ANNONS:
Till Di.se

Ny skatt gör kylskåp och mobiler dyrare

  • Foto: TT

Regeringen vill införa en ny skatt på hemelektronik som kommer slå mot svenska elektronikhandlare, men gynna utländska e-handlare. ”Kemikalieskatten är ett sorgligt kapitel”, säger Klas Elm, vd för Elektronikbranschen.

Regeringen föreslår i sin budget en skatt på hemelektronik som ska flytta konsumenterna till varor som innehåller mindre skadliga flamskyddsmedel. Enligt finansdepartementets beräkningar kommer försäljningen av viss elektronik krympa med upp till 4,5 procent, vilket främst kommer drabba de svenska butikerna som redan kämpar på en tuff marknad med lövtunna marginaler.

De svenska e-handlarna kommer också omfattas av skatten, men elektronikvaror som köps på nätet från utlandet kommer inte beskattas.

”Konkurrenssituationen förvrids. Det är inte alls bra, Sverige blir ju förlorare”, säger Per Kaufmann, vd för Media Markt.

Hemelektronik är efter kläder den mest populära varan att köpa på nätet och uppemot var fjärde elektronikpryl köps från utländska e-handlare.

Det var Fredrik Reinfeldts regering som 2013 tillsatte Kemikalieskatteutredningen för att få förslag på hur användningen av farliga flamskyddsmedel kan minska. Nu har utredningens förslag hamnat i regeringens budget för 2017. Där föreslås en skatt på 8 kronor per kilo för tunga vitvaror och 120 kronor för övrig elektronik.

Skatten kommer läggas på allt från telefoner till spisar och tv-apparater och får ett tak på 320 kronor per vara.

Utredningen räknar med att till exempel en mobiltelefon blir 18 kronor dyrare med den nya skatten. Det är lite pengar när en telefon kostar tusentals kronor, men enligt Klas Elm på Elektronikbranschen kan det räcka för att konsumenten ska välja att handla hos en utländsk e-handlare.

”Det kan skilja en tia för att man ska välja det ena eller andra. Ska man lägga på en kemikalieskatt som gör det betydligt dyrare i Sverige är det inte svårt att lägga order utomlands”, säger han.

Regeringen räknar med att den nya punktskatten årligen ska dra in 2 miljarder kronor till statskassan. Men Elektronikbranschens vd menar att finansdepartementet inte tagit hänsyn till att utgifterna för staten kommer öka när den offentliga sektorns inköp av elektronik blir dyrare.

”Det blir hundratals miljoner kronor dyrare för offentlig sektor”, hävdar Klas Elm.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies