1515
Annons

Ny strejk hotar Brasilien - pressar ekonomin ytterligare

BUENOS AIRES. Efter att de brasilianska lastbilschaufförernas strejk har fått börsen att rasa väntar nu nästa smäll för investerarna. 

På torsdagen inleds en strejk inom landets viktiga oljesektor.

Foto:TT/AP

De brasilianska lastbilschaufförernas strejk, som lamslagit landet har skrämt bort investerare från Brasiliens finansmarknader. Under strejken har börsen i São Paulo rasat över 6 procent. Landets valuta real har samtidigt försvagats med knappt 3 procent mot dollarn och BNP-prognosen har skrivits ned.

Men prövningarna är inte över. Brasilianska oljearbetare startar på torsdagen en tredagars strejk som lär bli ännu ett slag mot Brasiliens pressade ekonomi. 

Fackföreningen FUP, som representerar oljearbetarna, kräver att den statligt kontrollerade oljejätten Petrobras vd Pedro Parente ska sparkas. Marknadsinriktade förändringar av Petrobras prissättning som införts av Michel Temers regering ska bort, kräver oljefacket.

Strejken har förklarats som olaglig av landets högsta arbetsdomstol. Detta eftersom den genomförs i huvudsak av politiska skäl, inte på grund av fackliga krav på högre löner eller bättre arbetsförhållanden. Fackföreningen har slagit fast att strejken ska genomföras trots domstolsutslaget.

Tiotusentals lastbilar och långtradare har i nio dagar blockerat motorvägar och andra viktiga trafikstråk i landet. Sedan president Michel Temer i söndags lovat sänka dieselpriserna började under måndagen strejkaktionerna att minska i omfattning.

För regeringen innebär löftena till de strejkande en nota på motsvarande över 20 miljarder kronor. Knappt hälften lär få tas från statskassan, medan Petrobras väntas få betala merparten av de subventionerade priserna på fordonsbränsle. Kursen för Petrobras-aktien dök hela 15 procent på måndagen efter presidentens besked och ökade därmed bolagets nedgång under strejken till nära 30 procent.

Sao Paulobörsen stängde upp 0,95 procent på tisdagen.


Zelenskyj: Ingen militär lösning möjlig på Krim

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har de senaste dagarna flera gånger sagt att situationen i Donbass i östra Ukraina är svår. Men han har också lovat att Ukraina kommer att ta tillbaka alla områden som Ryssland har tagit, och att det bara är en fråga om tid.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky.
Ukrainas president Volodymyr Zelensky.Foto:Efrem Lukatsky

I ett tv-sänt tal på lördagskvällen nyanserar han bilden något och säger att alla de områden som Ryssland har ockuperat sedan 2014 däremot inte kommer att kunna återerövras militärt, däribland Krimhalvön.

”Jag tror inte att vi kan återställa hela vårt territorium med militära medel. Om vi ​​bestämmer oss för att gå den vägen kommer vi att förlora hundratusentals människor”, sade han enligt Reuters.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?