1515
Annons

Ny tjänst hjälper till med matinköp under coronakrisen – H&M-sfären stöttar

Flera av Sveriges ledande livsmedelskedjor går samman för att underlätta matinköp för personer som behöver isolera sig med anledning av coronaviruset. Satsningen får miljonstöd från H&M Foundation och är en del av kampanjen Action against Corona, som stiftelsen Norrsken och Dagens industri dragit igång.

H&M Foundation med Karl-Johan Persson (t v) stöttar entreprenören Stefan Krooks nya initiativ GodHjälp, där personer som sitter isolerade hemma på grund av coronaviruset kan få hjälp med matinköp.
H&M Foundation med Karl-Johan Persson (t v) stöttar entreprenören Stefan Krooks nya initiativ GodHjälp, där personer som sitter isolerade hemma på grund av coronaviruset kan få hjälp med matinköp.Foto:Filip Erlind
Ett sms från entreprenören Stefan Krook till Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson blev upptakten till tjänsten God Hjälp, som ska underlätta matinköp för personer som sitter isolerade i hemmet under coronakrisen.
Ett sms från entreprenören Stefan Krook till Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson blev upptakten till tjänsten God Hjälp, som ska underlätta matinköp för personer som sitter isolerade i hemmet under coronakrisen.

Det började med ett sms från God El-grundaren Stefan Krook till Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson på eftermiddagen den 19 mars. Där skriver Stefan Krook att han funderar på att sätta upp en mathandlingstjänst för riskgrupper och undrar om Norrsken redan är på bollen genom kampanjen Action against Corona.

Upprinnelsen till idén var en högst personlig upplevelse i dessa coronatider:

”Jag har föräldrar som bor utanför Helsingborg och är i riskgruppen, men som aldrig har handlat på nätet och inte hade någon ambition att göra det. Så det krävdes rätt mycket för att övertyga dem om att få hjälpa dem att lägga en beställning på mat digitalt. Och sedan skulle det ta åtta dagar att få det levererat”, förklarar Stefan Krook.

En vecka senare är nu i stället sajten God Hjälp i luften, där frivilliga kan anmäla sig för att göra inköp till personer som tillhör en riskgrupp och behöver stanna hemma. Målet är att minska trycket på vården och att fler liv därmed kan räddas.

Utmaningen är bara att många av personerna i riskgrupperna är aktiva och inte vill ha hjälp, insåg Stefan Krook efter att ha studerat data från andra liknande initiativ. Att gå och handla är tvärtom ett av deras glädjeämnen i vardagen.

Risken var att initiativet skulle falla på att det blev hundra personer som ville hjälpa och bara en som ville ha hjälp.

Därför försöker God Hjälp nu vända på logiken och peka på att det är samhället som behöver hjälp istället för individen som stannar hemma.

”Precis som statsministern sa i sitt tv-tal måste vi hjälpas åt och det är en uppoffring att vara hemma. Det är inte de som blir hjälpta, utan de hjälper till att rädda liv. Så vi kommer att kalla dem hemmahjältar istället.”

Den som stannar hemma registrerar ett uppdrag på sajten. Ovana användare kan ta hjälp av en vän eller anhörig på distans och som också kan få kopia på korrespondensen i systemet.

Sedan kan frivilliga ta del av och anmäla sig för att utföra uppdragen. Först efter att ha registrerat sig med bank-id och godkänt ett antal förhållningsregler blir de godkända som God Hjälp-volontärer.

”Förhållningsreglerna handlar om att de inte får ha symtom, att de inte får gå in huset och så vidare. Samtidigt vet vi vem det är vi har att göra med.”

Hur försäkrar ni er mot att inte bedragare försöker använda tjänsten?

”Det här är en dålig plattform att använda för bedrägerier, eftersom vi har koll på alla volontärer som anmäler sig i vår tjänst. Idén är tvärtom att förebygga bedrägerier.”

Dessutom ska inga pengar betalas ut i förväg och inga kortuppgifter lämnas ut, utan volontären lägger ut för inköpet och får sedan betalt via Swish i efterhand. Även här kan en vän eller anhörig rycka in på distans, om den som sitter isolerad hemma inte har Swish.

Livsmedelsjättarna Axfood AXFO +2,21% Dagens utveckling , Bergendahls, Coop och Lidl är med från start och kommer att sprida information om tjänsten till sina kunder genom sociala medier, kundklubbar och i butikerna.

H&M Foundation stöttar initiativet med en miljon kronor, ett naturligt beslut i rådande läge enligt Karl-Johan Persson som både sitter i H&M-stiftelsens styrelse och varit med och grundat stiftelsen Good Cause som dragit igång det nya initiativet (se faktaruta).

”Jag är övertygad om att God Hjälp kan bidra med en viktig samhällsfunktion genom att avlasta vården och ytterst bidra till att rädda liv”, säger Karl-Johan Persson.

Norrsken har hjälpt till med kontakter till olika aktörer i sitt nätverk och agerat bollplank kring frågor om hur sajten borde sättas upp.

”Det här är byggt på samarbete och av en entreprenör som väljer att lägga allt annat åt sidan för att hitta en lösning på ett av de problem som kommer upp i spåren av coronapandemin”, säger Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson.

 


Ökad risk för blodpropp även efter mild covid

Personer som varit infekterade med coronaviruset har en förhöjd risk att få blodproppar i upp till ett halvår efter infektionen. Särskilt hög är risken för proppar i lungan, visar svensk forskning.

Foto:Björn Larsson Rosvall /TT

Redan tidigt under pandemin blev det tydligt att patienter som vårdades på sjukhus på grund av covid-19 ofta fick blodproppar. Det gjorde att proppförebyggande behandling infördes för dessa patienter.

Nu pekar en svensk studie på att risken för proppar ökar även för dem som bara haft en mild infektion och inte behövt sjukhusvård. Allra högst är risken att drabbas av lungemboli, propp i lungan. Även risken för djup ventrombos alltså propp i ett djupliggande kärl och inre blödning är förhöjd, enligt studien som publiceras i tidskriften BMJ.

”Den förhöjda risken för lungemboli tycks dessutom finnas kvar i upp till sex månader efter att patienterna testat positivt för sars-cov-2”, säger Anne-Marie Fors Connolly, läkare och forskare i mikrobiologi vid Umeå universitet och studiens huvudförfattare.

För att undersöka risken för blodproppar har forskarna samlat in uppgifter från över en miljon svenskar som haft ett laboratoriebekräftat positivt sars-cov-2-test mellan februari 2020 och maj 2021.

Genom andra nationella register tog de reda på hur många av dessa som drabbats av djup ventrombos, lungemboli eller blödning. Detta jämfördes med fyra miljoner kontrollindivider som inte testat positivt för sars-cov-2.

Efter att ha tagit hänsyn till andra faktorer som kön, ålder, proppförebyggande behandling och andra sjukdomar såg forskarna att risken att drabbas av propp i lungan var hela 33 gånger högre för dem som haft covid-19 än de som inte haft det, en månad efter positivt test. För djup ventrombos var risken fem gånger så hög och för blödning dubbelt så hög.

Forskarna undersökte också hur hög risken var för proppar och blödning bland dem som haft corona, under en sexmånadersperiod innan de smittats och sex månader efter smittan. Den analysen gav en liknande bild av hur risken ökade efter coronainfektionen.

Risken att drabbas av både blodpropp och blödning tycks högre ju svårare sjuk patienten varit i sin covid. Allra högst var risken för dem som vårdats inom intensivvården, enligt studien. Riskökningen kvarstod också flera månader efter infektionen men klingade av med tiden.

Men även de som inte varit inneliggande på sjukhus hade alltså en ökad risk för propp i lungan och ventrombos. Däremot inte för blödning.

”Lungemboli kommer vanligen av att bitar av en blodpropp i en annan del av kroppen vandrar med kärlen till lungan. Och fastnar där, men i samband med covid verkade det enligt annan forskning vara så att proppen bildas på plats i lungan”, säger Anne-Marie Fors Connolly.

Varför risken är så kraftigt förhöjd efter covid-19 har inte studerats i den aktuella studien. Men det finns teorier om att viruset har en direkt påverkan på cellerna i blodkärlen och att immunförsvaret blir överaktiverat.

Eftersom det är en registerstudie kan man inte utifrån resultaten säga säkert att det är coronaviruset som ger den ökade risken. Men eftersom det finns andra studier som pekar åt samma håll tyder mycket på att det finns ett samband.

”Det är viktigt att vaccinera sig eftersom det skyddar mot svår sjukdom som är en stor riskfaktor för blodproppar”, säger Anne-Marie Fors Connolly.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?