Hoppa till innehållet

Annons

Ny tjänst hjälper till med matinköp under coronakrisen – H&M-sfären stöttar

Flera av Sveriges ledande livsmedelskedjor går samman för att underlätta matinköp för personer som behöver isolera sig med anledning av coronaviruset. Satsningen får miljonstöd från H&M Foundation och är en del av kampanjen Action against Corona, som stiftelsen Norrsken och Dagens industri dragit igång.

H&M Foundation med Karl-Johan Persson (t v) stöttar entreprenören Stefan Krooks nya initiativ GodHjälp, där personer som sitter isolerade hemma på grund av coronaviruset kan få hjälp med matinköp.
H&M Foundation med Karl-Johan Persson (t v) stöttar entreprenören Stefan Krooks nya initiativ GodHjälp, där personer som sitter isolerade hemma på grund av coronaviruset kan få hjälp med matinköp.Foto:Filip Erlind
Ett sms från entreprenören Stefan Krook till Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson blev upptakten till tjänsten God Hjälp, som ska underlätta matinköp för personer som sitter isolerade i hemmet under coronakrisen.
Ett sms från entreprenören Stefan Krook till Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson blev upptakten till tjänsten God Hjälp, som ska underlätta matinköp för personer som sitter isolerade i hemmet under coronakrisen.

Det började med ett sms från God El-grundaren Stefan Krook till Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson på eftermiddagen den 19 mars. Där skriver Stefan Krook att han funderar på att sätta upp en mathandlingstjänst för riskgrupper och undrar om Norrsken redan är på bollen genom kampanjen Action against Corona.

Upprinnelsen till idén var en högst personlig upplevelse i dessa coronatider:

”Jag har föräldrar som bor utanför Helsingborg och är i riskgruppen, men som aldrig har handlat på nätet och inte hade någon ambition att göra det. Så det krävdes rätt mycket för att övertyga dem om att få hjälpa dem att lägga en beställning på mat digitalt. Och sedan skulle det ta åtta dagar att få det levererat”, förklarar Stefan Krook.

En vecka senare är nu i stället sajten God Hjälp i luften, där frivilliga kan anmäla sig för att göra inköp till personer som tillhör en riskgrupp och behöver stanna hemma. Målet är att minska trycket på vården och att fler liv därmed kan räddas.

Utmaningen är bara att många av personerna i riskgrupperna är aktiva och inte vill ha hjälp, insåg Stefan Krook efter att ha studerat data från andra liknande initiativ. Att gå och handla är tvärtom ett av deras glädjeämnen i vardagen.

Risken var att initiativet skulle falla på att det blev hundra personer som ville hjälpa och bara en som ville ha hjälp.

Därför försöker God Hjälp nu vända på logiken och peka på att det är samhället som behöver hjälp istället för individen som stannar hemma.

”Precis som statsministern sa i sitt tv-tal måste vi hjälpas åt och det är en uppoffring att vara hemma. Det är inte de som blir hjälpta, utan de hjälper till att rädda liv. Så vi kommer att kalla dem hemmahjältar istället.”

Den som stannar hemma registrerar ett uppdrag på sajten. Ovana användare kan ta hjälp av en vän eller anhörig på distans och som också kan få kopia på korrespondensen i systemet.

Sedan kan frivilliga ta del av och anmäla sig för att utföra uppdragen. Först efter att ha registrerat sig med bank-id och godkänt ett antal förhållningsregler blir de godkända som God Hjälp-volontärer.

”Förhållningsreglerna handlar om att de inte får ha symtom, att de inte får gå in huset och så vidare. Samtidigt vet vi vem det är vi har att göra med.”

Hur försäkrar ni er mot att inte bedragare försöker använda tjänsten?

”Det här är en dålig plattform att använda för bedrägerier, eftersom vi har koll på alla volontärer som anmäler sig i vår tjänst. Idén är tvärtom att förebygga bedrägerier.”

Dessutom ska inga pengar betalas ut i förväg och inga kortuppgifter lämnas ut, utan volontären lägger ut för inköpet och får sedan betalt via Swish i efterhand. Även här kan en vän eller anhörig rycka in på distans, om den som sitter isolerad hemma inte har Swish.

Livsmedelsjättarna Axfood AXFO +0,83% Dagens utveckling , Bergendahls, Coop och Lidl är med från start och kommer att sprida information om tjänsten till sina kunder genom sociala medier, kundklubbar och i butikerna.

H&M Foundation stöttar initiativet med en miljon kronor, ett naturligt beslut i rådande läge enligt Karl-Johan Persson som både sitter i H&M-stiftelsens styrelse och varit med och grundat stiftelsen Good Cause som dragit igång det nya initiativet (se faktaruta).

”Jag är övertygad om att God Hjälp kan bidra med en viktig samhällsfunktion genom att avlasta vården och ytterst bidra till att rädda liv”, säger Karl-Johan Persson.

Norrsken har hjälpt till med kontakter till olika aktörer i sitt nätverk och agerat bollplank kring frågor om hur sajten borde sättas upp.

”Det här är byggt på samarbete och av en entreprenör som väljer att lägga allt annat åt sidan för att hitta en lösning på ett av de problem som kommer upp i spåren av coronapandemin”, säger Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson.

Innehåll från SkandiaAnnons

Så undviker du att gå in i väggen – psykologens råd

Att låta arbetet gå före hälsan är en alltför vanlig fallgrop. Här är psykologens tips på hur man kan minska stressen, och vilka varningssignaler från kroppen du behöver ta på allvar.

Så får du hjälp om du har Skandia hälsoförsäkring via jobbet

De flesta vet att det inte är optimalt för hälsan att omedelbart svara på alla mejl som trillar in, hoppa över lunchen eller att skjuta upp träningen. Trots det kan det vara lätt att pressa sig ytterligare lite till.

Men att stanna upp och bryta den här negativa cykeln kan vara mycket värt. För längre perioder av tydlig överbelastning utan återhämtning kan i slutändan leda till utmattningssyndrom, konstaterar Magdalena Wiik.

Hon är legitimerad psykolog hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center och betonar vikten av att hitta en balans mellan belastning och återhämtning.

Låt hjärnan vila

– Intensivt tankearbete är ansträngande på motsvarande sätt som att bära tungt. Man orkar fokusera en kort stund och efter det behöver man återhämta sig.

Magdalena Wiik är legitimerad psykolog på Sophiahemmet Rehab Center.
Magdalena Wiik är legitimerad psykolog på Sophiahemmet Rehab Center.

Vi behöver ta regelbundna ”tankepauser”, enligt Magdalena Wiik.

– Då planerar eller problemlöser vi inte, utan låter bara tankarna vandra utan att agera på dem, säger hon.

Även fysisk aktivitet och återhämtning är viktigt för att må bra. Men för att få tid till det krävs det också att man kan säga nej till saker. Det kan vara svårt, eftersom ett beteende många gånger styrs av kortsiktiga konsekvenser.

– Om det känns bra på kort sikt att beta av en överfull inkorg, hjälpa en kollega eller att leverera i tid, så gör vi det. Även om det innebär att gympasset avbokas eller att vi får springa till förskolan med andan i halsen, säger Magdalena Wiik och fortsätter:

– Man kanske tänker: ”Så skönt att bli klar!” eller ”Jag ska ta hand om mig sen”. Problemet är om detta beteende pågår under för lång tid.

Skandia hälsoförsäkring via jobbet? Så fungerar den 

Förebyggande hälsoarbete är en investering

Individperspektivet är en bit i pusslet. En annan handlar om vad arbetsgivaren kan göra. Alla arbetsplatser behöver ett förebyggande arbetsmiljöarbete, menar Magdalena Wiik.

– Det är viktigt att du som medarbetare antingen vet vilka uppgifter som ska prioriteras om tiden blir knapp, eller vem du ska fråga om prioritering eller stöd. Det är också viktigt att du kan ta flera pauser under dagen samt att det finns en variation i arbetsuppgifterna.

Skandias hälsoekonom Jenny Wiener framhåller att arbetsgivare har kraftfulla verktyg de kan använda för att minska sjuktalen – och på samma gång minska det mänskliga lidandet och öka det egna företagets lönsamhet.

– ​​ Vi har jobbat tillsammans med våra kunder med modeller med tyngdpunkt på det förebyggande. Kvittot är väldigt tydligt: vi har satsat långsiktigt med förebyggande insatser tillsammans med våra kunder och har lyckats mer än halvera antalet sjukskrivningar de senaste 15 åren, säger hon.

Skandias hälsoekonom Jenny Wiener.
Skandias hälsoekonom Jenny Wiener.

I modellen finns en inbyggd morot genom att kundföretag som arbetar förebyggande och blir friskare också betalar lägre premier. För det lönar sig att tidigt agera på tecken på ohälsa och förhindra att de leder till sjukskrivning, betonar Jenny Wiener.

– Det enskilt viktigaste inslaget i Skandias förebyggande hälsoförsäkring är våra dedikerade hälso- och rehabvägledare som koordinerar, anpassar och följer upp insatser före, under och efter sjukskrivning. Det är en modell med låga trösklar för tidigt stöd, säger hon.

Den som har vård- eller hälsoförsäkring hos Skandia genom sitt jobb kan kontakta Hälsoslussen för att få tillgång till förebyggande hjälp. Oavsett om problemen beror på jobbet eller är privata, går det att höra av sig dit för att få råd och stöd av Skandias samarbetspartner, Sophiahemmet Rehab Center.

– Man kan inte söka för tidigt. Det krävs energi för att skapa förändring. Vi ser ibland det motsatta: att man väntar alldeles för länge vilket endast gör rehabiliteringen mer utdragen, säger Magdalena Wiik.

Vill du ha ett friskare företag? Få företagsrådgivning  

 

Mer från Skandia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skandia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera