1515

Ny utställning skildrar utmanad bransch

LUND. Det närmaste man kommer en cirkusföreställning denna sommar är, som det ser ut, utställningen ”Cirkus” på Kulturen i Lund. 

”Inte ens under spanska sjukan eller andra världskriget slutade cirkusarna att rulla i Sverige” säger Diana Rhodin, som driver Cirkus Rhodin.

Simona Rhodin framför Cirkus Rhodins tält.
Simona Rhodin framför Cirkus Rhodins tält.Foto:Åsa Sjöström
Simona och Diana Rhodin i husvagnen som de bor i när de turnerar med Cirkus Rhodin.
Simona och Diana Rhodin i husvagnen som de bor i när de turnerar med Cirkus Rhodin.Foto:Åsa Sjöström

Under åren 2015-2017 lades de stora cirkusarna Scott, Maximum och Victoria ned. I och med det försvann 80 procent av de svenska cirkusarnas samlade omsättning, enligt Akademien för cirkuskonstens bevarande i Sverige.

När corona slog till 2020 återstod tre turnerande cirkusar: Brazil Jack, Olympia och Rhodin.

”Nja, två och en halv”, invänder cirkusdirektör Diana Rhodin.

”Brazil Jack har inga djur och då anser inte jag att det är en cirkus, utan en varieté.”

Cirkus Brazil Jack startades ursprungligen 1899 av Diana Rhodins farfar Carl Rhodin med artistnamnet Brazil Jack. 1982 fick cirkusen en nystart när barnbarnen, hon och två bröder, tog över. Diana Rhodin har senare kommit att gå sin egen väg och driver den egna Cirkus Rhodin. 

”Min cirkus är väldigt liten, tältet tar bara 150 personer. Jag riktar in mig på små byar och samhällen med mellan 500 och 1 500 invånare, platser där det aldrig händer något annars”, berättar hon.

”Sommaren 2019 gav vi 150 föreställningar. Det var vår bästa säsong hittills.”

Sedan kom corona och där kunde det ha tagit slut. 

”Jag hade bokat platser och sökt polistillstånd och annat för föreställningar tre månader framöver. När corona kom tänkte jag: hur ska vi klara oss? Jag får sälja alla våra cirkuskostymer på auktion”, berättar Diana Rhodin. 

Då ingrep fotografen Åsa Sjöström, som följt Cirkus Rhodin under flera år, ett arbete som bland annat resulterat i dokumentärfilmen ”Den sista cirkusprinsessan”, som visades på SVT våren 2020. Cirkusprinsessan är Simone Rhodin, dotter till Diana Rhodin och sjunde generationen cirkusartist. 

”Jag sa, låt mig fotografera Simone i kostymerna först, innan du säljer dem”, berättar Åsa Sjöström.

”Det var otroligt att få komma till deras fantastiska vind och se allt som Diana sparat. Jag började fota Simone och gjorde ett inlägg på Instagram. Då hörde Kulturen i Lund, som också hade sett min film, av sig och vill göra en utställning.”

Istället för att säljas på auktion lånades kostymerna ut tillsammans med mycket annat från Diana Rhodins samling av föremål från cirkusvärlden. På utställningen visas också tio av Åsa Sjöströms porträtt av Simone Rhodin i olika cirkuskostymer, utdrag ur hennes film och 20 dokumentära foton.

”Jag träffade familjen första gången 2012 när jag fotade dem i deras vinterkvarter i Söderkulla i Malmö, för ett reportage i Sydsvenska Dagbladet”, berättar Åsa Sjöström. 

”Mötet med dem gjorde ett starkt intryck på mig och jag blev nyfiken på dem, en cirkusfamilj mitt i Malmö. Så jag återvände och började följa det här matriarkatet, fyra kvinnor som kämpar mot en nedåtgående trend.”

När Åsa Sjöström började dokumentera Cirkus Rhodin levde fortfarande Diana Rhodins mamma Ingeborg Rhodin, känd för sina cirkuskonster på hästryggen. Den fjärde kvinnan är Diana Rhodins fru Irena Ikonomova Rhodin. 

Titeln på Åsa Sjöströms dokumentärfilm, ”Den sista cirkusprinsessan”, förebådar ett slut. Om de framtidsutsikter som tecknas i filmen är mörka så är det ändå ingenting mot vad som väntade efter premiären, när coronaviruset började spridas. 

”Det här är den värsta krisen i cirkusens 250-åriga historia”, säger Diana Rhodin.

”Cirkus har i Sverige blivit hårt kritiserad och gått från finkultur till fulkultur.”

Sedan sjölejon och elefanter förbjöds 2019 är bara tamdjur tillåtna. 

Året därpå togs turnerande cirkusar upp på listan över immateriella kulturarv i Sverige. Samtidigt kom corona, som kanske inte blir dödsstöten trots allt. 

”Vi har fått statligt stöd, så mycket som vi kunnat få. Jag är faktiskt förvånad över det och vill passa på att tacka Kulturrådet”, säger Diana Rhodin, som hoppas kunna spela för publik snart igen.

”Vi har fått stöd för att starta upp verksamheten, så vi kan besiktiga bilar och vagnar och komma ut på vägarna igen.”

När det kan ske är osäkert. Utställningen ”Cirkus” på Kulturen i Lund visas i vart fall till den 27 februari 2022.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?