ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Ny rapport: Sverige får fler företagare – men inte tillräckligt snabbt

  • Pontus Braunerhjelm, forskningsledare på Entreprenörskapsforum och professor vid KTH. Foto: Jonatan Bylars

Allt fler lockas av livet som företagare – men det kunde vara betydligt fler. Ett av de största hindren är att det sociala skyddsnätet inte håller måttet.

”Det skriver jag verkligen under på”, säger näringsminister Mikael Damberg (S).

Andelen personer i eller på väg in i nyföretagande i Sverige växer, särskilt i bland kvinnor (se grafik), enligt en ny rapport som Di har tagit del av. 7,6 procent av befolkningen är engagerad i entreprenörskap, det vill säga företagande i tidiga faser. Även om andelen har ökat är den mindre än snittet i jämförbara länder.

”Inget jämförbart land har haft en motsvarande utveckling”, säger Pontus Braunerhjelm, som är forskningsledare på Entreprenörskapsforum och professor vid KTH, om resultatet. 

Samtidigt är tillgången på kapital från informella investerare numera i internationell toppklass för de färskaste företagen.

Näringsminister Mikael Damberg är nöjd.

”Vi gör något rätt i Sverige”, säger han.

”Sverige förvaltar konjunkturen mycket bättre än våra grannländer och än andra europeiska länder och vi har gjort det under flera års tid”, säger näringsministern.

Men snabbväxarna är få, endast åtta procent av de nya entreprenörerna planerar att anställa minst 20 personer under den kommande femårsperioden.

”Vi är dåliga på att få företag att växa”, säger Pontus Braunerhjelm.

Uppgången är samtidigt inte starkare än att han väntar sig en inbromsning när nästa enkät fångar upp de senaste turerna i Ilmar Reepalus välfärdsutredning som bland annat föreslår ett vinsttak för välfärdsbolag.

”Det är lite olyckligt”, säger han om utredningens slutsatser.

Knappt åtta av tio svenskar ser goda möjligheter att starta företag där de bor. Men i de flesta fall förblir de outnyttjade. För många handlar det om att de inte anser sig ha förmågan att starta och driva företag. Ytterligare en grupp är rädd för att misslyckas.

Kvar blir drygt en miljon svenskar, varav en hel del borde kunna starta företag, enligt Pontus Braunerhjelm, som har en hypotes om varför inte fler kommer till skott.

”Riskerna med att starta företag är fortfarande allt för stora jämfört med att vara anställd”, säger han.

Att entreprenörskap ofta stannar vid en tanke behöver inte vara negativt, anser näringsminister Mikael Damberg.

”Det är det lustbetonade och det viljedrivna förtagandet som växer i Sverige och det är det bästa företagandet”, säger han.

Sverige har visat sig duktigt på att driva fram så kallade enhörningar, bolag värda 1 miljard dollar eller mer, som Spotify, Klarna och Skype. Men effekterna på landets ekonomi är begränsade inte minst då antalet anställda ofta är få och många säljs till utlandet, påpekar Pontus Braunerhjelm. 

”Sverige borde få fram betydligt fler tillväxtföretag”, säger han och pekar på rapportens rekommendationer om en enklare rekonstruktionslagstiftning, en flexiblare arbetsmarknad och mer långtgående förändringar än det liggande förslaget till ny optionsbeskattning, som väntas komma i höstens budget.

Han anser att det borde omfatta både fler personer, större bolag och fler branscher. 

”Även denna skatt måste ses i en global kontext och inte bara bolagskatten”, säger Pontus Braunerhjelm.

Han vill även ha ett starkare socialt skyddsnät för företagare. Företagarnas vd Günter Mårder ger honom framför allt rätt på den sista punkten.

”Företag startas när man känner sig trygg i sin situation. Att ha ett företag är en risk och om socialförsäkringssystemet hanterar den privata risken kommer fler att starta företag”, säger han.

”Socialförsäkringssystemet är i dag anpassat för en tillsvidareanställd samtidigt ser vi att antalet företagare växer. Arbetet måste snabbas upp”, säger han vidare.

Även näringsminister Mikael Damberg är självkritisk.

”Det här är en av de frågor som vi måste se över”, säger han och pekar på att luckorna i trygghetssystemen för företagare inte minst får kvinnor att avstå entreprenörskap.

Företagare kan drabbas hårt när de exempelvis blir sjuka av att inkomsterna ofta är slagiga och under de första åren närmast obefintliga. Samtidigt måste den företagare som vill ha a-kassa lägga sitt bolag i träda.

”Att det behöver göras mer på det här området skriver jag verkligen under på”, säger Mikael Damberg.

https://interactive.sanoma.fi/arkku/public/generated/13328XcqannQ/

Tyck till