Ny utställning ska bredda bilden av kände konstnären

Carl Fredrik Reuterswärd är en av Sveriges internationellt mest kände konstnärer. Nu är hans verk tillbaka på Moderna museet igen. ”Jag tror och hoppas att den här utställningen kan ge en lite bredare bild av hans konstnärskap”, säger Andreas Nilsson som är curator för den nya utställningen.

Foto:Jack Mikrut
Andreas Nilsson packar upp den berömda pistolen framför tavlor som CFR målade med vänsterhanden.
Andreas Nilsson packar upp den berömda pistolen framför tavlor som CFR målade med vänsterhanden.Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut

De allra flesta känner igen bilden av en revolver med knuten pipa som en internationell fredssymbol. Konstnären Carl Fredrik Reuterswärd, som gick bort 2016, skapade originalskulpturen ”Non-violence” för att hedra sin skjutne vän John Lennon. Det ikoniska konstverket hamnar lätt i fokus, men i utställningen Alias: CFR som öppnar i dag lördag tar revolvern minimal plats. 

”Jag tror och hoppas att den här utställningen kan ge en lite bredare bild av hans konstnärskap och att den kan väcka intresse också hos en ny generation som kanske framför allt känner till 'Non Violence'-revolvern”, säger kurator Andreas Nilsson. 

Alias: CFR är en tvådimensionell utställning som skildrar skiftet i Carl Fredrik Reuterswärds konstnärskap från konceptuella till emotionella verk. Det ena rummet är fyllt av allt från skulpturer till hologram och det andra tas upp av storskaliga känslosamma teckningar. 

I det första rummet kan projektet ”Kilroy” ses i sin helhet. Carl Fredrik Reuterswärd antog lekfullt namnet Kilroy som signatur för den objektgrupp han skapade under sin nio år långa ”semester” mellan 1963 och 1972. Curator Andreas Nilsson menar att ”Kilroy” innehåller både existentiella funderingar, samhällskritik och humor.  

”Jag kan tycka att det är humoristiskt när han benämner en korall för Kilroys hjärna”, säger Andreas Nilsson. 

Något som kan tolkas samhällskritiskt är verket ”Snille och smak” som består av en brödlimpa bakad av upphackade delar ur Svenska Akademiens ordlista. Ett existentialistiskt exempel är den stora svarta tavlan ”Prix Nobel” där alla ord tagits bort ur en text och det enda som återstår är ett skelett av beigea skiljetecken. 

Carl Fredrik Reuterswärd rörde sig obehindrat mellan olika kulturfält på ett sätt som var uppseendeväckande på hans tid. Han var en av de första som ställde ut på Moderna museet. Redan invigningsåret 1958 framträdde han med sin performance ”Dialog med räv, Physical Exchange” där han pratade med en räv på scenen.

Auktionsrekordet för ett verk av Reuterswärd sattes hösten 2016 på Bukowskis då en stor version av ”Non-violence” ropades in för nära 1,4 miljoner kronor. 

Lena Rydén, specialist på modern konst på Bukowskis, berättar att det som är mest eftersökt på marknaden just nu är skulpturen ”Non-violence” och Carl Fredrik Reuterswärds verk från tidigt 1960-tal då han slog igenom.

”Även om Carl Fredriks namn är vida känt, och hans konstnärskap likaså, är den stora marknaden fortfarande hemma i Sverige – åtminstone vad gäller auktionsförsäljning.” säger Sofia Ekeroth de Almeida som är vice vd på Sotheby’s. 

Hösten 1989 drabbades Reuterswärd av en allvarlig stroke som förlamade högra delen av hans kropp och försatte honom i koma i flera månader. Han tvingades byta arbetshand från höger till vänster och vägen tillbaka till konstnärskapet var en kamp. 

”När han vaknade upp bad han mig ta med papper och penna. Och så började han rita med vänsterhanden. Ett streck. Två streck. Dagen som han kom ut hade vi över tusen A4 ark som han bad mig ta hem och bränna upp. Det var väldigt svårt men jag gjorde det. Jag sparade inte en enda pappersbit.”, berättar Jan Hellman som är grundare av Non-Violence Project Foundation.

Hellmans stiftelse arbetar internationellt för fred och ickevåld med fokus på ungdomar och utbildning. Startskottet var 1989 i Östberlin. Fyra år senare grundades Non-Violence Project Foundation med Carl Fredrik Reuterswärds välsignelse. 

På hemmaplan pågår Non-Violence Art Project där kändisambassadörer som Paul McCartney och Håkan Hellström har gjort egna färgsprakande tolkningar av ”Non-Violence”-revolvern till försäljning, vilket gett cirka 9 Mkr till stiftelsens verksamhet de senaste två åren.

Med hologram, humor och färgglada pistoler lever både Carl Fredrik Reuterswärds konst och hans budskap om ickevåld vidare. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?