ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Ny strejk hotar Brasilien - pressar ekonomin ytterligare

BUENOS AIRES. Efter att de brasilianska lastbilschaufförernas strejk har fått börsen att rasa väntar nu nästa smäll för investerarna. 

På torsdagen inleds en strejk inom landets viktiga oljesektor.

De brasilianska lastbilschaufförernas strejk, som lamslagit landet har skrämt bort investerare från Brasiliens finansmarknader. Under strejken har börsen i São Paulo rasat över 6 procent. Landets valuta real har samtidigt försvagats med knappt 3 procent mot dollarn och BNP-prognosen har skrivits ned.

Men prövningarna är inte över. Brasilianska oljearbetare startar på torsdagen en tredagars strejk som lär bli ännu ett slag mot Brasiliens pressade ekonomi. 

Fackföreningen FUP, som representerar oljearbetarna, kräver att den statligt kontrollerade oljejätten Petrobras vd Pedro Parente ska sparkas. Marknadsinriktade förändringar av Petrobras prissättning som införts av Michel Temers regering ska bort, kräver oljefacket.

Strejken har förklarats som olaglig av landets högsta arbetsdomstol. Detta eftersom den genomförs i huvudsak av politiska skäl, inte på grund av fackliga krav på högre löner eller bättre arbetsförhållanden. Fackföreningen har slagit fast att strejken ska genomföras trots domstolsutslaget.

Tiotusentals lastbilar och långtradare har i nio dagar blockerat motorvägar och andra viktiga trafikstråk i landet. Sedan president Michel Temer i söndags lovat sänka dieselpriserna började under måndagen strejkaktionerna att minska i omfattning.

För regeringen innebär löftena till de strejkande en nota på motsvarande över 20 miljarder kronor. Knappt hälften lär få tas från statskassan, medan Petrobras väntas få betala merparten av de subventionerade priserna på fordonsbränsle. Kursen för Petrobras-aktien dök hela 15 procent på måndagen efter presidentens besked och ökade därmed bolagets nedgång under strejken till nära 30 procent.

Sao Paulobörsen stängde upp 0,95 procent på tisdagen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer