ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ny smäll mot Huawei

  • Foto: Julie Jacobson

HONGKONG

Efter gripandet av Huaweis finanschef Meng Wanzhou träffades kineserna av en ny käftsmäll på fredagen – telekomjätten blockas i Japan. 

Beslutet är ytterligare en eskalering i det infekterade handelskriget där länder nu tvingas välja sida, enligt bedömare.

Samtidigt rasar Huaweis leverantörer på börsen.

Dramatiken i handels- och teknikkriget mellan världens två största ekonomier har stigit alltmer de senaste dagarna. På fredagen träffades Kina av ytterligare en rak höger, denna gång av dess grannland Japan. Tidningen Yomiuri uppger att Japan på måndag officiellt väntas förbjuda alla myndigheter och försvarsorganisationer att köp telekomutrustning från kinesiska bolag som Huawei och ZTE. Anledningen är oro för spioneri och cyberattacker.

”Cybersäkerhet har blivit väldigt viktigt för Japan. Vi kommer att vidta kraftiga åtgärder och bemöta frågan från en rad olika perspektiv”, sa regeringens talesperson Yoshihide Suga under en presskonferens, utan att bekräfta eller dementera tidningens uppgifter.

Huaweis nätverksutrustning är sedan tidigare blockad i USA, Australien och Nya Zeeland. Det brittiska telekombolaget BT Group meddelade i onsdags att de kommer att riva ut alla komponenter från Huawei i deras befintliga nätverk. 

Den senaste eskaleringen i handelskriget kommer bara dagar efter att Donald Trump och Xi Jinping träffades över en middag under G20-mötet i Argentina där de kom överens om en 90 dagars vapenvila. Meng Wanzhou greps bara timmar innan mötet, och det är oklart när nyheten nådde de båda ledarna.

Flera av Huaweis största underleverantörer har efter gripandet rasat kraftigt på börsen. Amerikanska Neo Photonics, som har nästan hälften av sin försäljning till Huawei, föll 16 procent på torsdagen medan Inphi Corp föll 9 procent.

På fredagen fortsatte fallet för Hongkongbaserade Sunny Optical, aktien backade nästan 4 procent. Bolaget, som tillverkar komponenter till kameror i mobiltelefoner, har i veckan tappat nästan en femtedel av sitt börsvärde.

Stephen Innes, tradingchef för mäklarbolaget Oanda i Singapore, säger att vi nått ett läge där länder världen över kan komma att tvingas välja sida mellan Kina och USA.

”En eskalering kommer få dragen och motdragen i handelskriget att vara som att spela Axis & Allies”, säger han och refererar till ett strategispel som utspelar sig under andra världskriget. 

”Anledningen till att det kommer dra ut på tiden och vara så komplicerat är för att alla kinesiska företag kontrolleras, eller är en förlängning av, den kinesiska staten.”

Han spår att oro för cybersäkerhet och stöld av immateriella rättigheter kommer bli en allt viktigare kärnfråga för länder som Japan, Australien och inom EU framöver.

Andrus Ansip, kommissionens vice ordförande för den digitala marknaden, tycker att EU bör oroa sig över Huawei och andra kinesiska teknikbolag, då de utgör en riskfaktor för europeisk industri och säkerhet, skriver Direkt.

"Vi måste oroa oss för dessa företag", sa han enligt Reuters.

Andrus Ansip sade sig vara orolig att kinesiska teknikföretag lyder under krav om att samarbeta med Kinas underrättelsetjänst. Enligt kommissionären kan företagen tillverka chip som används för att "komma åt våra hemligheter".

Hongkong-baserade Gavekal Research skriver i en rapport på fredagen att Kina och USA fortfarande kan nå en överenskommelse trots skandalerna kring Huawei.

”Men gripandet av Meng påvisar att även om Peking når en överenskommelse med Washington för att undvika tariffer så har USA många andra vapen som de kan använda i sitt ekonomiska och teknologiska krig med Kina”, framhåller analytikern Tom Holland.

Varken Kanada eller USA har försett Kina med några bevis om att Meng ska ha brutit några lagar i de båda länderna, uppgav en talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet på fredagen, skriver Reuters.

På fredagen figurerade vad som föreföll vara falska resevarningar från amerikanska företag på kinesiska sociala medier.

  • Dump från Weibo Foto:
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies