Annons

Ny rapport nattsvart läsning för Kinas ledare

HONGKONG. Sverige är det land i Europa med mest negativ syn på Kina och lägst förtroende för landets president Xi Jinping, enligt ny studie. Men samtidigt ses Kinas ekonomiska framfart som central för att driva tillväxt i världen – och Kina anses vara en viktigare ekonomi än USA.

Foto:Li Xueren

Från Pekings hantering av virusutbrottet och mänskliga rättigheter till landets ekonomiska inflytande och militära upprustning – folks attityd gällande Kina blir allt mer negativ världen över. En ny studie av det amerikanska undersökningsföretaget Pew, som mätt känslor om Kina i dussintal länder, är nattsvart läsning för ledarna i Peking.

Förtroendet i Xi Jinping är på den lägsta nivån sedan han tillträdde som president för tio år sedan. I Sverige uppger hela 85 procent av de tillfrågade att de inte har förtroende för att Xi ”tar rätt beslut i internationella frågor”. Endast Kinas grannländer Japan och Sydkorea samt Australien gav den kinesiska ledaren sämre betyg.

”Att vara mäktig är inte samma sak som att vara omtyckt eller anses pålitlig. Kinas uppgång har kommit med en ny självsäkerhet och beslutsamhet som invånare i många länder inte känner sig bekväma med”, säger Dexter Roberts, forskare om asiatisk säkerhetspolitik vid tankesmedjan Atlantic Council och författare av boken The Myth of Chinese Capitalism. 

Han framhåller särskilt Kinas militära upprusning och vapenskrammel i regionen, något som bland annat ledde till en gränstvist med Indien där flera indiska soldater dog.

”Den typen av beteende leder naturligtvis inte till förtroende”, säger Dexter Roberts.

Sverige har förhållandevis goda näringslivsrelationer med Kina, men de diplomatiska förbindelserna har försämrats under de senaste åren. I dag anser 83 procent av tillfrågade personer i Sverige att de har ofördelaktig syn på Kina, upp från endast 49 procent för fem år sedan. Endast 16 procent har fördelaktig syn på Kina i den senaste studien. Inget annat västland har mer negativ syn på Kina än Sverige.

Omvärldens allt mer ansträngda relation med Kina syns också i de ekonomiska förbindelserna. En ny rapport av analysfirman Rhodium Group visar att antalet europiska företag som gör direktinvesteringar i Kina blivit färre under de senaste åren, och inom allt färre sektorer. Under de senaste fyra åren stod endast 10 företag för 80 procent av de europeiska direktinvesteringarna i Kina.

”Direktinvesteringar i Kina ser väldigt annorlunda ut i dag jämfört med för ett årtionde sedan. De har blivit mycket mer defensiva, vilket är en effekt av en mer riskabel miljö”, skriver analyshuset.

Kinas ekonomiska tillväxt anses dock fortfarande vara en viktig motor för världens och enskilda länders tillväxt, enligt Pews undersökning. Allt fler länder ser Kina som världens viktigaste ekonomi. I Sverige såg 47 procent av de tillfrågade Kina som världens dominerande ekonomiska maktspelare, jämfört med 39 procent som ser USA som mäktigast.

Trots det anser de flesta svenskar att de är viktigare med goda ekonomiska relationer med USA än Kina. Kina titulerats som ”systematisk rival” av EU och ses som ett ekonomiskt problem av en majoritet av europeiska länder, enligt Pew.

Kritiken mot Kina är fortfarande främst fokuserad på regeringen, inte det kinesiska folket, framhåller rapporten.

 

Fotnot: Undersökningen genomfördes i våras i Sverige, där 1.029 personer intervjuades.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera