1515

Ny studie: Covid slår hårdare mot pojkar

Det är mycket sällsynt att barn får svåra symtom av covid-19. Men när det sker så är risken högre bland pojkar, enligt en ny amerikansk studie.

Foto:Rajesh Kumar Singh

Risken är ungefär 50 procent högre för pojkar än för flickor att drabbas av svår covid-19, som kräver intensivvård. Det framgår av en amerikansk studie i tidskriften Jama, som omfattar drygt 20.000 barn upp till 18 års ålder som kommit till sjukhus med covid-19.

”Detta har tidigare visats hos vuxna, men inte så tydligt hos barn med covid-19. Vid många andra infektionssjukdomar är det ju så att pojkar oftast blir sjukare. Hypoteserna kring detta handlar om könshormonernas påverkan på immunförsvaret”, säger Tobias Alfvén, barnläkare vid Sachsska barn- och ungdomssjukhuset, till Dagens Nyheter. 

Studien slår samtidigt fast att den största riskfaktorn, oavsett kön, är bakomliggande, kroniska sjukdomar. Det ger en trefaldigt ökad risk, vilket är i linje med flera tidigare observationer.

Överlag är dock risken att barn drabbas av svår covid-19 mycket liten. Av de 20.714 barn i studien som sökte sjukhusvård fick 2.430 läggas in – och 756 fick så svåra symtom av de behövde intensivvård.

”Räknar man med de två miljoner barn som fick en covid-19-diagnos i USA förra året kan man se att ungefär två av tusen barn som får en diagnos drabbas av en allvarlig sjukdom. I Sverige är den siffran knappt ett barn per tusen smittade, så det är någonstans i samma storleksordning. Det visar att det är väldigt få barn som insjuknar som får en svår covid-19-infektion”, säger Tobias Alfvén till Dagens Nyheter.


Innehåll från Tre FöretagAnnons

Så tar de kontroll över temperaturen

Att hålla rätt temperatur kan tyckas enkelt. Men när det gäller laboratorier eller restaurangkök är det något helt annat. Fel och brister kan få förödande konsekvenser. 

Med hjälp av den senaste IoT-tekniken har ICU Scandinavia tagit full kontroll över 40 000 mätpunkter åt 1 000 kunder över hela världen.  

Läs mer om Tre Företags IoT-tjänster 

I laboratorier är det en utmaning att övervaka temperaturer på ett kontinuerligt och pålitligt sätt. Om ett fel uppstår måste man reagera snabbt. Annars kan det bli mycket kostsamt och värdefulla prover kan snabbt kan gå förlorade. 

– Därför är det så viktigt att ha kontroll över kyl- eller frysskåp där till exempel vaccin, blod, bakterier eller andra organismer förvaras och att kunna spåra eventuella avvikelser i temperaturen. Kontrollerna är inte bara avgörande för kvaliteten, utan laboratorierna har även regulatoriska krav att följa. Det är inte minst viktigt i dag, när vi hanterar stora mängder vaccin mot covid-19, säger Thomas Jonsson, vd på ICU Scandinavia. 

Företaget är ledande i Norden inom automatiska system för kvalitetssäkring av bland annat temperaturmätning i laboratorier och kök. 

– Också i restaurang- eller skolkök är kvalitet och säkerhet A och O – även om verksamheten inte är lika komplex som i ett laboratorium. Rätt temperatur vid hantering av livsmedel är ett viktigt ansvar om gäster inte ska riskera att bli sjuka. 

Avgörande med IoT-lösning  

För att säkra övervakningen har ICU Scandinavia tagit stöd av den senaste IoT-tekniken och molntjänster, där data skickas från sensorer i kylskåpen via mobilnätet upp i molnet. Det gör att mätvärdena finns tillgängliga för alla samtidigt, vilket är betydligt smartare och enklare jämfört med om de skickas till en server.

– Om ett laboratorium behöver hjälp kan vi logga in och lösa problemen åt dem på bara någon minut. Det är säkrare, enklare och billigare för alla, säger Per Hammargren, chef för försäljning och marknadsföring på ICU Scandinavia.

För att säkra den trådlösa uppkopplingen har ICU Scandinavia IoT-abonnemang från Tre Företag. 

– Jag skulle säga att IoT-tjänsten är helt avgörande för att vår kvalitetssäkring och loggning av mätdata fungerar. Vi har en kontroll och service som annars inte vore möjlig. Tjänsten har även gjort att vi kunnat expandera snabbare internationellt. Vi kan erbjuda samma lösning i hela Europa och den fungerar likadant i Sundbyberg som i München eller Madrid.   

Ytterligare möjligheter med 5G

ICU Scandinavia har också mobilabonnemang och växel hos Tre. 

– Vi är ett ovanligt uppkopplat företag med verksamhet utspridd över hela världen – vi har huvudkontor i Täby och medarbetare i Finland, Indien, Polen och Serbien. Därför har vi tidigt satsat på modern teknik och bland annat haft digitala möten sedan närmare tio år tillbaka, säger Thomas Jonsson.

I takt med att 5G-nätet byggs ut utvecklar också ICU Scandinavia både sig och sina produkter ytterligare. Redan till sommaren lanserar företaget en lösning som är 5G-kompatibel och ger ännu bättre tillgänglighet.  

Läs mer om Tre Företags IoT-tjänster 

 

 

 

Mer från Tre Företag

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tre Företag och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?