1515
Annons

Ny typ av Swish-bedrägerier mot butiker

De senaste veckorna har en ny form av bedrägerier uppdagats efter att flera butiker runtom i landet har drabbats. Det handlar om en falsk ”Swish-app” som lurar personen i kassan att man har betalat för varorna, rapporterar SVT Nyheter Öst.

Foto:Bengt Jansson

Enligt Lotta Mauritzson, vid polisens nationella bedrägericentrum, sprids apparna exempelvis via Tiktok och Instagram, och det är främst yngre personer som använder sig av dessa – en del är yngre än 18 år.

”Det kan vara ganska kännbart för visa företagare om man inte får in de här pengarna. I de exempel som vi har sett har det varit upp till 600 kronor vid ett tillfälle och det kan ju vara ganska mycket pengar”, säger Mauritzson, till kanalen.

För en butik i Norrköping har bedrägerierna lett till att man har slutat acceptera Swish som betalningsmetod.

”Det här är en ny företeelse och vi får se hur utredningsläget kommer att se ut framöver, säger hon”, till SVT.


Känsligt för handeln när USA stärker östliga band

HONGKONG. Vita huset bygger upp för ett nytt kallt krig i Asien. Den varningen utfärdade Kina och Nordkorea efter att USA hållit möte om närmare militärt samarbete med ledarna för Sydkorea och Japan. Men skapa allianser i Asien är långt från enkelt i och med seglivade konflikter.

Sydkoreas nytillträdde president Yoon Suk-yeol, USA:s president Joe Biden och Kinas president Xi Jinping.
Sydkoreas nytillträdde president Yoon Suk-yeol, USA:s president Joe Biden och Kinas president Xi Jinping.

I samband med Nato-mötet i Madrid under veckan höll USA:s president Joe Biden ett enskilt möte med Japans premiärminister Fumio Kishida och Sydkoreas nytillträdde president Yoon Suk-yeol. 

Fokus för mötet var närmare militära samarbeten, bland annat med fler gemensamma militärövningar i regionen. Fortsatta missiluppskjutningar av Nordkorea framhölls som huvudskäl, men även ökade hot från auktoritära regimer som Kina och Ryssland ligger till grund.

”I och med att en ny struktur av konkurrens och konflikter formas, finns där också en rörelse som motarbetar de universella värderingar som vi måste skydda”, sa Yoon Suk-yeol.

Varken Kina eller Ryssland nämndes vid namn i de officiella uttalandena, men diplomater med insyn i samtalen uppgav för japanska Nikkei Asian Review att de båda länderna var i centrum för samtalen. Under Nato-mötet titulerades Kina som en ”utmaning mot våra intressen, säkerhet och värderingar”.

Yoon Suk-yeol var den förste sydkoreanske president att bjudas in på ett officiellt Nato-möte, vilket sågs av bedömare som en betydelsefull markering att USA vill stärka sitt inflytande i Asien och Stillahavsregionen tillsammans med allierade demokratier.

”Det är mycket positivt för Sydkorea, som vill ha en närmare dialog med Nato. Det kommer leda till bättre försvar, även mot hot gällande cybersäkerhet och tillverkningskedjor”, säger Sue Mi Terry, chef för Koreastudier vid tankesmedjan Center for Strategic and International Studies i Washington, och tidigare analytiker vid CIA, under en online-konferens på torsdagen där Di deltog.

Peking och Pyongyang rasade både inför och efter mötet. Nordkoreas officiella nyhetsbyrå KCNA, en propagandamegafon för regimen, skrev att Nato är på väg att ”skapa katastrof” i Asien. Kinas utrikesdepartement sa att den västerländska militäralliansen ”förvränger sanningen” och ”promotar konfrontation” mellan öst och väst.

”Om USA ber Sydkorea att installera mer av missilförsvarssystemet Thaad i landet kommer Sydkorea att möta hårt motstånd av Kina, Ryssland och Nordkorea”, sa en icke namngiven analytiker till statskontrollerade Global Times.

Att skapa hållbara allianser i Asien mot Kina är dock lättare sagt än gjort. Sydkorea går en fin balansgång då Kina är landets viktigaste handelspartner. Kritik mot Kina måste läggas fram med silkeshandskar, och får inte tolkas som direkt aggression mot Peking, enligt bedömare.

”De är försiktiga att inte stoppa fingret i ögat på draken”, sa Bruce Klingner, Asienexpert vid tankesmedjan The Heritage Foundaion, under samma konferens.

Samtidigt råder en sur konflikt mellan Japan och Sydkorea som sträcker sig tillbaka till Japans invasion av Koreahalvön under 1910–1945, en slitning som blossat upp under de senaste åren och lett till handelskonflikt.

”Det kommer inte bli lätt för Sydkorea och Japan att samarbeta”, säger Sue Mi Terry.

Mötet i Madrid var första gången som ledarna för Japan och Sydkorea träffats sedan 2019. Det hade talats om att Fumio Kishida och Yoon Suk-yeol skulle hålla enskilda samtal för att finna lösning på konflikten, något som aldrig förverkligades.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?