1515
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Ny tjänst från Lundabolag: Köp koldioxid och gräv ner den

Lundabolaget Avant Apes har utvecklat en tjänst där privatpersoner kan bidra till en klimatbättre värld. Genom plattformen kan intressenter köpa en viss mängd koldioxid som globala företag fångar in och lagrar permanent. Men kön är lång för privatpersoner som vill köpa och begrava koldioxid.

Magnus Alfredsson.
Magnus Alfredsson.Foto:Privat

Sedan tidigare driver Magnus Alfredsson den Lundabaserade fonden Proethos som är inriktad på etisk och hållbar kapitalförvaltning. Bolaget är sprunget ur inkubatorn Ideon Innovation och har nära samarbete med bland annat Ekonomihögskolan i Lund.

Nu har han startat ytterligare ett företag med fokus på miljö och hållbarhet, Avant Apes, som under den kommande vintern siktar på lansering av en klimattjänst där intressenter kan bidra till att koldioxid fångas in från atmosfären och lagras permanent.

”Jag tippar på att vi har tjänsten igång i januari nästa år. Och det här handlar inte om klimatkompensering, att bli klimatpositiv, offsetting eller något annat populärt uttryck, utan att privatpersoner och företag kan välja hur många kilo eller ton man ska fånga in och begrava. Man gör beställningen på vår hemsida, betalar och får en bekräftelse”, säger Magnus Alfredsson bakom Avant Apes som i likhet med Proethos också drivs från Ideon Innovation.

Koldioxidavskiljning och lagring (Carbon Capture and Storage, CCS) går ut på att fånga in koldioxid som komprimeras, transporteras och lagras djupt under markytan eller havsbottnen. 

”Det finns visserligen olika aktörer som säljer portföljer med en mix av hållbara lösningar och produkter. Men mig veterligen finns det ännu inget företag som erbjuder renodlad försäljning av koldioxid som fångas in och lagras”, säger Magnus Alfredsson.

Idag finns det cirka en handfull större företag som på ett globalt plan svarar för själva infångande och lagring av växthusgasen, men samtliga har fulltecknade agendor för en bra tid framåt. Privatkonsumenter som vill dra sitt strå till stacken för en klimatbättre värld, exempelvis via Avant Apes i Lund, får således räkna med en lång väntetid innan köpet av koldioxid omsätts till handling. 

”Det är helt klart så att efterfrågan i dag är större än tillgången. Om du lägger en beställning på vår hemsida i dag dröjer det 2-4 år innan den köpta mängden koldioxid har samlats in och lagrats, det måste man vara medveten om, säger Magnus Alfredsson. 

Han säger sig ha knutit samarbeten med de två största företagen i världen som specialiserat sig på teknik för koldioxidavskiljning och lagring. Men han vill inte gå närmare in på vilka företag det handlar om.  

”Just nu jobbar vi på prissättningen och när den processen blir klar, om två-tre månader, kommer jag förmodligen att kunna gå ut med namnen på de här aktörerna. Som kalkylen ser ut just nu kommer mitt pris till konsumenter att vara sex kronor per kilo koldioxid. I takt med att tekniken förfinas kommer priset för privatpersoner också att bli lägre”, säger Magnus Alfredsson.


Innehåll från NetsmartAnnons

Mötestrender: Demokratiska möten – alla ska kunna delta på samma villkor

Fler digitala möten kan spara stora pengar åt företagen, med lägre kostnader för tjänsteresor och mindre stress. Men nya hybrida mötesformer innebär samtidigt en teknisk utmaning för många bolag och deras anställda.

– Vi vill att det ska vara enkelt. Det är viktigt att få med sig alla oavsett grad av teknikintresse, säger Ronnie Gran produktspecialist på Netsmart, distributör av interaktiva produkter till företag, organisationer och skolor.

Läs mer om framtidens ljudlösningar

Du loggar in på ett digitalt möte, men helt plötsligt försvinner ljudet. Känner du igen dig? Det tar både tid och energi att lösa teknikproblem, men det finns en lösning. Om du har rätt verktyg kan du både undvika strul – och se till att allas röster blir hörda under mötet. Netsmarts expert Ronnie Gran reder ut alla frågetecken kring framtidens möten.

– Alla behöver bra utrustning. Ju mer vi använder tekniken desto mer blir vi medvetna om hur viktigt det är med bra ljud och bild. Allt pappersprassel, kaffekoppar, folk som pratar i mun på varandra – nu är det viktigare än någonsin att ha rätt verktyg, säger han.

Ronnie Gran får ofta frågan hur man kan få mötena så givande som möjligt när några deltar på plats, och andra hemifrån. Han berättar att framtidens arbetssätt redan är här.

– Tänk dig att du istället för de vanliga mikrofonerna, sladdarna och allt sånt har 8 192 virtuella mikrofonpunkter utspridda i hela rummet. Dessa mikrofoner anpassar sig automatiskt efter antalet personer som pratar, oavsett var de befinner sig i rummet och filtrerar även bort distraherande bakgrundsljud, säger han.

Netsmarts lösningar är dessutom helt plattformsoberoende och integrerar med alla vanliga konferensmjukvaror som till exempel Microsoft Teams, Google Meet, Zoom, Cisco och Skype. Den väggmonterade mikrofonlösningen gör att du slipper både sladdar och fjärrkontroller.

– Den stora fördelen, förutom att ljudet blir så himla bra, är att det är enkelt att koppla in och använda. Många hör av sig och berättar att de inte trodde att det skulle vara så enkelt, säger han.

Ronnie Gran berättar om en av deras kunder som hade för låg ljudnivå under sina digitala möten.

– Det var ett stort finansinstitut, och när det handlar om pengar och siffror kan det bli stora problem om mottagaren inte riktigt hör vad den andra säger. De provade att montera in en Nureva HDL300 i ett av sina rum och för dem var det som natt och dag. Det blev en enorm skillnad – och ger en helt annan trygghet och säkerhet, säger han.

Boka live-demo 

 

Mer från Netsmart

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Netsmart och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?