ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Nya anklagelser mot tidigare Nissanchef

Utredningen mot bilbossen Carlos Ghosn växer och åklagaren har nu riktat fler åtalspunkter mot honom. 

Samtidigt som Carlos Ghosn anklagas för ekonomisk brottlighet i Nissan har han fortsatt förtroende hos Renault.

Skaparen av världens största bilallians mellan Nissan, Renault och Mitsubishi - Carlos Ghosn - har suttit inlåst sedan den 19 november i fjol när han greps i Tokyo och det väntas bli flera månader till i det japanska häktet. Enligt hans advokater är det inte troligt att han släpps mot borgen, även om hans medåtalade högra hand, Greg Kelly, fick lämna sin cell på juldagen efter en borgen på motsvarande 5,6 miljoner kronor.

Enligt det japanska rättsystemet kan åklagaren förlänga tiden i häktet genom att utöka anklagelserna vilket har skett vid flera tillfällen. Den 10 december lades de första åtalspunkterna fram mot både Carlos Ghosn, Greg Kelly och företaget Nissan. De handlade bland annat om att bildirektören fått ersättning mellan åren 2011-2015 som inte redovisats. Åklagaren har också utrett underrapportering 2016-2018 och på fredagen presenterades åtal i den delen. Totalt handlar det om närmare 800 Mkr som ska ha undanhållits och där bildirektören smitit från skatt. Carlos Ghosn åtalades också för trolöshet mot huvudman eftersom han ska ha låtit Nissan täcka upp för hans personliga förlustaffärer under finanskrisen.

I tisdags framträdde den 64-årige bildirektören för första gången offentligt när han höll ett försvarstal i en domstol i Tokyo. Han fördes in i domstolen i handbojor, med ett rep runt magen och med plastsandaler på fötterna. Avmagrad och med gråsprängt hår förklarade Carlos Ghosn att han var felaktigt anklagad och orättvist inlåst. Alla beslut ska ha varit godkända av chefer inom Nissan.

Den japanska biltillverkaren sparkade Carlos Ghosn som ordförande direkt efter gripandet och kort därefter gjorde Mitsubishi samma sak. I Renault, där franska staten är storägare, är han däremot formellt kvar som både vd och ordförande. I torsdags höll Renaults styrelse ett möte där de kom fram till att inga av bolagets ersättningar brutit mot lagen och man ändrade inte synen på Carlos Ghosns uppdrag. 

Under de två månader som bilchefen suttit inlåst i en liten cell har han inte fått träffa sin familj. Hans hustru, Carole Ghosn, är orolig för hans hälsa eftersom han har insjuknat i feber, skriver Reuters.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies