1515

Ny skatt ska gynna bolag utan lån

Avdragsmöjligheterna för företag med lån ska begränsas. Samtidigt sänks bolagsskatten till 20 procent. De nya förslagen ska göra företagsklimatet mer jämställt, enligt finansministern.

"Framför allt företag som försökt använda ränteavdragen för skatteplanering får mindre möjligheter till det", säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Regeringen lägger nu fram en promemoria om nya företagsskatter. Förslagen innebär bland annat att möjligheterna till ränteavdrag i lånefinansierade verksamheter minskas. Samtidigt vill regeringen sänka bolagsskatten från 22 procent till 20 procent.

Det innebär att det totala skatteuttaget från företagen omfördelas till fördel för bolag som finansieras med eget kapital.

"Det handlar om att jämna ut beskattningen mellan lånat och eget kapital för att göra systemet mer jämställt. Tanken är att det ska vara en neutral omläggning och då sänks skattesatsen lika mycket som man får in mer pengar", säger Magdalena Andersson.

Huvudsyftet är att försvåra för aggressiva skatteupplägg inom näringslivet, enligt Magdalena Andersson, som utgår från en diskussion som förs på EU-nivå. Förslagen läggs fram som en anpassning till nya EU-direktiv som bland annat handlar om att få ner skuldsättningen inom näringslivet och öka motståndskraften i ekonomin.

Framför allt de företag som har försökt använda det här för skatteplanering kommer att få mindre möjligheter att göra det, säger Magdalena Andersson.De företag som har mycket eget kapital, små företag bland annat, kommer att få ta del av skattesänkningen men påverkas inte lika mycket av ränteavdragsbegränsningarna.

Huruvida de nya förslagen påverkar företags incitament att ta lån för att satsa och växa låter hon vara osagt.

"Å andra sidan blir det mer fördelaktigt att satsa med eget kapital. Men förslaget går ut på remiss nu och det är precis där det blir spännande att höra vad det finns för synpunkter. Samtidigt har det varit väldigt efterfrågat från näringslivet att få fram ett nytt förslag", säger Magdalena Andersson.

Ni anser att Sverige blir ett mer attraktivt land för investeringar genom det nya förslaget - på vilket sätt?
"Det blir en bättre konkurrenssituation mellan företag som försöker skatteplanera och företag som gör rätt för sig. Det är naturligtvis bättre för företagsklimatet", säger Magdalena Andersson.

De nya reglerna ska göra systemet mer förutsägbart jämfört med de ränteavdragsbegränsningar som finns i dag, något som näringslivet efterfrågat, enligt finansministern.

Förslagen som nu skickas på remiss föreslås träda i kraft den 1 juli 2018.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?