Annons

Ny virusvåg: 200.000 i Katalonien isoleras

Fler än 200 000 människor isoleras från omvärlden efter en ny virusvåg i Katalonien i Spanien.

Foto:Emilio Morenatti

Delar av den autonoma regionen Katalonien har infört nya, stränga coronarestriktioner efter den senaste tidens nya smittspridningsvåg.

Fler än 200 000 människor påverkas av de nya reglerna, däribland invånarna i staden Lleida som har runt 140 000 invånare.

Vi har bestämt oss för att spärra av Segrià till följd av data som bekräftar en distinkt ökning i covid-19-infektioner, säger Kataloniens regionpresident Quim Torra till reportrar.

Befolkningen i grevskapet Segrià, som ligger i den västra delen av Katalonien och innefattar 38 kommuner, är från och med klockan 12 på lördagen förbjuden att röra sig utanför den avspärrade zonen. Resor in i regionen tillåts inte heller.

Under gårdagen rapporterade Spanien 17 dödsfall under det senaste dygnet – den högsta siffran sedan den 19 juni. Bara i Lleida registrerades 155 nya smittofall mellan torsdagen och fredagen, skriver spanska El País , flera av dem vid fruktodlingar.

Enligt det regionala hälsovårdsdepartementet har därmed totalt 3 706 smittfall registrerats i Lleida och 72 860 i hela Katalonien.

De nya restriktionerna påverkar även transporter och affärsverksamheter, enligt El País. Invånarna uppmanas att undvika sammankomster med fler än tio personer och besök på äldreboenden förbjuds.

Det hårt coronadrabbade Spanien öppnade gränserna för besökare från Schengenområdet och Storbritannien den 21 juni. Tidigare i veckan började även turister från tolv länder utanför EU att välkomnas till landet.

Spanien har hittills registrerat 28 385 dödsfall i covid-19, vilket i absoluta tal gör det till Europas fjärde värst drabbade land, efter Storbritannien, Italien och Frankrike. Katalonien står för runt 5 600 av de spanska dödsfallen.

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?