1515
Annons

Nya ägare ska vända det krisande auktionshuset: ”Ska tillbaka”

Auktionsföretaget Auctionet, grundat av tidigare anställda på Bukowskis, har köpt Stockholms Auktionsverk av krisande Lauritz.com. ”Stockholms Auktionsverk ska tillbaka till var det har varit”, säger Auctionets vd Niklas Söderholm.

Auctionets vd Niklas Söderholm
Auctionets vd Niklas SöderholmFoto:Alexandra Bengtsson

I förra veckan blev den affär som det länge ryktats om offentlig: Auctionet köper Sveriges äldsta auktionshus Stockholms Auktionsverk av Lauritz.com. 

”Vi har hållit på med den här affären i över ett år. Lauritz.com kommunicerade ju för ett tag sedan att de behövde göra något på grund av sin lånesituation. Det var ganska naturligt att vi började titta på det. Innan sommaren gick vi in i en due diligence-process, som har tagit lång tid”, säger Auctionets vd och storägare Niklas Söderholm.

Utöver Stockholms Auktionsverks verksamhet för den dyrbara konsten på Nybrogatan i Stockholm ingår även filialerna vid Magasin 5 i Frihamnen, Globen, Norrköping, Göteborg, Helsingborg, Malmö och Helsingfors i Finland. Auktionshuset Karlstad-Hammarö och Lauritz.coms verksamheter i Tyskland byter också ägare. 

Lauritz.com, som har befunnit sig i ekonomisk kris under en längre tid, skriver i sitt pressmeddelande att bolaget minskar på skulder och upplupen ränta med sammanlagt cirka 100 miljoner kronor. Men Niklas Söderholm vill samtidigt inte ange någon prislapp för sitt stora auktionsköp.

Förvärvet kommer dubblera Auctionets omsättning till sammanlagt cirka 200 miljoner kronor, enligt vd:n. 2020 omsatte Auctionet, som egentligen heter Auction Network Sweden, cirka 100 Mkr . Och vinsten landade 2020 på cirka 10 miljoner kronor, enligt Niklas Söderholm.  

Att Auctionet köper Stockholms Auktionsverk innebär att företaget nu tar sig in på marknaden för den mer dyrbara konsten i Sverige. De främsta konkurrenterna heter Bukowskis och Uppsala Auktionskammare. Men Stockholms Auktionsverks verksamhet för den dyrbara konsten, som efter millennieskiftet blev en farlig konkurrent till Bukowskis, befinner sig sedan Lauritz.coms övertagande 2014 i kris. Verksamheten har dragits med förluster under de senaste åren.  

”Även om det egentligen inte ingår i vår strategi att äga auktionsföretag är det här en intressant möjlighet för oss”, säger Niklas Söderholm. 

Auctionet beskriver sig som ett plattformsföretag för auktionshus, där affärsmodellen går ut på att hjälpa auktionshus med sin digitala närvaro. Auctionet tar hand om affärssystem, all support, ekonomi och transporter. Auktionshus som använder sig av Auctionets service betalar 5 procent av det klubbade priset till Auctionet. 

”80 procent av vår omsättning härrör verksamheter som vi inte äger”, säger Niklas Söderholm. 

Men samtidigt som Auctionet vill profilera sig som ett plattformsföretag, så äger företaget redan i dag en rad auktionshus såsom Crafoord Auktioner, Göteborgs Auktionsverk och The Auction Hub i Storbritannien.

Vad är er målsättning för Stockholms Auktionsverk på Nybrogatan i Stockholm?
”Verksamheten ska tillbaka till var den har varit. Varumärket är enormt starkt och vi ser en jättepotential i det. Det finns massa att göra och det har nog sett lite värre ut än vad det är där”, säger Niklas Söderholm. 

Vd:n för Stockholms Auktionsverk har varit Lauritz.coms storägare Mette Rode Sundström och nu vill Auctionet tillsätta en ny vd, som med stor sannolikhet också kommer bli delägare. 

”Vi tror på den lokala entreprenören. Med rätt incitament och med ordning och reda tror jag att det går att leverera mycket”, säger Niklas Söderholm. 

Ni som har grundat Auctionet har tidigare arbetat på Bukowskis. Vill ni nu bli större än Bukowskis inom försäljningen av mer dyrbar konst?
”Självklart ska vi växa inom dyrbar konst. Tillväxt är ett mål i sig och vi vill bli så stora det bara går inom Fine Art”, säger Niklas Söderholm. 

Hur ser ditt konstintresse ut?
”Min pappa är väldigt konstintresserad och jag är uppvuxen med konst runt omkring mig. Men jag är ingen specialist.”

 

 


Ukraina: Våra styrkor har lämnat Lysytjansk

Ukrainas militär uppger att landets styrkor har lämnat staden Lysytjansk.

BBC:s bedömer att de ryska styrkorna nu i stället kan rikta sitt fokus på strategiskt viktiga Slovjansk som har hamnat under hård beskjutning.

Lysytjansk är den sista stora staden i Luhanskregionen som har varit under ukrainsk kontroll. Ukrainas försvarsmakt skriver nu på sociala medier och bekräftar att landets styrkor lämnat staden.

Strax innan Ukrainas militär gav beskedet fick president Volodymyr Zelenskyj i samband med en presskonferens frågor om Lysytjansk. Då varnade han för att Luhanskregionen riskerar att helt ockuperas av Ryssland, men förnekade att ryska trupper erövrat staden.

”Vi kan inte i dag säga att Lysytjansk är under (rysk) kontroll. Det pågår strider i utkanten”, sade han.

Det ryska ockupationsstyret har sedan i lördags hävdat att hela staden är intagen. Under söndagen meddelade Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu president Vladimir Putin att hela regionen nu är under rysk kontroll, i ett offentligt uttalande.

Den Washingtonbaserade tankesmedjan ISW:s skriver i sin senaste lägesrapport att ryska styrkor sannolikt tar kontroll över de kvarvarande områdena i Luhansk under kommande dagar.

Luhansk utgör tillsammans med grannregionen Donetsk det historiska område som kallas Donbass, ett resursrikt område med djupa kolgruvor och tung stålindustri, där strider har pågått sedan 2014.

Borgmästaren i Slovjansk, beläget sex mil väst om Lysytjansk i Donetsk, uppger att staden har kommit under hård beskjutning från ryskt håll.

”Preliminär dödssiffra efter dagens beskjutning: sex döda och 15 skadade. Bland de döda finns ett barn”, säger borgmästaren i sociala medier.

Enligt brittiska public service-bolaget BBC:s bedömning är Slovjansk, som ligger vid en strategiskt viktig motorväg, troligtvis Rysslands nästa mål efter Lysytjansk och Sievjerodonetsk. Slovjansk var i några månader under 2014 kontrollerad av de ryskstödda separatisterna, innan ukrainska styrkor tog tillbaka den.

I den ryska staden Belgorod har flera explosioner inträffat under natten mot söndagen, säger områdets guvernör Vyatjeslav Gladkov. Han uppger att tre personer har dödats och fyra skadats i explosionerna som skadade elva bostadskomplex och 39 hus.

Ryssland anklagar Ukraina för att ha attackerat staden och säger att tre ukrainska robotar sköts ner under natten, varav resterna av en av dem träffade ett hus. Uppgifterna har inte bekräftats.

Belgorod ligger nära den ukrainska gränsen och explosioner har inträffat där tidigare under kriget.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?