1515
Annons

Ny skandal: Höga Securitaschefer köpte sex i Spanien

Säkerhetsjätten Securitas skakas av ytterligare en skandal när det nu avslöjas att två höga chefer i den svenska verksamheten i en dold ljudinspelning medger sexköp i Spanien av kvinnor som de beskriver är offer för trafficking.

Det avslöjar SVT:s Uppdrag Granskning. 

De två Securitas SECU B -1,84% Dagens utveckling -cheferna har vid flera tillfällen köpt sex på ökänd bordell i spanska Malaga. Det avslöjar SVT-programmet Uppdrag Granskning på onsdagen, som har kommit över dolda ljudinspelningar där de bägge medger sexköp vid flera tillfällen. 

De bägge Securitas-cheferna är samma personer som bjöd två anställda vid Malmö stad på en misstänkt mutresa till London i augusti förra året och där åklagare Johan Lindmark vid Riksenheten mot korruption har inlett en förundersökning av misstänkt mutbrott. Något som Di skrev om i förra veckan.

Samtliga fyra personer i den misstänkta muthärvan har blivit antingen avskedade eller sagt upp sig från sina tjänster, enligt pressmeddelande från Securitas och Malmö stad.

I uttalandet från Securitas den 13 maj nämns inga särskilda detaljer endast att ”två medarbetare har handlat i allvarlig strid med Securitas uppförandekod” och att extern utredning har tillsatts och att kommentarer kan ges när den slutförs.

Di har sökt Securitas för en kommentar, men företagets pressansvariga Jens Granath har inte återkommit trots upprepade påtryckningar. 

En särskilt besvärande omständighet är att en av Securitas-cheferna, som köpt sex vid flera tillfällen, är kundansvarig för bland annat Försvarsmakten. Att denne har haft tillgång till känsliga uppgifter om den svenska militären betraktar Säkerhetspolisen som en direkt säkerhetsrisk som kan utnyttjas av främmande makt. 

I SVT-programmet uttalar sig Securitas Sverige-vd Carl Dahlén om sexköpen.

”Jag blir djupt bedrövad och oerhört besviken. Och samtidigt är det viktigt att skilja på att om enstaka individer beter sig på det här sättet, så är det totalt oacceptabelt. Men det representerar inte Securitas som bolag”, säger han till SVT:s Uppdrag granskning.

Securitas har tidigare varit indraget en liknade situation 2010 då företagets Sverige-vd fälldes för sexköp. Han fick behålla sin anställning men flyttades till en ny tjänst, vilket nu på nytt reser frågor om Securitas företagskultur. 

Di har varit i kontakt med en av de tidigare anställda vid Malmö stad, som slår i från sig beskrivningen att resan till London ska röra sig om en muta, dock att det inte var förankrad hos chefen – vilket var fel.

Denne säger också att de ljudinspelningar som SVT återger där Securitaschefer kallar de kommunanställda för ”mutkolvar” i själva verket bara är ”fyllesnack”.

 


Damberg till företagen: ”Får inte passa på att smyghöja priserna”

VISBY. Finansminister Mikael Damberg manar till ansvar i finanspolitiken för att bekämpa inflationen, men även företagen måste agera och bör inte dra upp vinstmarginalerna, anser han.

”Jag tror att de kommer att bli synade om det visar sig att de har passat på under den här inflationsekonomin”, säger finansministern i en intervju med Di.

Finansminister Mikael Damberg (S).
Finansminister Mikael Damberg (S).Foto:Jack Mikrut

Finansministern har precis avslutat sitt ekonomiskpolitiska seminarium under Almedalsveckan.

Inflationen är huvudtemat och Mikael Damberg (S) varnar för en tuff tid framgent. Inflationstakten ska bekämpas och nu måste politiken ta ansvar, förmanar han. Finanspolitiken får inte elda på inflationen.

”Vi bör gå från en underskottsekonomi kopplad till pandemin till en överskottsekonomi nästa år, så att finanspolitiken inte motverkar penningpolitiken”, säger Mikael Damberg i en intervju med Di.

Förutom politiken måste även arbetsmarknadens parter ta ansvar i avtalsrörelsen och finansministern anser att företagen inte bör höja priserna utan rimlig täckning för sådana höjningar.

”De får inte passa på att smyghöja priserna fast man inte har en absolut nödvändighet av att göra det. Gör man det för brett, då riskerar det att dra upp inflationen. Då får vi högre räntor och då förlorar alla på det. Om alla parter nu tar sitt ansvar så tror jag att vi lättare kommer ner i en mer normaliserad inflationstakt och kommer ur den här krisen”, säger Mikael Damberg.

Ska företagen nagga på vinstmarginalen?
”Det är snarare så att de inte ska dra upp sin vinstmarginal i det här läget. Det skulle vara väldigt konstigt. Jag tror inte att medborgarna skulle förstå varför vinstmarginalerna dramatiskt skulle öka i ett läge där vi har väldigt hög inflation. Företag måste fatta sina egna beslut, men jag tror att de kommer att bli synade om det visar sig att de har passat på under den här inflationsekonomin.”

Di har tidigare rapporterat om att flera bedömningar, bland annat från finansministerns eget departement, visar att statsskulden sjunker ner till nivåer under skuldankaret eller omkring ankarets nedre del.

Det innebär att pengar finns att använda. Samtidigt som Mikael Damberg manar till besinning i finanspolitiken, ser han behov av stora investeringar. Det rör sig främst om satsningar i välfärd, rättsväsende, polis och försvar.

Att stötta de som får svårast att klara av inflationens effekter finns också på agendan.

Mikael Damberg vill att Sverige lämnar överskottsmålet och går över till ett balansmål eftersom investeringarna är omfattande.

Men även den så kallade beredskapsskatten ligger kvar i finansieringsplanen.

”Det är också rimligt att de med de absolut högsta inkomsterna är med och betalar när vi gör en sådan här beredskapshöjande åtgärd för Sverige som är väldigt kostsam. Annars är risken att det kommer bli de äldre och sjuka som får betala för kalaset”, säger finansministern.

Moderaterna gick på måndagen ut med löftet om ett skattehöjarstopp. M fick snabbt uppbackning av såväl KD, L och SD som C.

Mikael Damberg säger att draget från M är ”desperat” eftersom S inte har några planer på att höja skatterna just nu, men framgent kan det bli annorlunda.

”Jag ser inget behov av att höja skatten för vanliga människor nu. Vi är i en inflationsekonomi, folk vänder på kronorna. Däremot vet man aldrig var svensk ekonomi tar vägen och vilka behov som finns framöver. Skatter tas ju ut för att finansiera det som vi gör gemensamt. Skola, sjukvård, äldrevård och försvar till exempel och det måste finansieras”, säger Mikael Damberg.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?