1515

Ny studie: Sverige bäst för global utveckling

Sverige är bäst i världen på att bidra till en positiv utveckling i världens utvecklingsländer. Det slår den amerikanska tankesmedjan CGD fast i en ny rapport.

En stark migrationspolitik anges som ett av skälen.

Den årliga rapporten mäter hur inrikespolitiken i världens 27 rikaste länder påverkar livskvalitén och utvecklingen i de fattigaste länderna utifrån sju områden: bistånd, ekonomi, teknik, miljö, handel, säkerhet och migration. Dessa slås samman i ett index – som i år toppas av Sverige, som petar ner fjolårsettan Danmark till andraplatsen.

"En bra politik för utveckling handlar om mycket mer än bistånd", säger Masood Ahmed, ordförande för Centret för global utveckling (CGD), ett pressmeddelande.

"Även om det är viktigt måste rika länders politiker värdera hur alla deras val – från flyktingpolitik till upphovsrätt – hjälper eller hindrar utvecklingsländer" fortsätter han.

Sveriges topplacering på listan förklaras av starka poäng på områdena bistånd (tredje plats), miljö (2), handel (5) och framför allt migration (1). Vad gäller migrationsområdet var Sverige bäst av alla på rankningen.

"Till exempel är det svenska biståndsprogrammet ett av de bästa i hela världen, och det gäller kvalitet och kvantitet. Sverige är också jättebra när vi kollar på migrationspolitiken och på miljöområdet", säger Anita Käppeli, en av CGD:s chefer och författare till rapporten, till Ekot.

"När vi tittar på integrationspolitiken på pappret i alla fall, så ser vi att Sveriges politik är jättebra. Men det verkar nästan som om att känslan i befolkningen är olik, att det inte känns som att den fungerar."

Sverige hamnar däremot relativt långt ner på listorna som rör handel (elfte plats), teknik (13) och framför allt säkerhet (20). Det senare förklaras av den svenska vapenexporten till odemokratiska stater.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?