Annons

Ny undersökning: Ekonomi viktigare än liv för M-väljare

Moderata väljare sätter ekonomin framför människoliv i högre utsträckning än andra. Det visar en färsk opinionsundersökning rörande inställningen till coronaviruset, som också visar att svenskar i allmänhet är mindre oroliga för viruset än andra nationaliteter.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson inviger partiets nationella valstuga 2018.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson inviger partiets nationella valstuga 2018.Foto:Fredrik Sandberg/TT

”Vi noterar att svenskar är mycket mindre oroade över virusets påverkan”, berättar James Johnson, som är senioranalytiker på den globala pr-byrån Kekst CNC. 

Byrån, som även äger svenska JKL, har genomfört en global undersökning av allmänhetens syn på covid-19. 

Omkring 1.000 respondenter vardera i Japan, Storbritannien, Sverige, Tyskland samt USA har svarat på frågor och Sverige sticker ut i flera avseenden.  

”Vi ser mycket lägre nivåer av oro i Sverige. Men det bör tilläggas att oron över ekonomin är fortsatt hög”, säger James Johnson. 

Han noterar också att svenskarnas jämförelsevis låga oro över viruset också har minskat sedan en tidigare undersökning för en månad sedan.

Allt fler svenskar prioriterar inte minimerade dödstal främst, i förhållande till ekonomin. För en dryg månad sedan ville 24 procent sätta tillväxten främst. 

”Men gapet är på väg att stängas. Vi ser att ekonomin blivit en allt större prioritet i Sverige”, säger analytikern med hänvisning till att den andelen ökat till 29 procent i den senare mätningen. 

I ett samtal med Di TV:s Ekonomistudion noterar han vidare att unga svenskar i högre utsträckning prioriterar ekonomisk utveckling framför hälsa och människoliv, jämfört med äldre respondenter. Den dynamiken är vanlig i flera länder, men skillnaden är mer uttalad i Sverige. 

Undersökningen har också sorterat åsikterna i förhållande till vilket parti de medverkande röstar på. 

”När det gäller partisympatier så brukar det vara likartat. Men det finns ett undantag, och det är moderata väljare”, säger James Johnson. 

”Det är den enda gruppen väljare som faktiskt vill prioritera ekonomin framför människoliv. Det är en intressant dimension.”

Moderaternas preferens sticker ut, påpekar James Johnson, som dock tillägger att det inte saknas politiska spänningar inom andra områden. Det gäller inte minst förtroendet för olika institutioner. 

”Vi ser relativt mycket polarisering i Sverige”, säger analytikern och nämner stora skillnader i synen på Världshälsoorganisationen WHO som ett exempel. 

Det har till exempel blivit mer troligt att socialdemokratiska väljare svarar positivt på frågan om synen på WHO.

”Det svaret är mycket mindre sannolikt när vi frågar Sverigedemokrater. Där pågår en polarisering i Sverige”, säger James Johnson.


Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?