1515
Annons

Ny studie: Superspridare oftare äldre och överviktiga

Varför vissa blir superspridare av covid-19 har hittills varit en gåta för forskarna. En ny studie visar att det kan hänga ihop med infektionsgrad, ålder och övervikt.

Forskarna, från bland annat Harvard University, undersökte antalet droppar som friska personer andas ut under normala förhållanden, skriver Dagens Medicin.

Det visade sig att både stigande ålder och kroppsmasseindex var tydligt kopplat till större mängd aerosoler i utandningsluften. En förklaring tros vara att dessa faktorer påverkar vätskeskiktet i slemhinnorna.

Forskarna gjorde även en experimentell studie med åtta apor som infekterades med coronaviruset. Den visade att ju mer infekterade aporna blev, desto fler droppar och virus utsöndrade de.

Av de 194 mänskliga deltagarna stod 35 individer för 80 procent av den totala mängden utandade droppar. Dessa bedömdes kunna bli superspridare om de hade blivit infekterade enligt studien, som publicerats i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift Pnas.

Mats Bohgard, seniorprofessor i aerosolteknik vid Lunds universitet, ser resultaten som intressanta, men framhåller att andra studier visar att även människors beteenden påverkar mängden som utandas.

”I Pnas-studien mätte man partiklarna när människor och apor andades lugnt och normalt och registrerade generellt sett låga nivåer av aerosolpartiklar. Men i praktiken kan det ha mycket större betydelse att någon pratar högt, skriker, sjunger eller harklar sig”, säger han till Dagens Medicin.

Smittspridningen sker också lättare i trånga, dåligt ventilerade rum inomhus, liksom i miljöer med torr luft, påpekar han.

Flygplatschefen: Inget kaos på Arlanda i höst

Swedavia har fått mycket kritik för sommarens långa köer till säkerhetskontrollen på Arlanda. Bemanningen har nu förbättrats och resenärer kan förvänta sig kortade kötider, enligt det statliga bolaget. Flygplatsen väljer även att ta bort regeln att komma tidigast tre timmar före avresa.  

Charlotte Ljunggren, marknads- och försäljningschef och tillförordnad flygplatschef. Till vänster: Köer på Arlanda i juni.
Charlotte Ljunggren, marknads- och försäljningschef och tillförordnad flygplatschef. Till vänster: Köer på Arlanda i juni.Foto:Ali Lorestani/TT/Anna Bredberg

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera