1515

Ny visselblåsare till attack mot Facebook

Facebook blundar medvetet för systematisk spridning av användardata genom tredjeparter. Det säger tidigare medarbetaren Sandy Parakilas till Guardian efter helgens Cambridge Analytica-avslöjande. 

Samtidigt kräver lagstiftare i USA och Storbritannien nu att Mark Zuckerberg förhörs inför ländernas respektive demokratiska församlingar. 

Bild:Paul Sakuma/ AP

Facebook FB +1,66% Dagens utveckling kallade all personal till krismöte på tisdagen efter att internetjättens aktie hade rasat för andra dagen i rad och ännu en visselblåsare hade anklagat bolaget för att ha slarvat med användardata.

Samtidigt har konsumentmyndigheten FTC börjat utreda Facebook, uppger Bloomberg med hänvisning till anonyma källor.

Utredningen kan leda till böter på flera miljarder dollar, säger tidigare FTC-chefer till Washington Post.

Facebook har hamnat i onåd efter att New York Times i helgen avslöjade att analysföretaget Cambridge Analytica tillskansat sig data över 50 miljoner användare via en app utvecklad av en brittisk psykologiprofessor, som Observer på tisdagen beskyllde för kopplingar till Ryssland.

Datan såldes senare vidare till Donald Trumps kampanj, som använde den för att försöka påverka väljare i presidentvalet 2016.

Facebook ska ha känt till läckan i två år utan att informera de drabbade. Flera senatorer har krävt att bolagets vd Mark Zuckerberg förhörs inför USA:s kongress. Även i London, där Cambridge Analytica har sin hemvist, vill lagstiftare nu att Facebook-grundaren avger vittnesmål med anledning av de senaste dagarnas turer. 

"Faktum är att Facebook förlorade kontroll över data och brast i sin bevakning av tredjeparters verksamhet", säger Scott Vernick, datasäkerhetsexpert vid advokatfirman Fox Rotschild i USA, till Reuters.

På tisdagen anklagade den tidigare Facebook-medarbetaren Sandy Parakilas internetjätten för att systematiskt ha underlåtit att agera mot tredjeparter som lagt beslag på känslig användardata. Sannolikt har hundratals miljoner användares uppgifter läckt, säger Parakilas till Guardian.

EU-kommissionen har också tillsatt en utredning för att utröna om Facebook brutit mot dataskyddslagar i Europa. Böter kan i så fall bli aktuella även där, bekräftade en talesperson i måndags.

Dessutom ska EU-lagstiftningen skärpas i maj, vilket analytiker varnar kan slå hårt mot Facebooks affärsmodell.

Den nya lagstiftningen låter användare välja bort de riktade annonser som Facebook i hög utsträckning tjänar sina pengar på. Samtidigt riskerar internetföretag som frångår lagstiftningen böter på 4 procent av årliga globala intäkter.

På tisdagen beordrade chefen för Storbritanniens dataskyddsmyndighet en husrannsakan av Cambridge Analyticas lokaler i London.

Detta efter att ett brittiskt nyhetsprogram med hjälp av hemliga videoinspelningar visat hur analysföretagets vd påstår sig kunna påverka demokratiska val genom att gillra fällor för klienters motståndare. 


Innehåll från SiemensAnnons

Tekniken som skapar attraktiva fastigheter och bidrar till hållbar lönsamhet

Med tekniken som möjliggörare skapas ekonomisk och social hållbarhet. Med den insikten som grund levererar Siemens Smart Infrastructure en konkurrenskraftig portfölj som hjälper fastighetsbranschen att utveckla smarta, säkra, energieffektiva och hållbara lösningar i både befintliga och nya byggnader.

Som ett stort företag inom tekniksektorn vet Siemens vilka utmaningar fastighetsägare, hyresgäster och medarbetare står inför under uppförandet av smarta byggnader. Genom att nyttja teknik och smarta system i samverkan kan många av utmaningarna lösas men för en hållbar utveckling måste man även se bortom själva byggnaden. Med hjälp av bredden i portföljen kan Siemens hjälpa företag och samhälle att bland annat se möjligheterna i energiutmaningen, bidra till en hållbar laddinfrastruktur för fossilfria fordon och med teknisk infrastruktur skapa smarta byggnader som människor vill bo och arbeta i. Genom effektivt nyttjande av hyrd kontorsyta och ökad upplevelse för medarbetaren skapar dessa lösningar både social och ekonomisk hållbarhet samtidigt som fastighetens värde ökar.

– Omställningen för fastighetsägare går fort och jag tror att många känner en stress över ”Var ska jag börja?”. Vårt råd är att komma igång genom att sätta en långsiktig plan och att arbeta med öppna plattformar som möjliggör flexibilitet. Börja sedan med något som ger snabbt resultat, till exempel att åtgärda fastighetens mätarstruktur, det möjliggör energioptimering. Mitt råd är att våga fråga, det finns hjälp att få, säger Annika Persson, Branch Account Manager.

Siemens kopplar samman energisystem, byggnader och industrier på ett smart sätt där kunden alltid är i fokus, utgångsläget är utifrån kundens behov och en förståelse för verksamheten under uppförandets tre faser; design, konstruktion och förvaltning. Redan i designfasen är det viktigt att sätta en gemensam plan för vad som ska uppnås med byggnadens tekniska infrastruktur för att förebygga brister längre fram. Därför är öppna plattformar för kommunikation som både kan ta emot och leverera data nyckeln till framgång.  

– Vi hjälper vår kund att förbli nyfiken, vara uthållig, experimentera och anpassa sig genom vår adaptiva och intuitiva teknik. Tanken med Smart Infrastructure är att skapa ett ekosystem där morgondagens fastigheter, effektivt och hållbart, skall arbeta för de personer som lever och verkar där och inte tvärtom. Det bidrar till en hållbar utveckling för att skydda planeten för nästa generation samtidigt som samhället gör framsteg och bidrar till våra kunders framgång, berättar Annika Persson.

Om Siemens

Siemens gör världen till en mer uppkopplad och omtänksam plats där hållbar energi levereras pålitligt och effektivt. Med en bred portfölj av nätstyrning och automatisering; effektfördelning, omkoppling och styrning, fastighetsautomation, brandsäkerhet, säkerhetssystem, VVS-styrning och energilösningar förbättrar Siemens vårt sätt att leva och arbeta. Siemens Smart Infrastructure kopplar på ett smart sätt samman energisystem, byggnader och industrier.

siemens.se/smartabyggnader

 

Mer från Siemens

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Siemens och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?