1515
Annons

Nya bud: Rattsurfare får böter rakt i handen

Den som kör bil och använder mobilen kommer från och med i höst att kunna bötfällas direkt, på plats, uppger 

TV4 Nyheterna.

Beslutet fattades av Riksåklagaren för en vecka sedan och kommer troligen att träda i kraft den 1 oktober.

Hittills har över 700 personer dömts enligt den nya lagen om mobilanvändning bakom ratten. Boten har i de flesta fall, efter domstolsbeslut eller strafföreläggande, landat på 1.500 kronor. Ett belopp som polisen nu ska kunna kräva in på plats, förutsatt att föraren erkänner.

Kammaråklagare Johan Bülow vid Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Malmö, som berett ärendet för Riksåklagaren, har stora förhoppningar på förenklingen.

"Att det ska bli enklare och effektivare, att polisen ska kunna skriva böter direkt. Och förhoppningsvis att medborgarna ska sluta använda mobiltelefonen när de kör."

Jätteprojekt i Skåne stoppas – mitt i elkrisen

Ansökningarna om att få bygga storskalig elproduktion genom nya solparker i södra Sverige ökar i rekordfart, men utbyggnaden har stött på patrull. Mitt i elkrisen har Länsstyrelsen i Skåne stoppat och tagit juridisk strid mot flera stora projekt med hänvisning till att livsmedelsförsörjningen är viktigare än ny elproduktion.

Peter Braun, projektchef European Energy.
Peter Braun, projektchef European Energy.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera