1515
Annons

Ny undersökning: Ekonomi viktigare än liv för M-väljare

Moderata väljare sätter ekonomin framför människoliv i högre utsträckning än andra. Det visar en färsk opinionsundersökning rörande inställningen till coronaviruset, som också visar att svenskar i allmänhet är mindre oroliga för viruset än andra nationaliteter.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson inviger partiets nationella valstuga 2018.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson inviger partiets nationella valstuga 2018.Foto:Fredrik Sandberg/TT

”Vi noterar att svenskar är mycket mindre oroade över virusets påverkan”, berättar James Johnson, som är senioranalytiker på den globala pr-byrån Kekst CNC. 

Byrån, som även äger svenska JKL, har genomfört en global undersökning av allmänhetens syn på covid-19. 

Omkring 1.000 respondenter vardera i Japan, Storbritannien, Sverige, Tyskland samt USA har svarat på frågor och Sverige sticker ut i flera avseenden.  

”Vi ser mycket lägre nivåer av oro i Sverige. Men det bör tilläggas att oron över ekonomin är fortsatt hög”, säger James Johnson. 

Han noterar också att svenskarnas jämförelsevis låga oro över viruset också har minskat sedan en tidigare undersökning för en månad sedan.

Allt fler svenskar prioriterar inte minimerade dödstal främst, i förhållande till ekonomin. För en dryg månad sedan ville 24 procent sätta tillväxten främst. 

”Men gapet är på väg att stängas. Vi ser att ekonomin blivit en allt större prioritet i Sverige”, säger analytikern med hänvisning till att den andelen ökat till 29 procent i den senare mätningen. 

I ett samtal med Di TV:s Ekonomistudion noterar han vidare att unga svenskar i högre utsträckning prioriterar ekonomisk utveckling framför hälsa och människoliv, jämfört med äldre respondenter. Den dynamiken är vanlig i flera länder, men skillnaden är mer uttalad i Sverige. 

Undersökningen har också sorterat åsikterna i förhållande till vilket parti de medverkande röstar på. 

”När det gäller partisympatier så brukar det vara likartat. Men det finns ett undantag, och det är moderata väljare”, säger James Johnson. 

”Det är den enda gruppen väljare som faktiskt vill prioritera ekonomin framför människoliv. Det är en intressant dimension.”

Moderaternas preferens sticker ut, påpekar James Johnson, som dock tillägger att det inte saknas politiska spänningar inom andra områden. Det gäller inte minst förtroendet för olika institutioner. 

”Vi ser relativt mycket polarisering i Sverige”, säger analytikern och nämner stora skillnader i synen på Världshälsoorganisationen WHO som ett exempel. 

Det har till exempel blivit mer troligt att socialdemokratiska väljare svarar positivt på frågan om synen på WHO.

”Det svaret är mycket mindre sannolikt när vi frågar Sverigedemokrater. Där pågår en polarisering i Sverige”, säger James Johnson.

Innehåll från ZipforceAnnons

Zipforces nylanserade elcykelkit får internationell uppmärksamhet

I en värld där allt fler sitter still medan bekväma prylar utvecklas och miljön mår sämre gäller det att tänka smart, hållbart och utanför boxen. Det menar Måns Bengtsson, grundare av Zipforce som snabbt kan förvandla vanliga cyklar till elcyklar.

– Vi har just slagit upp dörrarna för försäljning i Europa och dessutom lanserat den lättaste och det mest prisvärda elcykelkitet på marknaden, säger han.

När elcykeln introducerades på marknaden var succén snabbt ett faktum. Plötsligt kunde de som vanligtvis tog bilen till jobbet antingen cykla hela vägen eller på ett smidigt sätt ta sig till och från kollektivtrafik, och på så sätt bidra till ett minskat trafiktryck i städerna. Att investera i en ny elcykel innebär dock att ens gamla cykel lämnas i förrådet och en ny behöver produceras och transporteras, ofta från ett annat land – något som inte är optimalt för klimatet.

Brinner för återvinning

2020 lanserades den första produkten hos Zipforce, ett bolag som kombinerar smart teknologi med svensk ingenjörskonst och brinner för smart och kreativ återvinning. Det är det enda svenska bolaget som är med på EIT Urban Mobility Program, ett nytt EU-initiativ som satsar på start-ups som bidrar till ett mer hållbart och grönt sätt att transportera sig.

– Vi vill lösa trafik- och transportutmaningarna som finns i världen och samtidigt hjälpa till att reducera människans klimatpåverkan. Många äger redan en cykel i dag – varför behöva köpa en ny? Zipforce ger befintliga cyklar ett nytt liv och att den är portabel, vilket gör att den är smidig, minskar stöldrisken och gör att familjen kan dela.

Lättast på marknaden

Motorn är liten, smart och effektiv och Zipforce har sammanställt ett komplett kit med allt från batteri till pedalsensor för att göra installation och användande enkelt. Nu presenterar de två revolutionerande produkter som bara dagar efter lanseringen fått stor internationell uppmärksamhet: Zipforce Distance och den lättare versionen Zipforce Slim som enbart väger två kilo. 

– Det gör Slim till den lättaste produkten på marknaden. Båda är prisvärda, har tystare motorer och installationen är betydligt enklare då trampsensorn sitter trådlöst på cykelns pedalarm.

I samband med lanseringen har Zipforce slagit upp dörrarna för försäljning i Europa och de har redan siktet inställt på nya marknader.

– Vårt mål är att skapa ett hållbart, prisvärt och kul sätt för cykelanvändare att elektrifiera sin cykel och göra fysisk aktivitet både enklare och roligare, var man än befinner sig. Vi är glada att kunna bidra till att göra världen lite mer bekväm, utan att behöva tumma på faktorer runtomkring.

Läs mer om Zipforce här

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Zipforce och ej en artikel av Dagens industri

Fortsatt ökning av covidpatienter i Stockholm

Antalet covidpatienter fortsätter att öka i Region Stockholm, meddelar regionen. Totalt vårdas 268 patienter med covid-19 vid något av regionens sjukhus. Det är 51 fler än vad som rapporterades förra tisdagen.

Foto:Stina Stjernkvist/TT

Det är ungefär hälften som vårdas för covid-19 och hälften som vårdas med covid-19, det vill säga vårdas av en annan orsak men samtidigt har covid-19.

”Även vårdens medarbetare testar positivt för covid-19 vilket gör att vi har högre sjukfrånvaro än vad vi brukar ha på sommaren. Norrtälje sjukhus är nu i stabsläge men övriga sjukhus är i normalläge”, säger chefläkare Elda Sparrelid i ett uttalande på regionens hemsida.

I Västra Götalands-regionen syntes också en ökning gällande antalet covidpatienter i den senaste lägesrapporten. Under vecka 28 konstaterades 664 bekräftade fall av covid-19, vilket var drygt 20 procent fler än veckan före. Det finns stora regionala skillnader i länet och störst ökning sker i Skaraborg.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera