”Under åren fram till 2030 kan stockholmarna totalt spara 50 miljarder kronor på att ställa om till laddbara bilar. Varje år som laddinfrastrukturen försenas innebär istället en alternativkostnad på cirka 7 miljarder kronor”, säger Jakob Rogstadius, senior forskare på Rise, i ett pressmeddelande.
Stockholm Stad gick i fjol ut med målsättningen att trafiken ska vara utsläppsfri till år 2030, vilket betyder att samtliga resor och transporter i huvudstaden ska gå på el till dess. Och det ska inte ske med förbud, utan helt och hållet med hjälp av incitament.
Om stockholmarna fortsätter att byta ut sina fossilt drivna bilar till laddbara diton i samma takt som de gjort hittills når man nästan fram till målet. Enligt beräkningar från Rise så kommer 95 procent av bilarna vara laddbara 2030.
RISE har också undersökt de socioekonomiska effekterna av en eldriven flotta i Stockholm. I rapporten drar forskarna slutsatsen att de laddbara bilarna inom en snar framtid faktiskt kommer vara billigare än än bensin- och dieselbilar. Det gäller både i inköp och i drift. Sammanlagt kan stockholmarna enligt deras beräkningar spara in 50 miljarder kronor fram till 2030 på skiftet till el.
Man har helt enkelt jämför de kostnader som kommer med en bensin- eller dieselbil – däribland inköpskostnad, underhåll och reparationer, drivmedel och skatter – med kostnader som kommer med en elbil såsom inköpspris, underhåll och reparationer, laddning och kostnad för exempelvis hemmaladdare – kostnader som bärs av bilisterna själva.
Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) menar att bensin- och dieselbilar är en dyrköpt historia – inte bara för den egna plånboken.
”Vi har länge haft koll på de positiva effekter som en omställning till elbilar skapar för miljön: friskare luft, lägre buller och nollade utsläpp. Nu kan ingen längre tvivla på att elektrifieringen också är en privatekonomisk vinst för bilägarna”, säger han i en kommentar.
En kritisk punkt för att lyckas är förstås att alla i Stockholm får tillgång till laddning och där har det grönblå styret en ambitiös plan. Målet är att samtliga gatuparkeringar ska ha någon form av laddutrustning till 2030.
Enligt beräkningar från Rise så ligger den totala investeringskostnaden för att få fullgoda laddningsmöjligheter på gatan inom Stockholm någonstans mellan 350-400 miljoner kronor inklusive bland annat installation, infrastruktur, underhåll, nätanslutningar, nätavgifter, driftskostnader och andra kostnader.
Läs hela rapporten här.