ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ny statistik: Räkna med ännu fler konkurser

  • Foto: Christine Olsson/TT

Antalet konkurser i Sverige ökade i fjol – och 2018 fortsätter den dystra trenden. Det spår kreditförsäkringsföretaget Euler Hermes i en färsk analys.

Under 2016 minskade antalet konkurser i Sverige men i fjol vände trenden åt motsatt håll. Då ökade i stället antalet konkurser med 6 procent, enligt statistik från Euler Hermes.

Nu spår kreditförsäkringsföretaget att ännu fler bolag tvingas kasta in handduken under 2018. Enligt Euler Hermes väntas antalet konkurser öka ytterligare 2 procent i år och landa på samma nivå som innan finanskrisen.

"Under 2017 var det framför allt byggsektorn som fick problem. Man kan spekulera i vad det beror på, men jag tror att höstens boprisfall gjorde att många sköt upp sina investeringar. Vi tror att konkurserna inom branschen kommer att fortsätta att öka i år, men inte lika fort som tidigare", säger Henrik Bromeé, Euler Hermes Sverige-vd.

Även inom detaljhandeln och hotell- och restaurangbranschen väntas konkurserna, precis som förra året, öka.

"Inom detaljhandeln är det butiksdöden som vi tror kommer ge utslag under 2018. Folk handlar mer på nätet", konstaterar Henrik Bromeé.

Samtliga tre sektorer – bygg, detaljhandel, och hotell och restaurang – är beroende av konsumtion och att hushållens disponibla inkomst. Men Henrik Bromeé ser inte det ökade antalet konkurser som ett tecken på en kommande konjunkturnedgång.

"Svensk ekonomi går fortfarande bra och konfidensindikatorerna pekar uppåt. Däremot bör man vara vaksam på vilka man gör affärer med och hålla ett öga på sina kreditrisker", säger han.  

Ökningen innebär att Sverige går i motsatt riktning jämfört med Europa som helhet, där antalet konkurser väntas minska med 3 procent under året. Men variationen mellan olika länder är stor.

Mörkast är läget i Storbritannien, där konkurserna spås öka med 8 procent under året.

"Det är en väldigt hög siffra och det är naturligtvis brexit som ligger bakom. Företag som exporterar till Storbritannien har all anledning att dra öronen åt sig", säger Henrik Bromeé.

Även globalt ökar antalet företag som går i graven. Eules Hermes räknar med att antalet konkurser i världen ökar med 6 procent i år, efter att ha stigit lika mycket i fjol.

Och det är Kina som är den största boven i dramat. Enligt kreditförsäkringsföretaget kommer konkurserna i jättelandet att öka med hela 50 procent under året.

Henrik Bromeé pekar på den starka kopplingen mellan konkurser och betaltider.

"Skämtsamt kan man säga att kineserna har blivit italienare sett till betalningsmönster. År 2007 tog det motsvarande 40 dagar att få betalt av ett kinesiskt företag. I dag är den siffran uppe på 89 dagar", säger han.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies