1515
Annons

Ny utställning ska bredda bilden av kände konstnären

Carl Fredrik Reuterswärd är en av Sveriges internationellt mest kände konstnärer. Nu är hans verk tillbaka på Moderna museet igen. ”Jag tror och hoppas att den här utställningen kan ge en lite bredare bild av hans konstnärskap”, säger Andreas Nilsson som är curator för den nya utställningen.

Foto:Jack Mikrut
Andreas Nilsson packar upp den berömda pistolen framför tavlor som CFR målade med vänsterhanden.
Andreas Nilsson packar upp den berömda pistolen framför tavlor som CFR målade med vänsterhanden.Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut

De allra flesta känner igen bilden av en revolver med knuten pipa som en internationell fredssymbol. Konstnären Carl Fredrik Reuterswärd, som gick bort 2016, skapade originalskulpturen ”Non-violence” för att hedra sin skjutne vän John Lennon. Det ikoniska konstverket hamnar lätt i fokus, men i utställningen Alias: CFR som öppnar i dag lördag tar revolvern minimal plats. 

”Jag tror och hoppas att den här utställningen kan ge en lite bredare bild av hans konstnärskap och att den kan väcka intresse också hos en ny generation som kanske framför allt känner till 'Non Violence'-revolvern”, säger kurator Andreas Nilsson. 

Alias: CFR är en tvådimensionell utställning som skildrar skiftet i Carl Fredrik Reuterswärds konstnärskap från konceptuella till emotionella verk. Det ena rummet är fyllt av allt från skulpturer till hologram och det andra tas upp av storskaliga känslosamma teckningar. 

I det första rummet kan projektet ”Kilroy” ses i sin helhet. Carl Fredrik Reuterswärd antog lekfullt namnet Kilroy som signatur för den objektgrupp han skapade under sin nio år långa ”semester” mellan 1963 och 1972. Curator Andreas Nilsson menar att ”Kilroy” innehåller både existentiella funderingar, samhällskritik och humor.  

”Jag kan tycka att det är humoristiskt när han benämner en korall för Kilroys hjärna”, säger Andreas Nilsson. 

Något som kan tolkas samhällskritiskt är verket ”Snille och smak” som består av en brödlimpa bakad av upphackade delar ur Svenska Akademiens ordlista. Ett existentialistiskt exempel är den stora svarta tavlan ”Prix Nobel” där alla ord tagits bort ur en text och det enda som återstår är ett skelett av beigea skiljetecken. 

Carl Fredrik Reuterswärd rörde sig obehindrat mellan olika kulturfält på ett sätt som var uppseendeväckande på hans tid. Han var en av de första som ställde ut på Moderna museet. Redan invigningsåret 1958 framträdde han med sin performance ”Dialog med räv, Physical Exchange” där han pratade med en räv på scenen.

Auktionsrekordet för ett verk av Reuterswärd sattes hösten 2016 på Bukowskis då en stor version av ”Non-violence” ropades in för nära 1,4 miljoner kronor. 

Lena Rydén, specialist på modern konst på Bukowskis, berättar att det som är mest eftersökt på marknaden just nu är skulpturen ”Non-violence” och Carl Fredrik Reuterswärds verk från tidigt 1960-tal då han slog igenom.

”Även om Carl Fredriks namn är vida känt, och hans konstnärskap likaså, är den stora marknaden fortfarande hemma i Sverige – åtminstone vad gäller auktionsförsäljning.” säger Sofia Ekeroth de Almeida som är vice vd på Sotheby’s. 

Hösten 1989 drabbades Reuterswärd av en allvarlig stroke som förlamade högra delen av hans kropp och försatte honom i koma i flera månader. Han tvingades byta arbetshand från höger till vänster och vägen tillbaka till konstnärskapet var en kamp. 

”När han vaknade upp bad han mig ta med papper och penna. Och så började han rita med vänsterhanden. Ett streck. Två streck. Dagen som han kom ut hade vi över tusen A4 ark som han bad mig ta hem och bränna upp. Det var väldigt svårt men jag gjorde det. Jag sparade inte en enda pappersbit.”, berättar Jan Hellman som är grundare av Non-Violence Project Foundation.

Hellmans stiftelse arbetar internationellt för fred och ickevåld med fokus på ungdomar och utbildning. Startskottet var 1989 i Östberlin. Fyra år senare grundades Non-Violence Project Foundation med Carl Fredrik Reuterswärds välsignelse. 

På hemmaplan pågår Non-Violence Art Project där kändisambassadörer som Paul McCartney och Håkan Hellström har gjort egna färgsprakande tolkningar av ”Non-Violence”-revolvern till försäljning, vilket gett cirka 9 Mkr till stiftelsens verksamhet de senaste två åren.

Med hologram, humor och färgglada pistoler lever både Carl Fredrik Reuterswärds konst och hans budskap om ickevåld vidare. 


Innehåll från Danske BankAnnons

Flexibel finansiering drivande för skogs- och lantbrukets miljöomställning

Efterfrågan på nya eldrivna fordon är stor i Sverige. 

Skogs- och lantbrukare har än så länge inte samma möjligheter som bilister att ställa om till en mer hållbar maskinpark men utvecklingen går snabbt med nya lösningar. 

Danske Bank erbjuder en flexibel finansiering för att fler ska kunna uppgradera sina maskiner i takt med att det miljövänliga utbudet ökar.

För mer information om objektsfinansiering via Danske Bank: Företagsleasing – Leasing och avbetalning på företagets utrustning. 

– Våra kunder kör ofta tunga maskiner och är i dagsläget väldigt beroende av diesel. Det görs tester med vätgas men i dag är det inte ett fungerande alternativ och infrastrukturen för eldrivna större maskiner är heller inte helt på plats, säger Richard Roos, ekonomichef på Sundahls, ett av Sveriges största privata maskinhandelsföretag inom entreprenad, skog, lantbruk, park och trädgårdsmaskiner. 

Stor osäkerhet kring teknikval

Det finns ett stort intresse för att bidra till en hållbar omställning inom skog och lantbruk men eftersom tekniken inte är på plats är osäkerheten stor. 

– En mindre entreprenadmaskin på 1,5 ton har cirka sex timmars driftstid på el och sedan måste den tillbaka för att ladda. Vätgas har fördelar men också utmaningar med påfyllningen eftersom det då behövs tankar för vätgas på samma sätt som för diesel, säger Niels Jörgen Larsen, ansvarig för Danske Finans i Sverige.

Niels Jörgen Larsen är ansvarig för Danske Finans i Sverige.
Niels Jörgen Larsen är ansvarig för Danske Finans i Sverige.

Trenden inom lantbruket går samtidigt mot allt större enheter och större maskinparker, och antalet små lantbrukare minskar. Många delar både maskiner och investeringar med varandra – och när maskinerna blir dyrare ökar intresset för flexibla lån. 

Flexibel finansiering lockar allt fler

Sundahls och Danske Bank har sedan många år ett nära samarbete inom ett flertal områden, och förutom alla tekniska frågor kan Sundahls hjälpa sina kunder med finansiering via Danske Bank. Då har man tillgång till en enkel process för sin kreditansökan och ett stort antal experter i banken som kan hantera mer komplexa frågor.

– Enstaka kunder betalar kontant men merparten vill ha flexibla lösningar på avbetalning under cirka 6-8 år. Kunderna vill äga maskinerna i 3-4 år innan det är dags att byta till mer effektiva och bränslesnåla maskiner, kommenterar Niels Jörgen Larsen.

Även om hållbara drivmedel inte har kommit lika långt inom tunga maskiner som inom personbilar går det år rätt håll. Eldrift fungerar numera för persontransporter och små maskiner som är mer stationära och eldrivna servicefordon kan täcka mindre områden även om de ännu inte har tillräcklig räckvidd för större ytor.

Det kommer även spännande miljösatsningar i lantbruket.

– Till exempel finns det nu lantbrukare som byter ut sina befintliga anläggningar för foderhantering mot eldrivna. Där laddas ett batteri med hjälp av solceller och sedan kan utfordringen skötas dygnet runt. Men oavsett vilken ny tekniklösning man vill investera i är finansieringen grunden till allt, säger Richard Roos.

Är du intresserad av att veta mer om Danske Banks olika finansieringslösningar för hållbara satsningar?

Mer från Danske Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Danske Bank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?