1515
Annons

Talmannen bjuder in partierna igen

Talmannen bjuder in partiledarna för de åtta riksdagspartierna för en ny runda enskilda samtal den 2 oktober.

Det står klart efter det att talmannen haft ett möte med och diskuterat den första omgången med sina tre vice talmän.

Partiledarna får därmed mindre än en vecka på sig att fundera över och komma med förslag på hur låsningar kan dyrkas upp för att riksdagen så småningom ska kunna få ett förslag till ny statsminister att ta ställning till.

Talmannen bjuder in partiledarna för de åtta riksdagspartierna för en ny runda enskilda samtal den 2 oktober.

Det står klart efter det att talmannen haft ett möte med och diskuterat den första omgången med sina tre vice talmän.mer än tider för då de åtta partiledarna ska infinna sig på talmannens rum den första tisdagen i oktober, men den här gången får de betydligt kortare tid på sig att lägga fram sina synpunkter jämfört med i den första samtalsomgången – 25 minuter var.

När talman Andreas Norlén summerade torsdagens runda med de åtta partiledarna sade han att fredagens möte med de tre vice talmännen syftade till att ”informera dem” om torsdagens överläggningar och ”diskutera med dem för att få deras synpunkter på det fortsatta arbetet” i att utse en statsministerkandidat.

Han sade också redan då att han tror att det kommer att krävas en eller flera talmansrundor, det vill säga att han tar varvet runt med de åtta, innan det är dags att sätta ner foten om en kandidat till statsministerposten.

Pressträffarna som samtliga åtta partiledare hade efter torsdagens fika med talmannen visade på flera oförenliga uppfattningar om hur Sverige ska få en ny regering.

”Utan att avslöja någon statshemlighet, så är inte alla överens om hur fortsättningen ska se ut”, sade Norlén.

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Viktigt med delad vision för hållbara leverantörskedjor: ”Hållbarhet nödvändigt ur ett affärsperspektiv”

Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.
Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Stora företag har börjat ställa allt högre krav på att hela leverantörskedjan är hållbar. Att jobba med hållbarhet är alltså nödvändigt ur ett affärsperspektiv.

– För oss är det helt avgörande att våra leverantörer delar vår vision om hållbara transportlösningar, förklarar Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Södertälje Science Park erbjuder flera affärsutvecklingsprogram för industriföretag

Inom en snar framtid kommer Scanias lastbilar och bussar inte längre ha avgasrör. Det betyder att mycket av de koldioxidutsläpp som bolaget traditionellt har haft försvinner – men också att nya typer av koldioxidutsläpp uppstår.

– De utsläppen kommer framför allt att komma från leverantörskedjan, vilket innebär att vi behöver fortsätta att ta steg mot ökad hållbarhet tillsammans med våra leverantörer. Tidigare har vi främst fokuserat på de leverantörer vi har direktkontakt med, men nu jobbar vi även med deras underleverantörer. På så vis kan vi hitta de ställen i vårt långa leverantörsled där det stora klimatavtrycket finns, berättar Andreas Follér.

”Vi kommer att arbeta hela vägen ner i gruvorna”

Framöver kommer Scania att fokusera på fyra ”hotspots” för utsläpp i sitt miljöarbete – batterier, stål, gjutjärn och aluminium – som de vill ska vara 100 procent gröna år 2030.

– Det här kommer vi att arbeta med hela vägen ner till gruvorna, till själva råvaran. Vi har en aktiv dialog med leverantörerna och tränar, stöttar och utbildar dem. Vi ser det som att vi gör det här tillsammans, säger Andreas Follér.

– Det är säkert så att vissa leverantörer kommer att falla bort de närmsta tio åren eftersom de inte delar våra hållbarhetsambitioner. Samtidigt arbetar de flesta av våra nyckelleverantörer åt samma håll som oss. Det handlar egentligen inte om att vi ställer de kraven, utan att hela världen gör det, tillägger han.

Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.
Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.

Hållbarhetsprogram för företag

Scania är, tillsammans med AstraZeneca, KTH och Södertälje kommun, huvudpartner till och grundare av Södertälje Science Park, som är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver Södertälje Science Park ett hållbarhetsprogram för små och medelstora företag.

– Många av de företag som deltar i programmet är underleverantörer till större företag. De vet att det är nödvändigt att jobba med omställningen mot en hållbar värld, men vet inte alltid i vilken ände de ska börja. Därför hjälper vi dem att göra en översyn av sitt företag och hur de kan jobba med hållbarhet kopplade till de globala målen, säger Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park, och tillägger:

– Det är genom att ställa om till en mer hållbar produktion som de kan fortsätta vara relevanta på marknaden.

Läs mer om hållbarhetsprogrammet för små och medelstora företag 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Gazprom: Stoppade leveranser till Italien beror på nya österrikiska regleringar

Ryska Gazprom har stoppat sina gasleveranser till Italien. Leveranserna sker genom en gasledning som går genom Österrike, och enligt gasjätten själv har stoppet skett på grund av en tvist kring nya österrikiska regleringar.

Foto:Joey Abrait

Under gårdagen meddelade Eni, Italiens största oljebolag, att den ryska gasjätten Gazprom avbrutit sina leveranser till Italien, vilket Di tidigare rapporterat om.

Gazprom påstår att den österrikiske operatören har vägrat att bekräfta de nya termerna kring gasleveranserna efter regeländringarna i Österrike som infördes i slutet på september.

Enligt Österrike har Gazprom inte skrivit under på det nya, årliga kontraktet med de nya förändringarna – som Gazprom ska ha känt till sedan flera månader tillbaka.

Stoppet ska endast ha drabbat Italien. Italien är ett av de EU-länder som är mest beroende av rysk gas. Tidigare bestod landets gasimport till 40 procent av rysk gas, men sedan Rysslands invasion i Ukraina har landet drastiskt försökt att skära ner på sin användning.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera