I förra veckan blev den affär som det länge ryktats om offentlig: Auctionet köper Sveriges äldsta auktionshus Stockholms Auktionsverk av Lauritz.com.
”Vi har hållit på med den här affären i över ett år. Lauritz.com kommunicerade ju för ett tag sedan att de behövde göra något på grund av sin lånesituation. Det var ganska naturligt att vi började titta på det. Innan sommaren gick vi in i en due diligence-process, som har tagit lång tid”, säger Auctionets vd och storägare Niklas Söderholm.
Utöver Stockholms Auktionsverks verksamhet för den dyrbara konsten på Nybrogatan i Stockholm ingår även filialerna vid Magasin 5 i Frihamnen, Globen, Norrköping, Göteborg, Helsingborg, Malmö och Helsingfors i Finland. Auktionshuset Karlstad-Hammarö och Lauritz.coms verksamheter i Tyskland byter också ägare.
Lauritz.com, som har befunnit sig i ekonomisk kris under en längre tid, skriver i sitt pressmeddelande att bolaget minskar på skulder och upplupen ränta med sammanlagt cirka 100 miljoner kronor. Men Niklas Söderholm vill samtidigt inte ange någon prislapp för sitt stora auktionsköp.
Förvärvet kommer dubblera Auctionets omsättning till sammanlagt cirka 200 miljoner kronor, enligt vd:n. 2020 omsatte Auctionet, som egentligen heter Auction Network Sweden, cirka 100 Mkr . Och vinsten landade 2020 på cirka 10 miljoner kronor, enligt Niklas Söderholm.
Att Auctionet köper Stockholms Auktionsverk innebär att företaget nu tar sig in på marknaden för den mer dyrbara konsten i Sverige. De främsta konkurrenterna heter Bukowskis och Uppsala Auktionskammare. Men Stockholms Auktionsverks verksamhet för den dyrbara konsten, som efter millennieskiftet blev en farlig konkurrent till Bukowskis, befinner sig sedan Lauritz.coms övertagande 2014 i kris. Verksamheten har dragits med förluster under de senaste åren.
”Även om det egentligen inte ingår i vår strategi att äga auktionsföretag är det här en intressant möjlighet för oss”, säger Niklas Söderholm.
Auctionet beskriver sig som ett plattformsföretag för auktionshus, där affärsmodellen går ut på att hjälpa auktionshus med sin digitala närvaro. Auctionet tar hand om affärssystem, all support, ekonomi och transporter. Auktionshus som använder sig av Auctionets service betalar 5 procent av det klubbade priset till Auctionet.
”80 procent av vår omsättning härrör verksamheter som vi inte äger”, säger Niklas Söderholm.
Men samtidigt som Auctionet vill profilera sig som ett plattformsföretag, så äger företaget redan i dag en rad auktionshus såsom Crafoord Auktioner, Göteborgs Auktionsverk och The Auction Hub i Storbritannien.
Vad är er målsättning för Stockholms Auktionsverk på Nybrogatan i Stockholm?
”Verksamheten ska tillbaka till var den har varit. Varumärket är enormt starkt och vi ser en jättepotential i det. Det finns massa att göra och det har nog sett lite värre ut än vad det är där”, säger Niklas Söderholm.
Vd:n för Stockholms Auktionsverk har varit Lauritz.coms storägare Mette Rode Sundström och nu vill Auctionet tillsätta en ny vd, som med stor sannolikhet också kommer bli delägare.
”Vi tror på den lokala entreprenören. Med rätt incitament och med ordning och reda tror jag att det går att leverera mycket”, säger Niklas Söderholm.
Ni som har grundat Auctionet har tidigare arbetat på Bukowskis. Vill ni nu bli större än Bukowskis inom försäljningen av mer dyrbar konst?
”Självklart ska vi växa inom dyrbar konst. Tillväxt är ett mål i sig och vi vill bli så stora det bara går inom Fine Art”, säger Niklas Söderholm.
Hur ser ditt konstintresse ut?
”Min pappa är väldigt konstintresserad och jag är uppvuxen med konst runt omkring mig. Men jag är ingen specialist.”