1515

Nya bilabonnemanget där allt ingår – till och med en större bil

Gjensidige och Imove startar ny bilabonnemangstjänst där allt ingår – till och med en större bil vid behov. Schysst som tjänsten heter lanserades förra veckan i Uppsala och Stockholm. Målet är att bli störst i Sverige inom tre år. 

Markus Ljungblad, affärsutvecklingsansvarig på Schysst.
Markus Ljungblad, affärsutvecklingsansvarig på Schysst.Foto:Schysst

Det har aldrig varit lättare att få tillgång till bil än nu – och sätten att få det blir fler och fler. Från det traditionella ägandet till privatleasing under en bestämd tidsperiod, Kort - och långtidshyra via de klassiska biluthyrningsföretagen som Avis och Hertz, bilpooler som Volvo M och Kinto Share, tjänster där privatpersoner hyr ut sina bilar till andra privatpersoner som Snappcar och Gomore, och nu börjar det även dyka upp en radda av nya bilabonnemangstjänster utan bindningstid.

Snart kommer den till exempel den omskrivna Lynk & Co till Sverige där man för en månadskostnad på 5.500 kronor kan köra upp till 125 fria mil, och uppsägningstiden är en månad. Ytterligare en aktör som är inne på ett liknande spår är bilabonnemangstjänsten Schysst som lanserades förra veckan. Och de har en ännu mer flexibel abonnemangsmodell.

”Vi ser förändringen på marknaden. För tio år sedan var det ovanligt med privatleasade bilar. Nu är hälften av nyregistrerade bilar privatleasing. Det har skett en stor förändring från att äga till leasing till abonnemang med mindre bil. I Schyssts abonnemang slipper man det som ofta är bekymret med bilägandet - oväntade kostnader, långa leasingtider, reparationer, service och däckbyten. Dessutom ingår skatt, försäkring, fria mil och hemkörning”, säger Markus Ljungblad, affärsutvecklingsansvarig på Schysst.

På en särskild punkt skiljer sig Schysst från andra bilabonnemang. I månadskostnaden ingår tio fria dagar med en större bil, eller en skåpbil, under ett år. 

”Bor man i stan vill man oftare ha en lite mindre och billigare bil till vardags, men ibland uppstår ju behovet att man behöver något större”, säger Ljungblad. 

Schysst ägs av försäkringsbolaget Gjensidige och bilabonnemangsplattformen Imove. Tjänsten sker i samarbete med bilåterförsäljaren Hedin Bil och Schysst hoppas att de ska locka fler återförsäljare på sikt.

”Bilhandlarna står ibland med stora lager och vill de ha ytterligare ett sätt att ha omsättning på sin bilpark så kan ju detta vara ett alternativ utöver leasing och försäljning”, säger Ljungblad.

Målet är att ha 100 bilar i omlopp innan årets slut och vara den ledande bilabonnemangstjänsten i Sverige inom tre år. Tjänsten finns för närvarande i Stockholm och Uppsala men planer finns på att expandera till fler städer.


Innehåll från SAVRAnnons

Flytta dina fonder på tre minuter – och optimera din vinst

Många fondsparare vet inte att de kan flytta sina fonder för att få bättre sparvillkor. Detta gör att svenskar varje år betalar miljarder i onödiga avgifter – pengar som kunde gått till spararna istället.

Fonder är en av våra mest populära sparformer och 76% av vuxna svenskar har ett fondsparande – antingen privat eller genom tjänstepensionen. Dock vet många inte att man kan flytta sina fonder mellan olika banker och spartjänster, för att på så sätt förbättra villkoren för sitt sparande. Resultatet av detta är att en stor del av befolkningen har kvar sitt sparande på banker och nätbanker med dåliga villkor, och därmed betalar onödigt mycket i fondavgifter.

Fondavgiften varierar från fond till fond beroende på hur aktivt förvaltad fonden är. Kort sagt: ju mer aktiv förvaltare, desto högre avgift. I snitt kostar en svensk fond 1,38% per år. Det kan låta lite, men samtidigt ha oväntat stora konsekvenser för ett långsiktigt sparande.

Ett provisionsfritt sparande

Fondutmanaren Savr erbjuder samma fonder och säkerhet som banker och nätbanker, men med rabatt på fondavgifterna. Detta kan de göra tack vare att de, till skillnad från bankerna, inte tar någon provision för att förmedla fonder till spararna. De ger istället tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Genom att återinvestera provisionen kan Savrs genomsnittskund spara 145 226 kr extra på 30 år* – pengar som annars gått till banken.

Flytta dina fonder – på tre minuter

För att öppna upp ett provisionsfritt sparande för fler, har Savr utvecklat och lanserat en automatisk flyttjänst som gör att den som har ett befintligt fondsparande snabbt och enkelt kan begära en flytt till deras plattform – utan att först behöva sälja av sitt innehav.

Detta betyder att spararna får ta del av sina fonders utveckling under den pågående flytten, men också att de slipper den skatteeffekt som annars uppstår när man sätter in och tar ut pengar på ett ISK-konto.

Att begära en fondflytt till plattformen görs på savr.com, och tar ungefär tre minuter. Hur lång tid det tar för flytten att färdigställas beror på spararens befintliga bank, men vanligtvis tre till sex veckor.

*Startkapital 60 000 kr, månadsspar 1000 kr, 8% avkastning/år.

Om Savr:

Savr är spartjänsten som ger sina kunder 30-50% rabatt på fondavgifterna jämfört med bankerna, men med samma statliga garantier och skydd som banken.

Till skillnad från banker och nätbanker betalar Savr tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Detta resulterar i att de kan erbjuda samma fonder som bankerna, men till lägre avgifter. Istället för fondprovision tar de endast en fast plattformsavgift på 0,09%.

Savr har över 65 000 sparare, och var 10:e minut flyttas ett sparande till Savr.

 

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?