ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Ny valsmäll för Merkel – nu ökar pressen

  • Foto: Michael Sohn

Väljarna i två tyska delstater gav på söndagen tummen ned för regeringen i Berlin, under förbundskansler Angela Merkel.

Både Kristdemokraterna och Socialdemokraterna backade jämfört med valen för fem år sedan, enligt valprognosen kl 20, två timmar efter att vallokalerna stängde.

Det här väntas sätta press på koalitionen i Berlin.

I sydösttyska Sachsen, med storstäderna Dresden och Leipzig, backade Kristdemokraterna från 39,4 procent i valet 2014 till preliminärt 33 procent i söndagens val. Det var i alla fall bättre än väntat.

Sämre gick det för Socialdemokraterna, som ser ut att ha gått från 12,4 till rekordlåga 7,6 procent. Det innebär att partiet nu är femma i delstaten - efter De gröna som ökade från 5,7 till 8,1 procent.

Valets stora segrare är Alternativ för Tyskland, AfD, som gick från 9,7 till 28,1 procent, men missade målet att bli Sachsens största parti.

Valresultatet innebär att Kristdemokraterna och Socialdemokraterna inte längre har majoritet tillsammans i Sachsens parlament. Den troligaste regeringspartnern är De gröna.

I Brandenburg, som omringar Berlin, gick Kristdemokraterna från 23 till 15,5 procent medan Socialdemokraterna föll från 31,9 till 26,4 procent enligt prognosen kl 20.

Även här gick AfD starkt och nådde preliminärt 24,5 procent - men utan att bli största parti.

Vänsterpartiet, efterföljare till det parti som styrde DDR, verkar däremot tappa sitt grepp om östra Tyskland. Partiet gick från knappt 19 procent i bägge delstaterna för fem år sedan till omkring procent i söndagens val, enligt prognosen.

I Brandenburg har Socialdemokraterna och Vänsterpartiet regerat tillsammans i en röd-röd koalition, men även här krävs en ny lösning.

I slutet av oktober väntar ännu ett östtyskt delstatsval, i Thüringen, som enligt opinionsundersökningarna pekar mot nya förluster för Kristdemokraterna och Socialdemokraterna.

De svaga resultaten för de två partierna sätter troligen ännu mer press på förbundskansler Angela Merkel, som i november har regerat Tyskland i 14 år.

Situationen kan ställas på sin spets när hennes parti, kristdemokratiska CDU, håller stämma den 22-23 november - och framför allt på Socialdemokraternas stämma den 6-8 december.

På söndagen gick nämligen också startskottet för Socialdemokraternas partiledarval. Av de fjorton kandidater som ställer upp är det i stort sett bara finansminister Olaf Scholz som har försvarat koalitionen med Kristdemokraterna. De andra vill komma ur det destruktiva förhållandet med Angela Merkels parti.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer