Annons

Ny turbulens – IMF "djupt oroade" över Ukraina

Ukrainas president Petro Porosjenko möter protester i huvudstaden Kiev.

Samtidigt kritiserar IMF att arbetet mot korruption hotas.

Ukrainas president Petro Porosjenko.
Ukrainas president Petro Porosjenko.Bild:TT

Petro Porosjenkos planer på att ta kontroll över antikorruptionsmyndigheterna Nabu och Sapo orsakar kritik både inom och utom landet.

”Vi är djupt oroade över de senaste händelserna i Ukraina som kan vända framgångarna med att sätta upp oberoende institutioner för att bekämpa korruption på hög nivå. Vi uppmanar de ukrainska myndigheterna och parlamentet att säkerställa självständigheten för Nabu och Sapo”, kommenterar Christine Lagarde, chef för Internationella valutafonden, IMF.

Hon ser kamp mot korruptionen som ett nyckelkrav på Ukraina, och nödvändig för att uppnå starkare och mer rättvis tillväxt,

”Det är också del av regeringens åtagande under programmet med IMF.”

Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet, UI, säger att skeendet är ”typiskt” för Ukraina.

”Just när Ukraina har kommit tillbaka till den inter_nationella kreditmarknaden, reformer har nått en kritisk nivå och ratingnivåerna är på väg uppåt, då reagerar Petro Porosjenko som att Ukraina är färdigt och inte behöver uppfylla EU:s krav mer. Det destruktiva beteendet kommer tillbaka.”

Han ser likheter med 2013.

”Då steg statsskuldsräntan och Viktor Janukovytj blev beroende av ytterligare lån från Ryssland. Det var början till slutet på hans tid vid makten”, säger Martin Kragh.

Hur har Ukraina utvecklats under Porosjenko?
”Det har varit ett par steg framåt, och ett par steg bakåt. Han har åtgärdat en del problem som slöseri och korruption kring naturgasleveranserna, och förenklat rutiner för bland annat deklaration och bolagsregistrering. Samtidigt har han inte velat stödja ytterligare arbete mot korruption.”

Martin Kragh säger att många reformer fastnar i parlamentet, radan.

”Där sitter många politiker med ekonomiskt intresse som de vill bevaka.”

Samtidigt pågår en konflikt mellan Petro Porosjenko och Georgiens tidigare president Micheil Saakasjvili. Presidenten utsåg honom i maj 2015 till guvernör för länet Odessa, men han avgick redan i november 2016 då han ansåg att hans arbete mot korruption motarbetades.

Därmed hamnade Micheil Saakasjvili i onåd. I somras blev han av med sitt ukrainska medborgarskap, men supportrar bar honom i september över gränsen från Polen.

Konflikten har eskalerat efter att Micheil Saakasjvili förra helgen arrangerade demonstrationer på Självständighetstorget Maidan. I tisdags arresterades han – och fritogs av supportrar.

”Konflikten med Micheil Saakasjvili verkar bisarr. Det känns som en kuslig skenmanöver eller distraktion, Jag har svårt att se hans strategi. Han är ingen politisk kraft i Ukraina. Hans opinionsstöd ligger på 1 procent, 2 procent max”, säger Martin Kragh.

Mi Lennhag, Östeuropa- forskare på Lunds universitet, tror inte att Micheil Saakasjvili vill ta presidentmakten.

”Däremot försöker han skapa en opposition för att få Petro Porosjenko att avgå. Han anser att finns är en kriminell grupp kring presidenten.”

Hon säger att kritiken mot presidenten har tilltagit långsamt.

”Ukrainarna börjar tröttna på att det inte händer så mycket.”

Kan Petro Porosjenko bli omvald?
”Det vore väl första gången i Ukraina. Det har varit en stor rotation på maktposterna, vilket försvårar stabilitet och utveckling. Samtidigt kan ukrainarna rösta på Porosjenko för att få lite lugn och ro. Då kan de välja någon som i alla fall inte har gjort så mycket skada.”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?