1515

Ny studie: Klart högre risk för ovaccinerade

Den som inte vaccinerar sig mot coronaviruset lever klart farligare än den som tagit två doser. Risken att dö i covid-19 är elva gånger högre för ovaccinerade jämfört med fullvaccinerade, visar en stor studie från USA:s smittskyddsmyndighet CDC.

Foto:Johan Nilsson/TT

Studien omfattar över 600.000 smittfall i 13 amerikanska delstater mellan april och juli, rapporterar Reuters.

Under denna period, när den mer smittbara virusvarianten delta spred sig, löpte ovaccinerade 4,5 gånger högre risk att smittas, tio gånger högre risk att läggas in på sjukhus och elva gånger högre risk att dö i virussjukdomen.

”De här resultaten är unika, vi har nog aldrig tidigare befunnit oss i en situation när vi har en pågående pandemi och ett stort vaccinationsprogram där vi kan följa effekten av vaccinationerna i realtid. Resultaten visar ju verkligen att vacciner fungerar”, säger Gunilla Karlsson Hedestam, professor i vaccinimmunologi vid Karolinska institutet, till SVT Nyheter.

CDC redovisar ytterligare två studier om covidvaccinernas effektivitet. En slutsats är att vaccinernas skydd klingar av med tiden, särskilt bland äldre. För vuxna under 75 år var skyddet 86 procent för sjukhusinläggning, medan det sjönk till 76 procent för 75-plussarna.

”Äldre personer har ett svagare immunförsvar och det var de som vaccinerades först så det kan förklara att deras skydd har dalat över tid”, säger Gunilla Karlsson Hedestam och tycker att rönen, som också får stöd av liknande resultat i Israel, talar för att Sverige ger äldre personer en tredje påfyllnadsdos.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?