ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Nya äldreboenden en utmaning – ”svår nöt att knäcka”

  • Anna Marand, projektutvecklingschef på Hemsö. Foto: Petronelle Halvorsen

Många av Sveriges kommuner står inför stora utmaningar där stora investeringar behövs inom segmentet samhällsfastigheter, inte minst vad gäller den äldre befolkningen där glappet mellan behov och utbud ökar.

Oppositionen pressade igenom ytterligare två miljarder kronor i statsbidrag till kommuner och välfärd under 2020. Samtidigt är prognosen från Finansdepartementet att det till år 2026 behövs ytterligare 90 miljarder kronor till välfärdssektorn för att upprätthålla dagens servicenivå. Det behöver byggas fler äldreboenden och siffran som brukar nämnas är 700 nya boenden.

Det är dock en sanning med modifikation, menar Anna Marand, projektutvecklingschef på Hemsö.

”Vi blir äldre men är också piggare längre upp i åldrarna, men visst finns det ett stort behov.”

Samhällsfastigheter har etablerat sig som ett eget segment i fastighetssektorn. Hemsö var tidigt ute och bolaget bildades 2009 när Tredje AP-fonden köpte in sig i det som var publika fastigheter i Kungsleden. Anna Marand, då fastighetsanalytiker på Kungsleden, har varit med sedan starten.

”Då var det ett fastighetsbolag som ägnade sig åt ett ganska udda fastighetssegment. Det var inte var särskilt många som jobbade med äldreboenden och skolor på den tiden, men sedan har det växt.”

Det är en tuff situation för kommunerna som i ett ansträngt ekonomiskt läge också behöver investera, inte minst norra Sverige och de mindre kommunerna har stora utmaningar. Anna Marand besöker under tisdagen Business Arena i Umeå för att prata om hur det privata kan stötta kommunerna för att få ekonomi och välfärd att gå ihop. 

”Det finns mycket som den privata sektorn kan hjälpa till med. Till syvende och sist handlar det om att få ekvationen att gå ihop, då måste man minska den totala kostnadsmassan. Ett bolag som arbetar med detta kontinuerligt är bättre på upphandling och utförande jämfört med en kommun som endast gör detta var tionde år.”

Äldreboendemarknaden i Sverige utgörs i dag av cirka 25 procent privatägda boenden. Frågan är om kommunerna ser de privata möjligheterna eller om det finns ideologiska spärrar där uppfattningen är att välfärden ska omfattas av det offentliga.

”Traditionellt skulle man kunna tänka att de blå kommunerna är för det privata medan de röda vill sköta det själva, men det är inte något vi ser. Färg spelar oftast ingen roll utan det är oftast en mer pragmatisk syn hos respektive kommun. Många kommuner brukar också framhärda att konkurrens är bra, det gör att utvecklingen går framåt när man konkurrensutsätter sin egen verksamhet. Det är mindre politiskt drivet än vad man kan tro”, säger Anna Marand.

Nyligen öppnade Hemsö ett nytt äldreboende i Boden och företaget utvecklar även ett äldreboende i Luleå. Men att få ekonomin att gå ihop är betydligt svårare för de mindre orterna. Problemet handlar här egentligen inte om att få finansiering till att bygga äldreboende, menar Anna Marand, utan den riktigt stora utmaningen är tillgång till personal.

”Det är ingen vits att bygga ett äldreboende för 200 miljoner och sedan inte ha någon möjlighet att bemanna. Det är en svår nöt att knäcka men man måste nog gå ihop fler kommuner och se vad man kan göra tillsammans.”

En del lyfter att byggandet av äldreboenden kan avhjälpa en del av bostadsproblematiken då det skapar flyttkedjor. Inte minst i de norra delarna av landet där det är svårt att få ihop finansiering till ett husbygge. Här skulle det teoretiskt kunna frigöras hus om de äldre flyttar. Anna Marand ser dock inte den möjligheten som situationen ser ut i dag. Dagens äldreboende är mer eller mindre en palliativ vårdplats för de sista månaderna i livet. Ett alternativ är så kallade trygghetsboende, eller mellanboende.

”Det är den kategorin som behöver byggas om vi pratar flyttkedjor. Men den marknaden har man pratat om i över tio års tid. Efterfrågan finns men är också här svårt att få ihop kalkylerna när det ska byggas nytt, hyresnivåerna är fortsatt för höga för att äldre ska vilja flytta dit. Efterfrågan kommer, men frågan är när. Vi blir som sagt piggare längre upp i åldrarna och istället för att lägga pengar på ett boende finns det många äldre som hellre lägger pengar på annat, till exempel resor.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer