Ny studie: Svårt covidsjuka har symtom i flera månader
En övervägande majoritet av de patienter som vårdats på sjukhus för covid-19 har symtom ett halvår senare. Trötthet och muskelsvaghet är de vanligaste symtomen, enligt en ny studie.
TT
Text
Foto: Renée C. Byer
Det är kinesiska forskare som har analyserat 1.733 patienter som alla diagnostiserades med covid-19 mellan januari och maj förra året och som vårdades på sjukhus i Wuhan, Kina.
Patienterna var i snitt 57 år gamla och sex månader efter diagnos, visade det sig att en övervägande majoritet, 76 procent, fortfarande hade minst ett kvarstående symtom där trötthet och muskelsvaghet var bland de vanligaste. Hela 63 procent av patienterna sade sig uppleva just det här. 26 procent sade sig ha sömnsvårigheter, medan 23 procent upplevde ångest och/eller depression.
Forskarna noterade också att ju svårare sjukdom patienterna hade haft, desto fler symtom hade de också sex månader senare. Bland dessa patienter var lungorna och njurarna de organ som oftast var påverkade.
Studien, som presenteras i tidskriften The Lancet, sätter fingret på fenomenet med långtidssjuka efter covid-19. Detta har även uppmärksammats i Sverige: ett flertal personer vittnar om långdragna och ibland diffusa symtom av virussjukdomen – flera månader efter insjuknandet.
På regeringens uppdrag har Statens beredning för social och medicinsk och social utvärdering (SBU) granskat det vetenskapliga stödet för vård, behandling och rehabilitering av patienter med långvariga symtom efter bekräftad covid-19.
I december presenterade SBU en rapport som visar att det finns stöd för att långvariga symtom och skador förekommer längre än sex veckor efter insjuknandet, även bland dem som inte vårdats på sjukhus.
”Vi vet att det förekommer sådana symtom. Det går inte att säga hur vanligt det är, men att det förekommer finns dokumenterat”, säger Elizabeth Åhsberg vid SBU, som var ansvarig för projektet.
I sin granskning av den vetenskapliga litteraturen hittade SBU 26 relevanta studier där trötthet, andfåddhet, försämrat luktsinne, bröstsmärtor, försämrad livskvalitet, ångest och depression var bland de vanligaste symtomen.
”Det är några av de symtom som fanns i studierna, men det finns fler, som feber”, säger Elizabeth Åhsberg.
Vissa av studierna visade också att även organ som lungor samt hjärta och kärl, kan vara påverkade. I en studie av tidigare friska värnpliktiga uppvisade var tredje ung man någon lungpåverkan sex veckor efter genomgången infektion.
SBU:s projekt är klart, men enligt Elizabeth Åhsberg förändras kunskapsläget hela tiden i takt med att nya studier presenteras.
”Det pågår en stor vetenskaplig produktion på det här området”, säger hon.
Innehåll från Nordea Private BankingAnnons
Fem fallgropar med vilande bolag – så navigerar du runt dem
Pernilla Frisk är affärjurist på Nordea Private Banking.Foto: Mikael Sjöberg
Planerar du att sälja din verksamhet och därefter låta bolaget vila? Då finns det ett antal saker som måste beaktas – annars kan det hända att ditt bolag ur skattesynpunkt inte anses som vilande.
Många företagare som säljer sin verksamhet väljer att vänta och låter bolaget vila i fem år innan de tar ut kapitalet. Anledningen är att skatten då kan bli 25 procent istället för 55 procent. Men ibland visar det sig att det man trodde var ett vilande bolag inte alls är det.
Eftersom området rent juridiskt är relativt snårigt gäller det att vara noggrann och förutseende för att inte trampa snett, konstaterar Nordea Private Bankings affärjurist Pernilla Frisk.
– Det finns en del fällor med vilande bolag som är viktiga att känna till, säger hon.
Här listar hon fem fallgropar som du kanske borde åtgärda innan verksamheten säljs. Åtminstone om du tänkt dig att ha ett vilande bolag.
1. Fortsatt drift i annat bolag
Har du som företagare delat upp olika verksamhetsgrenar i flera bolag? Om du säljer ett av dem, men har kvar någon del av verksamheten som tidigare legat i samma koncern som det sålda bolaget, finns det risk för att du inte kan ha ett vilande bolag.
– Anledningen är du kan anses vara verksam i betydande omfattning i ett bolag som bedriver samma eller likartad verksamhet, förklarar Pernilla Frisk.
Detta gäller även om du har flyttat över kapital till ett annat bolag och bedriver någon typ av verksamhet i det mottagande bolaget.
2. Närstående bedriver drift i annat bolag
En annan fallgrop kan vara om man någon gång har gjort ett generationsskifte. Om ni är två syskon som delat upp verksamheten i två bolag och sedan drivit varsitt, finns det risk för att ingen av er kan sälja av sin verksamhet och ha ett vilande bolag. Det spelar ingen roll om generationsskiftet gjordes för flera decennier sedan.
Om ni däremot är kusiner som tagit över bolagen kan ni som säljare ha ett vilande bolag. Det beror på att kusiner inte ses som närstående utifrån ett skattemässigt perspektiv.
– Sedan några år tillbaka finns det en ny lagstiftning för att underlätta generationsskiften, men reglerna är ändå komplicerade, menar Pernilla Frisk.
3. Fortsatt anställning
Om du säljer samtliga aktier i ett bolag påverkas inte den skattemässiga statusen i det vilande bolaget av en eventuell anställning.
– Bedömningen blir dock en annan om du som ägare – eller någon närstående – har kvar andelar i det sålda bolaget, då kan du i de flesta fall inte ha ett vilande bolag, betonar Pernilla Frisk.
Detta gäller också om du återinvesterar i köparbolaget och någon i närståendekretsen fortsatt är anställd i bolaget.
4. Aktiv kapitalförvaltning
Hur aktiv man som ägare kan vara när det gäller att placera kapital i sitt vilande bolag är ovisst. Det finns rättsfall som visar att man själv kan fatta beslut om vissa omplaceringar, men det är oklart var gränsen går. Högsta instans har godkänt att ägare omplacerat cirka 20 procent av kapitalet och gjort cirka 50 köp- och säljtransaktioner under ett år.
För att undvika att man hamnar i en tvist med Skatteverket rekommenderar Pernilla Frisk att man förvaltar kapitalet diskretionärt, det vill säga överlåter placeringsbesluten till banken eller en annan förvaltare.
– Vi brukar även förorda att man är försiktig med att placera kapitalet i onoterade värdepapper, eftersom det kan öka risken för att bolaget inte anses vara vilande, påpekar hon.
5. Omstrukturering och enskild egendom
Slutligen, för att man ska kunna ha ett vilande bolag krävs det i vissa fall att man behöver göra en omstrukturering innan verksamheten säljs.
– Enkelt förklarat så säljer man aktierna i bolaget till underpris till ett nybildat bolag. Därefter säljer det nya bolaget aktierna i verksamhetsbolaget och köpeskillingen landar in i holdingbolaget, som man sedan låter bli vilande, säger Pernilla Frisk.
Även om aktierna i verksamhetsbolaget är enskild egendom, så innebär det inte att aktierna i det nya bolaget per automatik blir det.
– Här är det viktigt att ta hjälp av en jurist för att säkerställa så att även de nya aktierna blir enskilda.
Det verkar som att du använder en annonsblockerare
Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.
spara 1180kr
Full tillgång till di.se med nyheter och analyser
Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid
Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan
Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev