1515

Ny valsmäll för Merkel – nu ökar pressen

Väljarna i två tyska delstater gav på söndagen tummen ned för regeringen i Berlin, under förbundskansler Angela Merkel.

Både Kristdemokraterna och Socialdemokraterna backade jämfört med valen för fem år sedan, enligt valprognosen kl 20, två timmar efter att vallokalerna stängde.

Det här väntas sätta press på koalitionen i Berlin.

Foto:Michael Sohn

I sydösttyska Sachsen, med storstäderna Dresden och Leipzig, backade Kristdemokraterna från 39,4 procent i valet 2014 till preliminärt 33 procent i söndagens val. Det var i alla fall bättre än väntat.

Sämre gick det för Socialdemokraterna, som ser ut att ha gått från 12,4 till rekordlåga 7,6 procent. Det innebär att partiet nu är femma i delstaten - efter De gröna som ökade från 5,7 till 8,1 procent.

Valets stora segrare är Alternativ för Tyskland, AfD, som gick från 9,7 till 28,1 procent, men missade målet att bli Sachsens största parti.

Valresultatet innebär att Kristdemokraterna och Socialdemokraterna inte längre har majoritet tillsammans i Sachsens parlament. Den troligaste regeringspartnern är De gröna.

I Brandenburg, som omringar Berlin, gick Kristdemokraterna från 23 till 15,5 procent medan Socialdemokraterna föll från 31,9 till 26,4 procent enligt prognosen kl 20.

Även här gick AfD starkt och nådde preliminärt 24,5 procent - men utan att bli största parti.

Vänsterpartiet, efterföljare till det parti som styrde DDR, verkar däremot tappa sitt grepp om östra Tyskland. Partiet gick från knappt 19 procent i bägge delstaterna för fem år sedan till omkring procent i söndagens val, enligt prognosen.

I Brandenburg har Socialdemokraterna och Vänsterpartiet regerat tillsammans i en röd-röd koalition, men även här krävs en ny lösning.

I slutet av oktober väntar ännu ett östtyskt delstatsval, i Thüringen, som enligt opinionsundersökningarna pekar mot nya förluster för Kristdemokraterna och Socialdemokraterna.

De svaga resultaten för de två partierna sätter troligen ännu mer press på förbundskansler Angela Merkel, som i november har regerat Tyskland i 14 år.

Situationen kan ställas på sin spets när hennes parti, kristdemokratiska CDU, håller stämma den 22-23 november - och framför allt på Socialdemokraternas stämma den 6-8 december.

På söndagen gick nämligen också startskottet för Socialdemokraternas partiledarval. Av de fjorton kandidater som ställer upp är det i stort sett bara finansminister Olaf Scholz som har försvarat koalitionen med Kristdemokraterna. De andra vill komma ur det destruktiva förhållandet med Angela Merkels parti.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?