1515

Ny undersökning: Unga har dålig koll på privatekonomi - vill lära sig i skolan

En ny undersökning visar att en av fyra unga vuxna upplever att de inte har tillräckligt bra koll på privatekonomi. 

En stor majoritet av dem önskar att skolans undervisning om privatekonomi ska byggas ut.

Arturo Arques, privatekonom för Swedbank och sparbankerna.
Arturo Arques, privatekonom för Swedbank och sparbankerna.Foto:Swedbank/TT

Var fjärde ung vuxen i åldrarna 18 till 24 upplever att de inte har tillräckligt bra koll på privatekonomi. Det visar en ny undersökning som Sifo har gjort på uppdrag av Swedbank och Sparbankerna.

”Det är inte bra. I synnerhet inte med tanke på hur viktigt det är för de unga att träda in i vuxenlivet och kunna skaffa sig en trygg ekonomi”, säger Arturo Arques, privatekonom för Swedbank och sparbankerna. 

Han menar på att det på senare årtionden blivit allt viktigare att förstå hur privatekonomi fungerar, och tar upp bostadsaffären som ett exempel.

”Det är mycket större ansvar att ta ett lån när man ska köpa bostad i dag, jämfört med för trettio år sedan, eftersom bostadsmarknaden har haft den prisutvecklingen som den har haft.”

”Bostadsaffären har blivit din största affär i livet och också den största löpande utgiften. Det har gjort det viktigare än någonsin att förstå vad ränta och amortering är, och att man kan räkna ut vad som blir ens boendekostnad”, säger privatekonomen.

Privatekonomi ingår i grundskolans läroplan, men inte som ett fristående ämne. I mellanstadiet läser eleverna om privatekonomi i hem- och konsumentkunskapen, medan det i högstadiet ingår i samhällskunskapsundervisningen.

Men 70 procent av de tillfrågade unga vuxna tycker att man borde lära sig mer om privatekonomi i skolan. I undersökning uppgav bara en tredjedel att de fått sina kunskaper via skolan, medan ungefär 6 av 10 säger att de lärt av sina föräldrar och att ungefär hälften säger att de söker efter information på egen hand.

”En väldigt stor majoritet av lärarna är obehöriga. Undervisningen man bedriver i mellanstadiet är väldigt mycket hemkunskap och mindre konsumentkunskap, där privatekonomin ligger. Så barnen får i dag en bristfällig undervisning i privatekonomi i skolan”, berättar Arturo Arques.

Han tror inte att lösningen ligger i att göra privatekonomi till ett eget skolämne, en fråga som Swedbank och Sparbankerna tidigare drev. Däremot anser Arturo Arques att en omfördelning av undervisningstimmarna vore på sin plats.

”Se till att rekrytera behöriga lärare i hem- och konsumentkunskap för att höja kvaliteten på utbildningen. Man bör dessutom se till att antalet timmar i undervisningen blir jämnare fördelade mellan hemkunskap och konsumentkunskap.”

Han anser också att föräldrarna har ett stort ansvar när det kommer till att lära sina barn om privatekonomi.

”Sverige är, tillsammans med Storbritannien, det land som är sämst i Europa på att prata ekonomi med sina barn. Som föräldrar måste vi bli bättre på det, i kombination med att skolan också måste bli bättre.”

Vecko- eller månadspeng är ett sätt att tidigt introducera privatekonomi för sina barn.

”Då lär man sig hushålla med begränsade resurser och förstå pengars värde”, säger Arturo Arques.


Innehåll från RoboMarketsAnnons

Multi-asset-mäklaren RoboMarkets etablerar sig i Sverige med unik prismodell

Mats-Olof Engarås och Maximilian Ström, Managing Director respektive kundansvarig på RoboMarkets.
Mats-Olof Engarås och Maximilian Ström, Managing Director respektive kundansvarig på RoboMarkets.

Många privata investerare är sofistikerade i sin handel och letar ständigt efter de bästa möjligheterna. Nu erbjuder multi-asset-mäklaren RoboMarkets sina tjänster inom CFD- och aktiehandel på den svenska marknaden.

– Vi lanserar också en transparent prismodell med fast månadsavgift som inkluderar obegränsad handel i amerikanska aktier utan courtage samt courtagefri CFD-handel med mycket attraktiva spreadar, säger Mats-Olof Engarås, Managing Director på RoboMarkets i Sverige.

Vill du veta mer? Läs mer om RoboMarkets här

Den tidiga etableringen av nätmäklare och andra bankutmanare i Sverige har bidragit till ett väl utbrett intresse för investeringar och trading bland privatsparare. Med de senaste årens centralbanksstimulanser med hög likviditet, stort flöde av nya börsnoteringar och ”meme stocks”, eller internetfenomensaktier, har intresset för trading ökat ytterligare. Många använder sig av flera mäklare och handelsplattformar och medvetna investerare letar hela tiden efter nya möjligheter.

Efter att RoboMarkets framgångsrikt etablerat sig i ett flertal europeiska länder har snabbväxaren öppnat i Sverige. Bolaget erbjuder sina kunder exponering mot ett stort och diversifierat utbud av underliggande instrument på olika marknader till förmånliga handelsvillkor och support på svenska.

– Vårt mål är att vara flexibla och snabbrörliga för att möta marknadstrenderna. Nu fortsätter vi att utveckla och anpassa våra tjänster för att bli ett än mer attraktivt alternativ för svenska kunder, fortsätter Mats-Olof Engarås.

Kundfokuserat team

RoboMarkets lägger stor vikt vid att ha en nära dialog med sina kunder och för att erbjuda bästa möjliga kundsupport har man också rekryterat personal till kontoret i Stockholm. Kundteamet leds i dagsläget av Maximilian Ström och Mats-Olof Engarås, som tillsammans har lång erfarenhet från finanssektorn och kundfokuserade roller.

Hos RoboMarkets har kunderna tillgång till de välkända tradingplattformarna MetaTrader4 och MetaTrader5, med webbaccess och mobilapplikationer, samt den egenutvecklade plattformen R StocksTrader, som speciellt tagits fram för aktiehandel, med användarvänlighet och flexibilitet i fokus. För att möta det växande intresset för automatiserad trading erbjuds kunderna även användarvänliga verktyg för att bygga sin egen tradingrobot.

– Helhetserbjudandet med tradingplattformar, tillgängliga marknader och handelsvillkor är anpassade för att vara konkurrenskraftiga både för professionella, sofistikerade traders och för handlare med mindre erfarenhet, säger Mats-Olof Engarås.

I kombination med den unika prismodellen erbjuds nya kunder att handla utan månadsavgift fram till sista februari 2022.

Vill du veta mer? Läs mer om RoboMarkets här

Riskinformation: CFDs är komplexa instrument och innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstångseffekten. 61.41% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar CFDs via den här leverantören. Du bör överväga om du förstår hur CFDs fungerar och om du har råd att ta en sådan hög risk att förlora dina pengar. Om den med CFD förenade risken upplevs som komplicerad för dig, sök oberoende råd.

Mer från RoboMarkets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RoboMarkets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?