Annons

Ny strid väntar om uppdaterad datalag – operatör tänker ta upp kampen

Snart ges de brottsförebyggande myndigheterna större möjligheter att använda uppgifter från tele- och internetoperatörer i sitt arbete.

Den omtvistade lagen är efterlängtad av många, men frågan är om den kommer att stå sig.

En operatör har redan lovat att ta upp striden.

Foto:Bertil Ericson / TT

Från och med den 1 oktober är de svenska tele- och internetoperatörerna på nytt skyldiga att lagra datauppgifter som kan behövas i myndigheters brottsförebyggande arbete. Det kravet slopades 2016 efter att EU-domstolen genom den så kallade Tele2-domen ogiltigförklarade den svenska datalagringslagen. Myndigheternas möjlighet att utreda brott med hjälp av datalagring begränsades därmed kraftigt.

Den reviderade lagen, som syftar till att anpassa den svenska lagen till EU-rätten, är efterlängtad av de brottsbekämpande myndigheterna.

”Det blir en klar förbättring jämfört med vad som råder i dag”, säger Anna Olander Selldén, jurist på polisens Nationella operativa avdelning (Noa).

Främst handlar det om att kunna besvara frågorna om vem som har kommunicerat med vem – samt när, var och hur kommunikationen har skett.

Det som den reviderade lagen tillåter är absolut minimum av vad som är nödvändigt för brottsbekämpningen, enligt Katarina Bigovic Apitzsch, stabsjurist på Tullverket.

”Det är inte fråga om att samtliga uppgifter lagras och kan begäras ut för brottsbekämpande ändamål, utan det gäller ett specifikt och begränsat urval av uppgifter om elektronisk kommunikation”, säger hon.

Men lagen innebär en tydlig försämring jämfört med regler som fanns före Tele2-domen, enligt Anna Olander Selldén.

”Varje inskränkning av vår tillgång till trafik- och lokaliseringsuppgifter medför försämrade möjligheter för att förhindra och utreda allvarlig brottslighet”, säger hon.

En av skillnaderna är att operatörer nu ska spara lokaliseringsuppgifter i två månader i stället för ett halvår, vilket var fallet före Tele2-domen.

”Med säkerhet kan vi säga att det kan få negativa effekter, det är alldeles för kort tid”, säger Olander Selldén.

Johan Olsson, operativ chef vid Säkerhetspolisen, delar den kritiken – den nya lagen ger inte samma förmåga som tidigare, säger han i en skriftlig kommentar till TT.

"Vi ser risker med att personer som planerar eller begår brott anpassar sin kommunikation och väljer kommunikationsvägar som inte täcks av lagringskravet".

Allt är dock bättre än nuvarande situation, understryker han.

Men många av de händelser som Säpo undersöker och utreder kräver att abonnent-, trafik- och lokaliseringsuppgifter sparas längre tid än vad den nya lagen innebär, säger han.

"Det medför svårigheter att utreda händelser där planering och förberedelser sker under relativt lång tid, kanske i flera år före den planerade händelsen".

Jon Karlung, vd för bredbandsoperatören Bahnhof, anser å andra sidan att förändringarna gentemot den tidigare lagen är alldeles för små.

”Det är mer eller mindre kosmetiska förändringar. Sedan är det en annan sak att politiker retoriskt låtsats att man gjort en massa saker.”

Karlung anser att operatörerna med sitt motstånd ofta orättvist framställs som att de ställer sig på de kriminellas sida. I stället handlar datalagringsfrågan om hur själva rättsstaten ska fungera, anser han.

”Det känns ohederligt när vi många gånger anklagas för att stödja pedofiler och terrorism, det handlar inte om det”, säger Karlung.

”Det handlar om vikten av att det finns mekanismer som förhindrar staten från att kartlägga medborgarna utan demokratiska principer. Man kan inte ta saker för givna, ingen vet vad vi har för politiskt system i närtid. Det finns ett skäl till att demonstranter i Hongkong sågar ner stolpar med övervakningskameror.”

Anna Olander Selldén framhåller att staten också har ett ansvar att skydda sina medborgare.

”Utan datalagring blir det svårt för polisen att utföra sitt uppdrag. Vissa grova brott kan bli omöjliga att klara upp, då blir brottsoffer i princip skyddslösa.”

Flera juridiska experter och tunga remissinstanser har flaggat för att även den nya lagen kan få problem i EU-domstolen, då de anser att förändringarna är otillräckliga för att göra den förenlig med EU-rätten.

Enligt Säpo, Polisen och Tullverket hade det varit förödande.

För Tullverket hade det inneburit kraftigt försämrade möjligheter att utföra sitt uppdrag, säger Katarina Bigovic Apitzsch – och enligt Johan Olsson vid Säpo hade det fått allvarliga konsekvenser för arbetet med att "förhindra, upptäcka och utreda brott mot Sveriges säkerhet, vilket inkluderar terroristbrott".

Anna Olander Selldén säger att ännu ett ogiltigförklarande hade varit en "katastrof".

”Uppgifterna från datalagring är ett nödvändigt verktyg. Det går inte att ersätta med något annat.”

Bahnhof tänker överklaga den första begäran som inkommer om att få ta del av uppgifter enligt den nya lagen, säger Jon Karlung.

”Principfrågan är viktig att vinna.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Danish CrownAnnons

Danish Crown ledande köttproducent – klimatneutral 2050

Fredrik Andersson är vd på Danish Crown Foods Sweden som bedriver ett ambitiöst hållbarhetsarbete för att halvera sin klimatpåverkan till 2030.
Fredrik Andersson är vd på Danish Crown Foods Sweden som bedriver ett ambitiöst hållbarhetsarbete för att halvera sin klimatpåverkan till 2030.

Som en av Europas största köttproducenter bör man också ta ett stort hållbarhetsansvar. Danish Crown växlar nu upp med flera initiativ för att halvera sin klimatpåverkan till 2030 och bli klimatneutrala 2050. 

– Som en av de största aktörerna i branschen känner vi ett stort ansvar. Vi har satt ett väldigt ambitiöst mål att bli helt klimatneutrala 2050, med delmålet att halvera vår klimatpåverkan till 2030, säger Sara Johansson, Marketing and Business Development Manager på Danish Crown Foods Sweden. 

För att nå dessa mål bedriver Danish Crown ett hållbarhetsarbete som genomsyrar hela verksamheten. I våras bytte den svenska delen av företaget namn från Tulip till Danish Crown Foods Sweden för att ytterligare tydliggöra att hela koncernen arbetar unisont i hållbarhetssatsningen. 

Satsningen innebär att Danish Crown fokuserar på fyra strategiska områden i värdekedjan som bygger på FN:s globala mål, och som företaget har ett stort inflytande över – hållbart jordbruk, hållbar produktion, bra jobb för alla samt ”tillsammans med kunder och konsumenter”. Det sistnämnda handlar om att Danish Crown ska göra det enklare att välja hållbara produkter, och på så sätt öka försäljningen och värdet på dessa. 

– I och med att vi ägs helt och hållet av våra bönder i det danska bondekooperativet har vi möjlighet att vara väldigt långsiktiga i vårt arbete och därmed ha stor kontroll över hela värdekedjan. Vi tittar närmare på hela kedjan från jord till bord, till exempel hur våra leverantörer kan bli mer hållbara i sitt arbetssätt samt hur vi i produktion kan reducera plast i våra förpackningar, säger Fredrik Andersson, vd för Danish Crown Foods Sweden och fortsätter: 

– Viktigt för oss är att inte nå våra mål genom att klimatkompensera. Vi vill uppnå minskad klimatpåverkan genom att hållbarhetsarbetet integreras i hela verksamheten. 

Allt fler blir medvetna om matens miljöpåverkan och är öppna för vegetariska alternativ. Den här trenden tror Danish Crown är här för att stanna och har därför kompletterat sin portfölj med ett vegetariskt substitut till bacon, Veggie bacon. 

– Vi är en global baconexpert, det är vår kärna. Vi vill erbjuda det starkaste sortimentet på marknaden och vara det självklara valet när konsumenten ska köpa bacon. I och med vår nya satsning på vegetariskt bacon får vi en ny bredd i vår portfölj, säger Sara Johansson.

Danish Crowns vegetariska bacon är hundra procent växtbaserat och innehåller ärtor och potatis. Produkten har testats länge och noga för att den där speciella baconsmaken ska bli rätt. 

– Vi på Danish Crown står för kvalitet och smak, så för oss var det viktigt att inte släppa produkten förrän vi kunde garantera en god smak med den naturliga rökigheten och det salta som traditionellt bacon har, säger Sara Johansson.

Danish Crowns vegetariska bacon landade i butikerna under hösten. Substitutet har fått god respons från dagligvarubutikerna och smakpaneler. Med en lyckad lansering i ryggen jobbar företaget vidare på bred front för att nå sin stora hållbarhetsvision. Redan nu har arbetet gett utdelning – Danish Crown vann nyligen i kategorin ”kött” för bästa hållbarhetsrapport av nyinrättade Hallbar Awards, ett internationellt pris som delas ut av organisationen Hallbars och som företag över hela världen blev nominerade till.

– Vi vill fortsätta att vara en av Europas största köttproducenter även i framtiden, men också den mest hållbara, säger Fredrik Andersson.

Fakta om Danish Crown

Danish Crown är ett modernt livsmedelsbolag ägt av de danska bönderna med försäljning i 120 länder världen över. Företagets vision är att genom enkla måltidslösningar bidra till att skapa en lyckad vardag för liten och stor. Danish Crown Foods Sweden har cirka 40 anställda och en omsättning på drygt 600 miljoner kronor.

Läs mer om Danish Crown och deras produkter här. 

Mer från Danish Crown

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Danish Crown och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?