ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Nya avhopp från Miljöpartiet i Rosenbad

  • Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin (MP). Foto: Janerik Henriksson/TT

Flera tunga MP-tjänstemän har i det tysta lämnat regeringskansliet under hösten. Avhoppen kommer samtidigt som partiet nu går igenom sin värsta kris på många år.

 

Miljöpartiet har tre mycket tuffa år bakom sig och har sedan inträdet i Rosenbad tvingats ge upp det ena stora vallöftet efter det andra.

Det har inte bara lett till ett dramatiskt fall i opinionen, utan även skapat konflikter och interna motsättningar, vilket visat sig tydligt de senaste veckorna.

Facit så här långt är två sparkade ministrar, ett nytt språkrör och fyra riksdagsledamöter som uppger att de inte längre vill fortsätta efter nästa val.

Till det kommer en mängd gräsrötter som lämnat partiet och även flera tjänstemän på regeringskansliet som har hoppat av.

Till exempel valde Christian Valtersson att lämna posten som politiskt sakkunnig på statsrådsberedningen i protest när flyktingpolitiken lades om för två år sedan.

Förra året lämnade även Adam Bergsveen sin tjänst som biträdande presschef på statsrådsberedningen.

Den här gången har turen kommit till efterträdaren Helena Hellström Gefwert, som med mindre än ett år kvar till valet lämnar partiets högsta kommunikationspost i regeringskansliet.

Helena Hellström Gefwert har haft en nyckelroll i regeringskansliet och varit den som samordnat mycket av Miljöpartiets arbete när det gäller både strategi och kommunikation.

Hon får sällskap av en av sina närmaste medarbetare Sara Pettigrew, som också valt att lämna regeringskansliet. Hon rekryterades till uppdraget som ställföreträdande biträdande presschef på statsrådsberedningen så sent som i våras.

Helena Hellström Gefwert vill själv inte kommentera avhoppet, men säger att beslutet är frivilligt. Det gör även Sara Pettigrew, som i ett sms till Di skriver att hon vill ha mer tid med sina barn.

Avhoppen kommer samtidigt som krisen för Miljöpartiet fördjupats de senaste veckorna. En färsk opinionsmätning från SCB visar att MP ligger under riksdagens fyraprocentsspärr och att stödet fullkomligt kollapsat i Stockholm, som tidigare var partiets starkaste fäste.

Agnetha Boström, tidigare stabschef, har nu tagit över Helena Hellström Gewerts uppdrag som biträdande presschef.

Samtidigt har Axel Naver, som tidigare jobbat med pressfrågor i EU-parlamentet och Greenpeace, tagit över efter Sara Pettigrew.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer