1515

Ny tung dag i Asien – årets uppgång i Tokyo utraderad

Torsdagen bjöd återigen på ganska kraftiga nedgångar på Asiens ledande börsen efter att inflationsskräcken på onsdagen sänkt Wall Street.

På Tokyobörsen är nu årets uppgång utraderad.

Foto:Eugene Hoshiko

Tokyobörsens Nikkei225 föll 2,5 procent på torsdagen, den tredje dagen i följd då indexet noterade relativt kraftiga nedgångar. Det innebär att indexet nu är tillbaka på den nivå som inledde året, som mest har Nikkei225 varit upp omkring 11 procent i år. Det bredare Topixindexet backade samtidigt 1,5 procent.

Elektronikkoncernen NEC rasade 14 procent och teknikkonglomeratet Softbank föll hela 7,8 procent efter att ha beslutat att inte förlänga bolagets återköpsprogram.

I Hongkong är Hangseng-indexet ned 1,3 procent med lite mer än en timme kvar av handelsdagen. Den kinesiska mejerijätten Mengniu Dairy stiger 2,7 procent, på torsdagen meddelade den franska mejerijätten Danone att de sålt sitt innehav om cirka 9,8 procent i Mengniu Dairy genom ett accelererat bokbyggande. Bland övriga bolag noteras Volvo Cars systerbolag Geely Automobile ned 3,3 procent. På onsdagskvällen meddelade Volvo Cars att bolaget utvärderar en börsnotering i Stockholm, något som kan ske redan i år.

Läs även: Di:s expert: Ett styrkebesked för Volvo Cars och Sverige

På det kinesiska fastlandet noteras kompositindexet på Shanghaibörsen ned 1,1 procent strax innan stängningen. Motsvarigheten på den tekniktunga Shenzhenbörsen är ned 0,8 procent.

 


Innehåll från CrunchfishAnnons

Digital Cash säkrar digitala betalningar

I Sverige sker under 10 procent av alla transaktioner med fysiska kontanter. Digitala betaltjänster dominerar men kräver att uppkoppling och betalservrarna fungerar. En robust lösning bör vara oberoende av nätet. Det är här Crunchfish Digital Cash-lösning xoxo.cash kommer in.

Digital Cash har kontanternas styrka i digital form och fungerar alltid. Oavsett var man befinner sig eller om nätverk tillfälligt saknas så erbjuds en driftsäker lösning där man kan betala offline. Digital Cash skapar trygghet för företag och konsumenter genom en digital betallösning som de alltid kan lita på. 

– I ett hållbart samhälle måste man planera för scenarios där inte allt fungerar. Digital Cash ger en försäkran om att digitala betalningar alltid kan genomföras, säger Joachim Samuelsson, VD Crunchfish.

Fungerar med alla digitala betallösningar

Systemet bakom en digital betallösning är komplext och innehåller många olika komponenter. Det är en utmaning att skapa betaltjänster som har hög tillgänglighet och robusthet. Finansinspektionen har nyligen kallat bankerna till möte för att diskutera hur avbrott i Swish ska hanteras för att försäkra att tjänsten har hög tillgänglighet. Digital Cash är en naturlig lösning för att skapa driftsäker digital betalning.

Crunchfish Digital Cash-lösning xoxo.cash konkurrerar inte med digitala betallösningar utan är en viktig pusselbit för att bidra till en ökad robusthet och tillgänglighet för de lösningar som redan finns.

– Digital Cash kompletterar alla andra betallösningar. Vår lösning ger robusthet som implementeras i själva betaltjänsten. Vi finns för att man alltid ska kunna betala tryggt med den betalösning som man föredrar, oavsett vem och var man är, säger Joachim Samuelsson.

Säker arkitektur i två steg

Crunchfish Digital Cash är ett komplement till alla olika betaltjänster, antingen i mobilen eller på ett kort. Lösningen bygger på ett system som delar upp betalningsförfarandet i två steg som gör betalningen möjlig att genomföra offline på ett säkert sätt. Betalaren har ett Digital Cash-konto som senare debiteras. Kontot kan inte övertrasseras och registrerar all betalningshistorik. 

Tävlar tillsammans med Swish i PTS Innovationstävling

Crunchfish deltar tillsammans med Swish i PTS Innovationstävling – Betaltjänster för alla. Tjänsten möjliggör att Swish fungerar i hela landet även där mobiltäckning saknas och gör att alla människor, företag och föreningar som föredrar just Swish kan lita på att den fungerar eftersom risken för driftstörningar elimineras. PTS fattar beslut om vilka sökande som får finansiering att genomföra sitt projekt i juni 2021.

Om Crunchfish 

Crunchfish är ett fintech-bolag och teknisk pionjär med patentsökt Digital Cash-lösning som använder en betalprocess i två steg, först clearing offline följd av online settlement. Crunchfish Digital Cash plånbok gör digital betalning robust och oberoende av nätet. Den är exceptionell flexibel och kan användas med alla typer av betalningslösningar. Crunchfish är sedan 2016 noterade på Nasdaq First North Growth Market med huvudkontor i Malmö och med representation i Indien.

Crunchfish.com/digital-cash 

 

Mer från Crunchfish

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Crunchfish och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?