Annons

Ny restriktionsvåg i Europa – länder vill bötfälla ovaccinerade

Den nyupptäckta virusvarianten omikron skrämmer Europas politiker till snabba åtgärder.

Tyskland överväger vaccinationsplikt och Norge väntas skärpa regler för inresa, medan både Grekland och Österrike vill införa böter för ovaccinerade. Även Storbritanniens regering skärper restriktioner.

Foto:David Zalubowski

Ett 20-tal länder, bland annat Sverige, har nu hittat personer smittade med covid19-virusets senaste upptäckta variant, omikron. Varianten upptäcktes först i Sydafrika men på tisdagen uppgav Nederländerna att man nu har bekräftat fall i två prover före den 23 november.

WHO satte på måndagen variantens risknivå till ”mycket hög”. Osäkerheten är fortfarande stor om hur smittsam omikron är, hur allvarlig sjukdom den orsakar - och om vaccinen biter på den. Besked kan dröja två veckor, enligt EU:s läkemedelsmyndighet EMA.

Omkring 70 länder har stoppat flyg från södra Afrika eller krävt karantän efter landning, enligt nyhetskanalen CNN. Samtidigt har flera länder åter dragit upp restriktionerna för att hejda smittan.

Norges regering rekommenderar nu munskydd på tätbefolkade platser och i bland annat kollektivtrafiken. Karantänkraven skärps också. Alla smittade måste stanna hemma i fem dagar. De som bor med dem måste testa sig och sitta i karantän tills de har fått negativt svar.

”Pandemin är inte över. Den har gått in i en ny fas”, säger den nya socialdemokratiska statsministern Jonas Gahr Støre, enligt nyhetsbyrån TT.

Den brittiska regeringen under premiärminister Boris Johnson har hållit emot krav på ökade restriktioner ända sedan de togs bort i somras. Men nu krävs munskydd i bland annat butiker och kollektivtrafiken minst tre veckor framåt.

Landet har också infört karantän för resenärer från tio länder i södra Afrika. Dessutom måste nu alla utländska besökare testa sig när de kommer till landet, och vara isolerade tills de har fått ett negativt resultat.

Samtidigt pågår en dragkamp mellan regeringen och hälsomyndigheten UKHSA, vars chef Jenny Harries på tisdagsmorgonen uppmanade britterna att undvika onödiga sociala kontakter på grund av omikron.

Premiärminister Boris Johnson svarade snabbt att britterna inte behöver undvika skolornas julspel eller ställa in utlandssemestrar.

”För allt det ändrar vi inte riktlinjerna för hur du i grunden ska leva ditt liv, utom på några sätt. Det handlar om att ta på munskydd i vissa sammanhang, som butiker och offentliga transporter, för att stoppa smittan. Vi ska också säkerställa att vi kontrollerar folk när de kommer till landet”, sa han till tv-bolaget Sky.

Vid en presskonferens på tisdagseftermiddagen sa han att alla vuxna i landet kommer att erbjudas ytterligare en vaccindos i slutet av januari.

Även Tyskland diskuterade på tisdagen skärpta restriktioner, efter att covidsmittan på en vecka har gått upp med 16 procent och antalet coviddöda har ökat med 26 procent. Flera delstater vill skärpa infektionslagen så att den ska gälla hela landet om nödvändigt. På tisdagseftermiddagen uppgav en regeringstalesman att prioriteringen nu är att utöka vaccinationerna. Bland förslagen som diskuteras finns utökade kontaktrestriktioner, speciellt för dem som inte är vaccinerade, och ett beslut om en generell vaccinationsplikt ska förberedas, skriver Direkt, med hänvisning till tyska medier.

Den blivande förbundskanslern, socialdemokraten Olaf Scholz, är för vaccinplikt, uppger nyhetsmagasinet Der Spiegel. 

De nya åtgärderna ska slutföras på torsdag, enligt talesmannen.

Österrike, med nära 400 coviddöda den senaste veckan, har redan infört vaccinationstvång från februari. Nu diskuterar regeringen böter på uppemot 7200 euro, motsvarande 74000 kronor, för personer som trots uppmaning vaccinerar sig. Förslaget ska presenteras på måndag, uppger EU-sajten Euractiv.

Presidenten Alexander van der Bellen varnar dock för att förslaget ytterligare kan fördjupa splittringen i landet, medan högerpopulistiska FPÖ anser att ”Österrike nu är en diktatur”. 

I Grekland, med drygt 10 miljoner invånare, har över 600 personer dött med covid den senaste veckan. Nu riktar landet in sig på de drygt 500.000 greker som är 60 år och äldre men ännu inte har vaccinerat sig. De som fortsätter vägra ta sprutan måste betala böter på motsvarande drygt 1.000 kronor i månaden. Pengarna ska gå till sjukhusen.

”Det är inget straff. Jag ser det som en hälsoavgift”, sa premiärminister Kyriakos Mitsotakis på tisdagen enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Bara 72 procent av den vuxna befolkningen i Grekland är fullvaccinerad enligt EU-organet ECDC, mot 75 procent i Österrike och 83 procent i Sverige.

Innehåll från SileonAnnons

Banker behöver växla upp tempot när BNPL-marknaden växer

I takt med konsumenternas ökande efterfrågan på flexibla betaltjänster växer marknaden för Buy Now Pay Later (BNPL) snabbt runt om i världen. Samtidigt är det många banker som halkar efter i utvecklingen och riskerar att tappa marknadsandelar om de inte agerar fort.

– Vi ser att bolag som kan erbjuda BNPL-tjänster växer och tar marknadsandelar från retailbankernas kaka där konsumentkredit är en viktig del av verksamheten. Det här gör att alla internationella banker, inklusive de svenska, nu måste börja agera på konsumenternas förändrade köpbeteenden och efterfrågan, och också börja erbjuda BNPL-tjänster, menar David Larsson, vd på Sileon.  

Det pågår ett tydligt skifte på betal- och kreditmarknaden där de yngre generationerna styr efterfrågan på den digitala och flexibla upplevelsen som BNPL-lösningar tillför. Enligt en rapport från Insider Intelligence i februari 2022 väntas marknaden för BNPL-tjänster nå ett transaktionsvärde på 680 miljarder dollar globalt redan år 2025*. Det innebär en fördubbling av den marknadsstorlek man prognostiserade för några år sedan. För att hänga med i trenden bör man dock agera snabbt, något som kan vara utmanande för banker.

– Svårigheterna för bankerna är att möta den här utvecklingen själva, då många av dem sitter fast i gammal, komplex infrastruktur. Det gör att det krävs stora resurser och tunga IT-investeringar för bankerna om de själva internt ska bygga upp en BNPL-plattform, säger David Larsson. 

Kort ”time to market”

Svenska Sileon, som verkar på den internationella marknaden, erbjuder sina kunder en flexibel och innovativ BNPL-plattform. Genom plattformen kan banker få tillgång till en fullt skalbar BNPL-funktionalitet i egen regi. 

– En BNPL-tjänst måste vara flexibel och det måste gå snabbt att få ut erbjudandet till marknaden. Med vår modulära SaaS-lösning kan bankerna lansera sitt BNPL-erbjudande på endast några veckor. Vår tjänst är enkel att använda, fullt skalbar och går att anpassa med olika erbjudanden till olika kundgrupper på olika marknader och i olika länder, förklarar David Larsson. 

Till skillnad från att bygga en BNPL-plattform internt, blir det oftast betydligt snabbare, enklare och billigare för banker att använda Sileons SaaS-lösning. Då BNPL-tjänsten är fullständigt modulär kan Sileons kunder välja om de vill använda delar av den för att utöka sitt eget betalerbjudande eller satsa på en helhetslösning.

– Vi är ganska ensamma om det här erbjudandet på marknaden. Väljer man Sileon får man även en framtidssäkring på köpet, då vi ligger i framkant och ständigt utvecklar tjänsten för att hela tiden möta konsumenternas ständigt föränderliga behov. Våra kunder kan känna sig trygga i att det är det här vi kan och som vi alla verkligen brinner för, avslutar David Larsson.  

Om Sileon

Sileon är ett globalt fintech-bolag som erbjuder en innovativ SaaS-baserad Buy Now Pay Later (BNPL) funktionalitet till banker, långivare och fintechs. Med Sileons modulära SaaS-lösning får kunder snabbt tillgång till en skalbar, kostnadseffektiv och API-baserad BNPL plattform – i egen regi.

Läs mer här 

*Statistik från Insider Intelligence, publicerad 3 februari 2022

 

Mer från Sileon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sileon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera