Annons

Nya brittiska krav på ansiktsmask väntar – thailändsk vaccinstudie nära

Storbritannien väntas införa krav på ansiktsmask i affärer, för svenskar som ska resa till Ungern väntar karantän och i Thailand planerar man att testa ett lokalt producerad potentiellt vaccin på människor.

Foto:Sakchai Lalit

Den brittiske premiärministern Boris Johnson uppges under veckan berätta för parlamentet att det kommer införas krav att britterna bär ansiktsmask i affärer, rapporterar Bloomberg. För tillfället sträcker sig kravet på ansiktsmask till sjukhus och kollektivtrafik. I Storbritannien har cirka 45.000 personer avlidit av covid-19, klart flest i Europa.

Ungern kommer genomföra hälsoundersökningar vid gränsen och kräva 14 dagars karantän för de som kommer från så kallade högriskländer. De som kommer från länder med allra flest fall kommer över huvud taget inte att släppas in, uppgav Gergely Gulyás, premiärminister Viktor Orbáns stabschef, under söndagen. I nuläget klassas inget EU-land som ett av de länder med flest fall, däremot klassas bland andra Sverige och Storbritannien till högriskländer vars medborgare kommer behöva sitta i karantän i 14 dagar.

Frankrike kommer att systematiskt testa människor som kommer från länder med stor spridning på landets flygplatser de kommande dagarna. Den franska regeringen siktar på att utföra 2.000 tester per dag på flygplatser i landet.

I Tyskland har sju ytterligare dödsfall konstaterats, totalt är dödssiffran därmed uppe på 9.070 enligt data från Johns Hopkins University.

I USA rapporterades under lördagen över 66.500 nya coronafall i USA, den största siffran hittills under ett dygn. Totalt har över 3,2 miljoner människor testats positivt och nära 135.000 har avlidit.

I Thailand ska man i september påbörja kliniska studier med ungefär 100 deltagare efter att tester på både apor och möss visat positiva resultat, enligt forskarna i en studie. Om allt går väl hoppas Thailand kunna ha ett vaccin klart under andra halvan av 2021.

På söndagen rapporterades 38 nya fall in i Hongkong, något som spär på rädslan över ett nytt utbrott i staden. Totalt har nu 1.469 konstaterats smittade.

I Sydafrika överväger regeringen att införa hårdare restriktioner vad gäller människors rörelse och tillgång till alkohol på grund av att antalet fall fortsätter öka kraftigt. Den senaste veckan har antalet fall ökat med i genomsnitt 5 procent per dag. Enligt landets hälsominister, Zweli Mkhize har nära 4.000 människor dött på grund av covid-19 i landet.

Biljätten Toyota kommer under måndagen att återuppta produktionen i sin fabrik i Venezuela. Därmed kommer samtliga fabriker världen över åter att vara i drift.

I Brasilien, som efter USA är hårdast drabbat, har antalet döda ökat med 1.071. Den totala dödssiffran är därmed uppe på 71.469.

Totalt har drygt 12,7 miljoner människor bekräftats smittade med covid-19 i världen, drygt 565.000 har avlidit.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?