1515

Ny undersökning: ISK används främst till pensionen

6 av 10 tycker att en skattehöjning på ISK är en dålig idé – och motståndet är störst bland unga. Det visar en färsk undersökning från Timbro och Demoskop. Mätningen visar också vad svenskarna främst sparar till, där pensionen kommer på förstaplats och en kontantinsats på andra.

”Det är inte direkt ferraribilar det handlar om”, säger Bejamin Dousa, vd på Timbro.

Foto:Isabell Höjman/TT

Sedan Socialdemokraterna, med finansminister Magdalena Andersson i spetsen, flaggade för att ytterligare höja skatten för ISK-sparande, har flera kritiska röster höjts i näringslivet. Tidigare finansminister Anders Borg, som var med och lanserade ISK i alliansregeringen 2012, är en av dem. Han är inte säker på att den höjda skatten blir en bra affär för staten utan ser en risk i att de med större kapital kommer lägga pengarna i bolag med skatteutflöden från Sverige. 

Nordnets sparekonom Frida Bratt är en annan som rutit ifrån. I förra veckan startade hon ett upprop för att visa på motståndet och över 40.000 har hittills skrivit på.

Den marknadsliberala tankesmedjan Timbro har, tillsammans med Demoskop, nyligen gjort en undersökning bland drygt 2000 svenskar om deras uppfattning kring ISK och hur de ser på en höjd skatt. Den visar att 6 av 10 tycker att förslaget om höjd skatt är en dålig idé, där nära hälften av de under 29 år svarar att det är ett mycket dåligt förslag. 

Timbros vd Benjamin Dousa.
Timbros vd Benjamin Dousa.Foto:Jesper Frisk

Detaljerna kring den höjda ISK-skatten är fortfarande oklara, men ett skattetak på 100.000 eller 200.000 kronor har diskuterats. När Timbro ställer frågan hur man ser på ett tak på 150.000 kronor anser 61 procent att det är för lågt.

”Det här visar att det finns ett starkt folkligt motstånd mot höjd skatt på ISK och ett motstånd mot ett tak på 150.000 kronor. Det är tydligt att ISK-sparande har blivit en folksport och jag tror att Socialdemokraterna har gjort en ganska grov missbedömning när man går på ISK på det här sättet. Det här är redan skattade pengar som folk har slitit för”, säger Benjamin Dousa, vd på Timbro.

När det kommer till vilket syfte svenskarna har med sitt ISK-sparande hamnar pensionen på en överlägsen förstaplats, 64 procent har bockat i det alternativet. Och på andraplats hamnar kontantinsats till bostad.

”Det är intressant att hela 86 procent sparar till pension eller kontantinsats. Det är inte direkt ferraribilar det handlar om”, säger Benjamin Dousa.

 

 

 

 


Innehåll från SalesforceAnnons

Så når de framgång i den nya digitala världen

Handelsbanken, Volvo Cars och andra framgångsrika storföretag avslöjade sina framgångsrecept under ett livestreamat event. ”90 tempofyllda minuter.” 

I dag arbetar vi var som helst, vi leder på distans, utvecklar tillsammans och samarbetar över gränser och tidszoner. Vad krävs egentligen för att lyckas i en digital värld? Svaren fick vi på ett livestreamat event den 6 maj, där Sveriges främsta experter tillsammans med programledare Peter Settman diskuterade hur vi skapar förutsättningar för nya former av tillväxt och framgång.  

Eventet Salesforce Live arrangerades av kundrelationsjätten Salesforce, vars Sverigechef Dan Bjurman säger:  

– Under 90 tempofyllda minuter inspirerades vi av nya sätt att tänka, och tog del av konkreta framgångsfaktorer för att agera i den nya digitala världen. Tillsammans med bland andra Handelsbanken, Volvo Cars, Sandvik, MatHem, Trustly och Stadsmissionen fick vi skarpa exempel från olika branscher, och spaningar om framtiden från professor Micael Dahlen och futurologen Ashkan Fardost.  

Från Handelsbanken deltog Catharina Belfrage Sahlstrand, Group Head of Sustainability och Stephan Erne, Chief Digital Officer i en breakout-session. De berättade om bankens resa inom digitalisering och hållbarhet, var man står idag samt hur de ser på framtiden.  

Ta del av Salesforce live  

Liksom i andra branscher har pandemin satt ytterligare fart på digitaliseringen inom banksektorn och medfört nya prioriteringar. Salesforce undersöker varje år vilka frågor som är viktigast bland beslutsfattare inom finansbranschen globalt. Den senaste rapporten ”State of Finance 2020” med 

2 800 respondenter pekar på stora skillnader före och efter pandemins utbrott.

Ladda ned State of Finance 2020 här  

– Finansiella aktörer i Norden har helt stuvat om bland sina prioriteringar. Ökad personalisering av banktjänster ses nu som den enskilt viktigaste frågan, följt av ökad automatisering av processer, säger Rob Klomps, CTO Financial Services EMEA på Salesforce, och tillägger:

– Vi ser också en brytpunkt i att en majoritet av kunderna nu föredrar digital rådgivning framför fysisk. Handskakningar och personliga samtal anses inte längre som avgörande för att bygga förtroende. Men en bank som sällan eller aldrig träffar sina kunder måste jobba mer datadrivet för att förutse deras behov och möta dessa. 

Algoritmdrivna finansiella tjänster 

För att lyckas med detta måste bankerna skaffa sig en 360-gradersvy av sina kunder. 

– De måste bli bättre på att samla in, förstå och agera på kunddata på ett intelligent och konsekvent sätt. Och de behöver känna till kundens ekonomiska milstolpar och mål.

Digital rådgivning och andra automatiserade och AI-stödda banktjänster blir allt smartare. Rob Klomps lyfter fram algoritmdrivna finansiella tjänster som fattar beslut eller genomför uppdrag för kundens räkning, som ett framtidsområde. 

Varför har bankerna inte kommit längre inom digitala tjänster?   

– Därför att de sitter fast i föråldrade IT-strukturer och system som inte är så lätta att koppla ihop och därför att deras organisation speglar produkterna och inte kunderna. Deras digitalisering har utgått från produkter som utlåning, betalningar, sparande. Men kunderna tänker inte ”vilken produkt kan lösa mina problem”, de ser sin finansiella ställning och sina behov. Produktapproachen måste bort och ersättas av kundfokus.

Bankens medarbetare var tidigare kundernas primära kontaktyta, men nu är digitala kanaler minst lika viktiga och upplevelsen av dessa behöver förbättras. De som lyckas bäst med det blir vinnarna på den nya digitala bankmarknaden, menar Rob Klomps. 

Ta del av Salesforce live här

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?