1515

Ny teknik ska stoppa lastbilskapningar

Tekniska lösningar kan försvåra kapningar av lastbilar och andra fordon – men samtidigt skapa nya risker för chaufförer. Ett initiativ i frågan väntas från regeringen, och såväl åkerinäringen som lastbilstillverkarna Volvo och Scania vill ta sig an uppgiften.

BLEV ETT VAPEN. Lastbilen som användes vid terrorattacken på Drottninggatan bogseras bort.
BLEV ETT VAPEN. Lastbilen som användes vid terrorattacken på Drottninggatan bogseras bort.Bild:Maja Suslin

”I det här läget önskar man att föraren kunde trycka på någonting för att stänga av motorn”, säger Ulric Långberg, sakkunnig branschchef på Sveriges Åkeriföretag.

Han tror att det finns många tekniska åtgärder som skulle kunna motverka kapningar:

”Det skulle räcka med ett dödmansgrepp”, säger han, och jämför med moderna snöskotrar, som är konstruerade för att stanna om föraren trillar av.

En teknisk identifikation, exempelvis i form av ett datachip, som chauffören kan bära på sig och som måste kännas av i hytten, är ett tänkbart upplägg.

”Man måste ge någon form av behörighet så att föraren kan bekräfta att rätt person har kontroll över fordonet”, säger Ulric Långberg.

”Vi måste ta säkerheten en nivå till.”

Hans-Åke Danielsson, presschef på lastbilstillverkaren Scania, säger att frågan kommer att få större fokus inom branschen nu.

”Det här är ett förhållandevis nytt fenomen”, säger han med hänvisning till att trafiksäkerhet, hantering av farlig last och stölder tidigare har varit tongivande ämnen inom sektorns säkerhetstänkande.

”Terrordåden i Nice, Berlin och Stockholm fogar en ny dimension till det arbetet. Men man måste ha respekt för de svårigheter som följer utmaningen. Att helt skydda från att någon tar kontroll över ett fordon är ingen lätt uppgift”, säger Hans-Åke Danielsson.

De senaste attentaten skiljer sig dessutom åt. I Nice använde gärningsmannen en hyrd lastbil, medan chauffören i Berlin hittades död i förarhytten.

”Ingen av de system som finns i dag hade skyddat mot detta.”

Vid det relativt färska dådet i London, användes dessutom en personbil, vilket gör problemet än mer komplext.

”Alla typer av fordon som har mer än ett eller ett par ton i dödvikt kan nog användas på det här sättet”, säger Henry Sténson, kommunikationschef på Volvo.

Hans-Åke Danielsson pekar också på risken med att tekniska id-krav kan följas av nya hot mot förare, som kidnappningar.

Däremot är det i dag möjligt att stoppa ett fordon på distans, genom olika former av fjärrstyrning. Mycket talar för att sådan teknik får mer uppmärksamhet i branschen framgent.

”Den utvecklingen måste dock ske i samråd med lagstiftaren”, säger Hans-Åke Danielsson.

Även från politiskt håll finns en vilja att adressera frågan.

”Det här är naturligtvis någonting som vi har ögonen på”, säger infrastrukturminister Anna Johansson.

Hon tillägger att arbetet ännu befinner sig i ett tidigt stadium och ber om att få återkomma med fler detaljer.

”Men vi förbereder ett initiativ i frågan”, säger hon.

Henry Sténson efterlyser ett samarbete inom branschen i frågan, trots risker för att nya lösningar följs av nya utmaningar.

”Attitydmässigt måste man vara positiv till att hitta nya idéer.”


Innehåll från Nimway från SonyAnnons

Intuitiv FM-lösning från Sony effektiviserar arbetsplatsen

I takt med att fler och fler återvänder till kontorsarbete i olika former blir det allt viktigare att ha flexibla och tillgängliga FM-assistentverktyg på plats. Sonys FM-lösning Nimway erbjuder information, bokning och översikt av mötes- och arbetsytor, vilket också förenklar social distansiering.

– Nimway ger ökad flexibilitet och effektivitet och sparar därmed både tid och pengar, berättar affärsområdeschef Lars-Gunnar Lundgren på Nimway från Sony.

Behovet av flexibla FM-lösningar har under det senaste årets pandemi varit större än någonsin och de flesta är överens om att efterfrågan bara kommer att öka då de så kallade hybridkontoren blir allt mer populära. Detta ställer dock höga krav på de verktyg som används.

– Nimway är en komplett lösning för den moderna arbetsplatsen. Den fungerar som din personliga assistent under hela arbetsdagen och eliminerar många annars tidskrävande arbetsuppgifter, såsom att hitta vägen till mötesrum, hitta kollegor eller hitta ett ledigt skrivbord, säger Lars-Gunnar.

Nimway vidareutvecklas kontinuerligt och utgör idag en avancerad helhetslösning. Nimway tillhandahåller också nödvändig hårdvara, såsom sensorer i mötesrum och under skrivbord eller skärmar utanför. 

– Nimway utgår från mobilappar för Android och iOS, rumspaneler och digitala planritningar. Det kan anslutas till alla standardkalendersystem, till exempel Office 365, Exchange och Google Suite. 

Kräver ingen träning

Denna flexibilitet i kombination med verktygets omfattande funktionsutbud har resulterat i att Nimway utvecklats till en världsledande tjänst i ett kraftigt växande segment. Genom sitt intuitiva och smidiga gränssnitt och smarta digitala funktioner förenklar Nimway de flesta logistiska utmaningar på kontoret. 

Anpassar kontoret till dina anställda, inte tvärtom

Nimway handlar om att hjälpa företag att anpassa arbetsplatsen till sina anställda, inte tvärtom. Att spendera mindre tid på meta-arbete (jobb man gör innan man kan börja jobba) innebär att anställda har mer tid och energi att spendera på det produktiva, kreativa arbetet som verkligen ger mervärde till verksamheten. De upplever mindre frustration, spontana möten ökar, liksom möjligheterna till mer korspollinering mellan avdelningar. På många sätt bidrar Nimway till en bättre atmosfär på jobbet. Och det bidrar till bättre business.

– När du väljer Nimway hanterar vi allt från installation till justeringar, driftsättning, övervakning och support. Systemet kräver minimal förvaltning och användarna behöver därför ingen som helst träning; man bara laddar ner appen och kör igång, avslutar Lars-Gunnar.

Läs mer om Nimway här 

 

Mer från Nimway från Sony

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nimway från Sony och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?