1515
Annons

Ny topptrenden: Spola helikoptern

Lättare skidor med ofattbart små bindningar och stighudar med klister tar dig upp för orörda fjäll. Sköna svängar nerför i orörd pudersnö. Topptur, randonnée och skidalpinism är olika namn för samma aktivitet där äventyrs- och motionstrenden smälter samman.

När liftnära offpist och helikopterskidåkning blivit vardagsmat vill allt fler uppleva naturens skidåkning på egen hand.

En topptur innebär både upp- och nedfärd för egen maskin.
En topptur innebär både upp- och nedfärd för egen maskin.Bild:Håkan Wike
En topptur innebär både upp- och nedfärd för egen maskin.
En topptur innebär både upp- och nedfärd för egen maskin.Bild:Håkan Wike
Henrik Westling, butikschef och ägare av Naturkompaniet i Östersund.
Henrik Westling, butikschef och ägare av Naturkompaniet i Östersund.Bild:Håkan Wike

Henrik Westling, butikschef och ägare av Naturkompaniet i Östersund är en sann topptursentusiast sedan länge. Under sex år gjorde han Jämtlands alla 178 definierade fjälltoppar med skidalpin utrustning, ett projekt som växte ur ett behov av att vara ute, inte fastna i snurren av bara jobb och hemmavardag. Det behovet är fortfarande stort, kortare turer på hemmaplan och större projekt avlöser fortfarande varandra. I dagarna kommer den guidebok över Jämtlands toppturer han varit med och sammanställt.

”Av 75 skiddagar per år är det max fem i pist,” berättar Henrik Westling. ”Det här med toppturer prickar in alla rutor på min önskelista för vad jag vill göra på min fritid: vara på fjället, fysisk aktivitet och åka skidor.”

Listan på imponerande vinterturer är lång och han kan verkligen toppturer, som vi oftast säger i Sverige. Randonnée är franskt och det mer internationella uttrycket. Några säger skidalpinism, men då menar de oftast sporten och tävlingarna som är populär i alperna - bergslöpning på skidor ungefär. Det här är en aktivitet där prylfantasten och gramjägaren kan få sitt lystmäte, men mellanläget passar också en vanlig motionär. Det är där vi hittar en växande skara utövare. Fjällstationer och specialbutiker i Sverige och Norge vittnar om ett ökat sug efter toppturs-utrustning och därtill passande äventyr.

”Den tekniska utvecklingen på utrustningen har verkligen har hjälpt till med att öka intresset för toppturer,” menar Henrik Westling. ”Instegsutrustningen idag är bättre än den bästa tänkbara för fem år sedan.”

En topptur innebär både upp och nedfärd för egen maskin, vilket ställer vissa krav på kondition. Bra hjärta och lungor, lätt utrustning och god fjällvana är en förutsättning för att kunna gå ett par kilometer till fjällets fot och dessutom ta sig sisådär 1.000 höjdmeter för att njuta av toppens utsikt och vita sluttningar på nedfärden.

Äventyr och sport i ett lockar ungefär samma typ av människor som springer fjällmaraton, cyklar motionslopp på mountainbike eller håller på med swimrun på motionsnivå. Earn your turns - förtjäna dina svängar - är ett vedertaget begrepp - och du behöver förstås inte tävla. Grejen är att hitta sin njutningnivå och tempo med dem man går med. Vägen till toppen är lika viktig som lyckan i att stå högst upp och få bra svängar utför. Men, det är inte bara att trippa iväg till närmaste fjäll:

”Härute finns det ju inga pistörer att fråga, inga varningsskyltar som talar om när det är farligt och lavinfaran är förstås inte obefintlig även om det sker väldigt lite lavinolyckor i Sverige. Man måste ha fjällvett - man ska komma hem också.”

Henrik Westling är noga med att inte lyfta fram svårigheten och farorna allt för mycket. Han vill avdramatisera och inspirera fler att ge sig ut bortanför pister och liftområden. Men orienteringsförmåga, fjällkunskap och förmåga att hantera väder av olika slag är viktigt.

”Gå en lavinkurs eller hyr en guide med några kompisar. Eller häng på någon om du känner som kan. Det är inte svårare än så. Hyr skidor första gångerna - men tänk på att du förmodligen inte får den bästa utrustningen då.”

Henrik Westling tycker att alltför många, både säljare och köpare, fastnat i trenden med stora breda skidor. Det skiljer flera kilo per fot mellan en tung utrustning och en bra moderna topptursutrustning.

”Lättare grejer har bättre åkegenskaper än många tror - det sparar mycket energi uppför. En smalare skida har dessutom en smalare stighud, vilket också i gör uppförsgången lättare.”

Men det finns fler avgörande tips för behagligare toppturer. Många klär sig för alpin skidåkning när man istället ska klä sig mer som för längdåkning. Det här är en aktivitet som alstrar kroppsvärme och därför är ventilerande lätta kläder bäst, vindavvisande men inte något Goretex-tätt eller fodrat. Varmare överdrag ska ligga i ryggsäcken och tas fram för raster och till åkningen nerför.

Han gillar sina hemmatrakter i Jämtland och van vid att all snö inte är fluffigt puder. Den som vill topptura här hemma gör nämligen bäst i att inte förvänta sig perfekta förhållanden. Med flyg finns alternativ till svenska fjäll.

”Svenska fjällen är rätt utmanande när det gäller väder och snöförhållnaden. Vill man ha säkrare väder en vecka är alperna bättre - men där är det ofta svårare teknisk terräng och inte samma känsla av frihet, vidder och natur.”

Musk i blåsväder efter Twitterinlägg om Ukraina

Teslagrundaren Elon Musk får vass kritik efter att ha skrivit flera Twitterinlägg om de olagligt annekterade områdena i Ukraina.

Elon Musk.
Elon Musk.Foto:Patrick Pleul/AP

Musk gjorde en omröstning där han bland annat skrev:

”Ukraina-Ryssland fred: – Gör om omröstningarna i de annekterade regionerna med FN:s tillsyn. Ryssland lämnar om folket vill det. – Krim blir formellt en del av Ryssland, som det varit sedan 1783 (tills Chrusjtjovs misstag)”.

Twitteranvändare kunde sedan rösta ja eller nej.

Ryssland annekterade olagligen ukrainska Krim 2014.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj svarar med en egen, syrlig omröstning på Twitter.

”Vilken Elon Musk tycker du om mer?” med alternativen ”En som stöttar Ukraina” och ”En som stöttar Ryssland”.

Musks Twitterinlägg möts också av upprörd kritik från Ukrainas ambassadör i Tyskland, Andrij Melnyk.

”Dra åt helvete är mitt mycket diplomatiska svar till dig Elon Musk”, och ”Det enda det här kommer leda till är att ingen ukrainare NÅGONSIN kommer att köpa din j...a Teslaskit”, skriver han.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera