1515
Annons

Ny trend sätter tarmen i fokus

Kroppens kanske osexigaste organ har blivit supertrendigt.
Tarmen och dess biljoner invånare bakterierna står i fokus för en våg av hälsorelaterade böcker, bloggar, poddar och företag.

Lina Nertby Aurell och Mia Clase bloggar och poddar om antiinflammatorisk mat. Deras senaste bok ”Food pharmacy – kokboken” kom i augusti.
Lina Nertby Aurell och Mia Clase bloggar och poddar om antiinflammatorisk mat. Deras senaste bok ”Food pharmacy – kokboken” kom i augusti.Bild:Kjell Eriksson
Vetenskapsjournalisten Henrik Ennart och kocken Niklas Ekstedt har skrivit boken ”Happy food – om hur mat och lycka hänger ihop”.
Vetenskapsjournalisten Henrik Ennart och kocken Niklas Ekstedt har skrivit boken ”Happy food – om hur mat och lycka hänger ihop”.

Bli inte förvånad om det snart är premiär för tarm-tv under namnet ”Matsmältningskanalen”. Behovet av att skaffa sig mer kunskap om magen och hur den påverkar vår hälsa verkar nämligen närmast omättligt.

Kunskapen är i och för sig inte ny, men fick ett stort uppsving 2014 när tyska Giulia Enders, doktorand inom gastroenterologi, släppte den populärvetenskapliga boken ”Charmen med tarmen – allt om ett av kroppens mest underskattade organ”.

I Sverige har hon fått flera efterföljare, bland annat duon Mia Clase och Lina Nertby Aurell, som i flera år har bloggat om tarmflora, bakterier, antiinflammatorisk mat och den senaste forskningen under namnet ”Food pharmacy”.

Förra året släpptes boken med samma namn. Den har hittills sålts i 88.000 exemplar, och uppföljaren ”Food pharmacy – kokboken” som kom i augusti i år, är redan uppe i 39.000 exemplar.

Ovanpå det har Food pharmacy även lanserat en onlinekurs och startat en podcast med samma namn. Podden blev Sveriges mest nedladdade samma dag som första avsnittet släpptes.

Professor Stig Bengmark, som har forskat om tarmflorans betydelse för ohälsa i över 30 år och som är en av kunskapskällorna och inspiration till Food pharmacy-produkterna, startade härom- året företaget Super Synbiotic för att sälja sitt egentillverkade kosttillskott Synbiotic 15, som består av bakterier och fibrer.

På ett år ökade omsättningen från 0 till 4,2 Mkr, med 2,5 Mkr i vinst, gissningsvis tack vare draghjälpen från Food pharmacy-succén under 2016.

Det är bara några exempel på företag som vill hjälpa oss till bättre hälsa, men som också tjänar pengar på det.

Trenden med hälsotester för att kartlägga sin hälsa är ett växande segment och här finns även företag som erbjuder kontroller av tarmfloran, det vill säga möjlighet att få veta vilka bakterier man saknar eller har för mycket av.

Numera finns det så kallade bajsbanker i bland annat Nederländerna och USA, där donatorers avföring används för att behandla kroniska mag- och tarminfektioner. Det handlar helt enkelt om att återföra hälsosamma bakterier till en utarmad tarm genom avföringstransplantationer.

Metoden har länge använts framgångsrikt för att bota patienter med Clostridium difficile, en giftig sjukhusbakterie som orsakar livshotande diarréer.

Vetenskapsjournalisten Henrik Ennart har tillsammans med kocken Niklas Ekstedt skrivit den andra av höstens två tarmrelaterade fakta- och kokböcker, ”Happy food”.

Han menar att det i framtiden mycket väl kan finnas möjlighet att lagra sin egen avföring för att återanvända den senare i livet.

”Ju äldre man blir, desto färre bakteriearter har man. Så det skulle kunna bli en återkommande föryngringskur”, säger han.

Han tillhör visserligen kretsen som tidigt fick upp ögonen för tarmflorans betydelse och gärna vill sprida kunskapen vidare, men förespråkar försiktighet när det gäller olika screeningmetoder, även de mer exklusiva.

”Det är omständligt och kostar en del. Problemet är också oklarheter kring vad provsvaret egentligen säger. Det blir ungefär som en stillbild från en fotbollsmatch. Det vore mer dynamiskt att studera över tid och se hur magen jobbar vid en måltid, till exempel.”

För den som inte har hängt med i tarmsnacket de senaste åren kommer här några centrala fakta:

Bakterierna var här miljarder år före människan. Evolutionärt har det funnits djur med en liten matsmältningskanal långt innan det fanns djur med hjärnor. Att hjärnan styr kroppen är en missuppfattning, det är snarare bakterierna som styr. De producerar signalämnen och hormoner åt hjärnan och står för 70 procent av vårt immunförsvar.

Det är alltså dags att omvärdera synen på bakterier som något skräckinjagande som ska desinficeras bort.

Däremot finns det bevisade kopplingar mellan brist på viktiga bakterier, vilket kan orsaka kronisk inflammation i tarmen, och vanliga folksjukdomar som depression, fetma, Alzheimers, cancer och mycket mer.

En genomsnittlig människa i västvärlden har 800–1.000 olika sorters bakterier i tarmen. Ursprungsbefolkningar kan ha upp till 1.600 arter. Skillnaden beror på att vår kost har blivit alltmer ensidig och i högre grad består av processad mat. Olika bakterier lever nämligen på olika råvaror och med alltför ensidig kost blir många viktiga bakterier utan näring och försvinner med tiden. Ju färre bakterier vi har, desto mindre motståndskraft har vi mot stress och infektioner.

”Därför måste man äta så att alla bakterier får det de vill ha. Jag har alltid haft svårt för dieter som helt utesluter något. Naturliga råvaror kan inte vara fel, utan det är hur vi använder dem som är fel”, säger Henrik Ennart.

Hur omsätter du det själv i vardagen?
”Personligen försöker jag tänka på att vi är fler vid matbordet. Det är inte bara jag utan 1.000 middagsgäster till – bakterierna – och alla ska bli nöjda. Jag tar till enkla knep och ser till att ha basvarorna hemma, precis som man alltid har mjölk hemma. Till exempel kefir, konserverade bönor, surkål, olika grönsaker.”

Hur kommer det sig att forskning kring tarmfloran har exploderat de senaste två åren?
”Tidigare har man inte vetat vilka bakterier som finns i tarmen, förutom mjölksyrabakterier. De flesta överlever inte i provrör och har därför inte kunnat odlas tidigare. Men nu finns det nya metoder för att sekvensera gener och det har spillt över på bakterierna.”

Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Tog Volvo från kris till stjärnstatus – nu slutar han

När Jan Gurander lämnar posten som vice koncernchef vid årsskiftet förlorar AB Volvos koncernledning en av nyckelpersonerna bakom resan från krisbolag till högpresterare.

Jan Gurander är den andra erfarna lastbilsdirektören som lämnar vd Martin Lundstedts koncernledning på kort tid.

Martin Lundstedt, Volvos vd och Volvos CFO och vice VD Jan Gurander.
Martin Lundstedt, Volvos vd och Volvos CFO och vice VD Jan Gurander.Foto:Joey Abrait

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera