom.

”En person som fördes till det regionala sjukhuset klarade inte sina skador och avled i morse”, säger en sjukhuskälla i den södra staden Divo där unga oppositionella drabbade samman med anhängare till regeringspartiet.

Famoussa Coulibay, lokalpolitiker i Divo, sade sent på lördagskvällen att ”barer och affärer har satts i brand och plundrats”.

Flera invånare i Divo säger att det andra dödsoffret, en tonårig, krävdes vid en brand i en bar.

Även i städerna Gagnoa och Bonoua rapporteras våld och oroligheter.

Den 78-årige Ouattara tillkännagav i början av augusti att han ställer upp i valet, detta sedan hans tilltänkta efterträdare Amadou Con Coulibaly avlidit i en hjärtattack. Redan tidigare har flera personer dödats i oroligheter.

Ilskan beror bland annat på olika tolkningar av grundlagen i frågan om en president får sitta högst två mandatperioder eller inte.

Elfenbenskusten är grannland till Mali där militären tagit makten efter folkliga protester.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?